31.5.22

Οι Ένοπλες Δυνάμεις απαντούν με αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα στις προκλήσεις διαρκείας της Τουρκίας

 

Τα στελέχη που υπηρετούν στον Έβρο και τα νησιά εδώ και λίγα 24ωρα βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα πληρώματα των μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ σε ρυθμούς readiness έχει τεθεί η Πολεμική Αεροπορία η οποία αύξησε τις ετοιμότητες σε μέσα, ιπταμένους και μηχανικούς.

Και αυτό ήταν μόνο ένα μέρος της ετοιμότητας που ζητήθηκε από το Ελληνικό Επιτελείο ώστε ν’ αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει της οτιδήποτε απειλή ασφαλείας κι αν προκύψει. Μάλιστα πριν λίγες ώρες ερωτώμενοι κύκλοι του υπουργείο Εθνικής άμυνας ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας, όπως ήταν και θα είναι πάντα.» 

Και παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν απαντώντας εμμέσως σε διάφορα σενάρια, πως «Τα υπόλοιπα είναι σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.»

Ωστόσο νωρίτερα είχε επισημανθεί από τους ίδιους κύκλους πως ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζει το Επιτελείο την αντιμετώπισή τους είναι και αυτά των «υβριδικών απειλών» και πως οι Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν την απαραίτητη ετοιμότητα και ΣΕ τέτοιες περιπτώσεις, όπως είχε γίνει άλλωστε και στο παρελθόν, ιδίως το 2019, το 2020 που κορυφώθηκε η Ελληνοτουρκική κρίση αλλά και η χρονιά που πέρασε.

Να θυμίσουμε πως το 2020 η κυβέρνηση είχε κάνει λόγο για «ασύμμετρη» απειλή, όταν ξέσπασαν τα επεισόδια στον Έβρο, με την μεταφορά μεταναστών από τους Τούρκους στα χερσαία σύνορά μας με τη γείτονα. Και αυτές τις μέρες η Τουρκία έχει δείξει πως επιδιώκει να δημιουργήσει νέο Έβρο στο Αν. Αιγαίο με το «όπλο» το μεταναστευτικό.

Η αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα

Η πραγματικότητα, όπως μας την μεταφέρουν στρατιωτικές πηγές, είναι πως οι Ένοπλες Δυνάμεις πράττουν με βάση την λογική και με αποδείξεις. Δηλαδή η εμπρηστική ρητορική των Τούρκων Αξιωματούχων, οι έκνομες ενέργειες στο πεδίο και μια σειρά ασκήσεων της γείτονος είναι λογικό πως ανέβασαν και διατηρούν τον πήχη αυξημένης ετοιμότητας σε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία, ιδιαίτερα ψηλά.   

  • Τα γεγονότα αυτά αλλά και όλες οι ενδείξεις περί «θερμού θέρους» έχουν αναγκάσει στην έγκαιρη προετοιμασία των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να υπάρχει η απαραίτητη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση μιας έκτακτης κατάστασης. Και η προετοιμασία που έχει γίνει όπως επισημαίνεται από στρατιωτικές πηγές, αφορά τόσο μ’ ένα σημειακό επεισόδιο λίγων ωρών έως και μια πολύμηνη κρίση όπως εκείνη του 2020. Άλλωστε τα συμπεράσματα που βγήκαν τότε βοήθησαν αισθητά τα Επιτελεία ώστε τώρα να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και προσοχή σε κομμάτια των επιχειρησιακών αναγκών.

Πάντως όλες οι κινήσεις της Τουρκίας σε επίπεδο ρητορικής και στο πεδίο μαρτυρούν πως η Άγκυρα «αναζητά» τον τρόπο με τον οποίο θα στήσει κάποιου είδους επεισόδιο και όπως όλα δείχνουν θέλει αυτό να το πράξει στο Αιγαίο.

Βεβαίως οι προκλήσεις συνεχίζονται, οι «ήρεμοι αιθέρες» και τα «ήρεμα νερά» που ειπώθηκαν σε πολιτικό επίπεδο ανάμεσα στις δυο χώρες αποτελούν παρελθόν.

Μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος της Τουρκίας έκανε 40 παραβιάσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο. Η πρώτη μέρα της εβδομάδας έφερε εκτός των 16 παραβιάσεων και υπέρπτηση στη νήσο Κανδελιούσσα, στα 19.000 από το UAV της Τουρκίας που πετά αυτές τις ημέρες, ενταγμένο στο πλαίσιο της άσκησης EFES.

Και η εκτίναξη των παραβιάσεων αποτελεί ένα δείγμα πίεσης της Άγκυρας που «ζητά» την Ελληνική αντίδραση ώστε με αυτό τον τρόπο στην περίπτωση που συμβεί κάτι, η κυβέρνηση Ερντογάν να δείξει ως υπαίτιο την Αθήνα…