21.5.22

H ‘Αγκυρα προσπαθεί να ανάψει το φιτίλι στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Όπως και το 2020 παρανομεί καθημερινά

 

Με διαρκείς ασκήσεις από την μια πλευρά, είτε Εθνικές είτε διασυμμαχικές όπως η Ελληνοαμερικανική “Μέγας Αλέξανδρος” και με πλήρη επιχειρησιακή εγρήγορση από την άλλη, το Ελληνικό Επιτελείο είναι έτοιμο ν’ απαντά κάθε μέρα σε οποιαδήποτε πρόκληση της Τουρκίας η οποία δείχνει αποφασισμένη να δημιουργήσει κάποιο επεισόδιο. Πηγή εικόνας: Γενικό Επιτελείο Στρατού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

Κινήσεις που θυμίζουν έντονα το 2020 έχουν αρχίσει να εκτυλίσσονται σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και στο πεδίο, με τελευταία την ακραία πτήση-πρόκληση τουρκικών F-16 μόλις 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Η ρητορική που ακολουθούν τόσο ο πρόεδρος Ερντογάν, όσο και οι Αξιωματούχοι της γείτονος είναι το ένα βασικό σημείο «προπαρασκευής» θερμού επεισοδίου μέσω των διαρκών απειλών, ενώ στο πεδίο η Τουρκία κάθε μέρα ανεβάζει διαρκώς τον πήχη. Τα γεγονότα των τελευταίων μηνών μαρτυρούν πως δεν αποκλείεται η Άγκυρα να επιχειρήσει ξανά ν’ ανάψει το φυτίλι στο Αιγαίο, όπως έγινε το καλοκαίρι του 2020.

Και αυτό είναι που υποχρεώνει σε κάθε περίπτωση τις Ένοπλες Δυνάμεις να διατηρούν αυξημένη την επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, για την οποία πάντως οι γείτονες μας δεν μπορούν να πουν ή να χλευάσουν, διότι σε κάθε τους έκνομη κίνηση βρίσκουν την Ελληνική σημαία να τους αποτρέπει να συνεχίσουν τις προκλήσεις.

Οι προγενέστερες κινήσεις ενεργοποίησης της αεράμυνας ήταν ένα σαφές μήνυμα απέναντι στις προκλήσεις διαρκείας. Αλλά και για κείνη την κίνηση που ήρθε ως συνέπεια ενός αρνητικού σερί τουρκικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων, ορισμένοι «κύκλοι» θέλησαν να την βαπτίσουν ως άσκηση ώστε να μην φανεί ως κλιμάκωση της Αθήνας…

Η αεράμυνα όμως των «μπλε φτερών» είναι εκεί, απέναντι στις καθημερινές προκλήσεις, με τις αερομαχίες κάθε μέρα ν’ ανεβάζουν τα συνολικά ποσοστά στα στατιστικά στοιχεία που διατηρούνται από το Ελληνικό Επιτελείο.

Στο μάτι της Άγκυρας η Αλεξανδρούπολη

Πάντως το περιστατικό της Αλεξανδρούπολης είναι το τρίτο μέσα σε λίγα χρόνια, δηλαδή τουρκικά αεροσκάφη να φτάνουν τόσο κοντά στο ηπειρωτικό ακριτικό τμήμα της χώρας.

Είχαν προηγηθεί πτήσεις ζεύγους F-16 της Τουρκίας κοντά στο Διδυμότειχο κατά τη διάρκεια των γεγονότων στον Έβρο και το μήνυμα «χαστούκι» στην τουρκική κυβέρνηση, ενώ αργότερα ξανά τα μαχητικά της γείτονος πέταξαν στην Αλεξανδρούπολη.

  • Όμως η Αλεξανδρούπολη ως η «Σούδα του Βορρά», έχει γίνει η πόλη η οποία ενοχλεί για τα καλά την Άγκυρα. Κυρίως διότι η Τουρκία χάνει ένα σημαντικό διπλωματικό χαρτί που αφορά την διέλευση από τα στενά του Βοσπόρου δυνάμεων προς τη Μαύρη Θάλασσα. Άλλωστε τόσο οι δηλώσεις των Τούρκων Αξιωματούχων για την Αλεξανδρούπολη αλλά και τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου, μαρτυρούν το άγχος που έχει δημιουργήσει η made in USA ανάπτυξη της πόλης.

Πάντως η έκνομη κίνηση της Τετάρτης είναι και σημειολογική. Βεβαίως η Άγκυρα αρέσκεται σε τέτοιου είδους κινήσεις, ώστε να δίνουν τον τόνο του συμβολισμού.

Η πτήση- πρόκληση των τουρκικών F-16, μόλις 2,5 ναυτικά μίλια από την πόλη της Αλεξανδρούπολης, άνωθεν του Θρακικού πελάγους σημειώθηκε λίγα 24ωρα πριν την έλευση στο σημαντικό Ελληνικό ακριτικό λιμάνι, Αμερικανικού αποβατικού το οποίο πήρε μέρος στην Ελληνοαμερικανική άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος».

Από το Σάββατο το Αμερικανικό πλοίο θα ελλιμενίζεται στην Αλεξανδρούπολη, γεγονός που σε κάθε περίπτωση λαμβάνει υπόψιν η Άγκυρα η οποία μάλλον διάλεξε αυτό τον τρόπο ώστε να στείλει τα δικά της μηνύματα προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η Τουρκία θέλει να δείξει πως ανά πάσα στιγμή είναι ικανή- εφόσον δεν περνάει το δικό της και η ψήφος εμπιστοσύνης για την ασφάλεια της περιοχής δίδεται στην Ελλάδα- να βάλει φωτιά στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κι από την άλλη πλευρά εκπέμπει έναν ακόμη εκβιασμό, που σαφώς έχει να κάνει με την εξοπλιστική ατζέντα που έχει θέσει στις ΗΠΑ. Παράλληλα ήδη δημιουργεί προβλήματα εντός της Συμμαχίας, ενώ ταυτόχρονα δείχνει και έτοιμη να στρέψει το ενδιαφέρον της προς άλλες αγορές, όπως πχ της Μ. Βρετανίας, η οποία άρει ένα μέρος των κυρώσεων προς την Τουρκία…

https://hellasjournal.com/