31.5.22

Καταιγισμός ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο

 


Η εβδομάδα ολοκληρώνεται με σημαντικές ασκήσεις που έλαβαν χώρα, απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο το Αιγαίο ταυτόχρονα με κοινές συνεκπαιδεύσεις, με τη συμμετοχή και των τριών Κλάδων.


Του Χρήστου Μαζανίτη

Η διαρκής ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και η ενθάρρυνση των συνεκπαιδεύσεων, που προωθεί ως μέρος της στρατηγικής του το ΓΕΕΘΑ, έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε ένα απόρθητο φρούριο, με το σύνολο του Στόλου Επιφανείας και Υποβρυχίων να βρίσκεται εν πλω και ταυτόχρονα να βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση οι δυνάμεις της ΑΣΔΕΝ και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στόχος του ΓΕΕΘΑ και του Αρχηγού, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, δεν είναι μόνο η εγρήγορση και η βελτίωση όσο και η προώθηση της διακλαδικότητας και των συνεργειών, που οδηγούν σε έναν τρόπο ολοκληρωτικής δράσης.

“SNMG 2”
Δύο πολύ σημαντικές συνεκπαιδεύσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, διεξήχθησαν συνεκπαιδεύσεις PASSEX (Passing Exercise) και ADEX (Air Defence Exercise) Μονάδων ΠΝ και Αεροσκαφών της ΠΑ με Μονάδες της Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (Standing NATO Maritime Group Two -SNMG 2).

Συγκεκριμένα, στη συνεκπαίδευση του Σαββάτου 21 Μαΐου 2022 οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με το Ταχύ Περιπολικό Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, το ΤΠΚ ΞΕΝΟΣ και 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-4 στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ενώ σε εκείνη της Τρίτης 24 Μαΐου 2022 με το ΤΠΚ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, την Κανονιοφόρο (Κ/Φ) ΚΑΣΟΣ και 2 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νότια της Μεγίστης.

Κατά τη διάρκεια των συνεκπαιδεύσεων εκτελέστηκαν αντικείμενα πολέμου επιφανείας, επικοινωνιών, στοχοποίησης, προχωρητικών ελιγμών και αντιαεροπορικού πολέμου.

«ΑΝΤΑΙΟΣ – 22»
Σήμερα ολοκληρώνεται η αεροπορική άσκηση «Ανταίος» με συμμετοχή του συνόλου των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελέσθηκαν αποστολές προστασίας και προσβολής ναυτικής δύναμης, στο πλαίσιο της άσκησης «Καταιγίδα», καθώς και αποστολές κατάδειξης στόχου, ημέρα και νύχτα, σε συνεργασία με Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων σε νησιά του Βόρειου και Νοτιοανατολικού Αιγαίου, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της ΑΝΤΑΙΟΣ διεξήχθη συνεκπαίδευση της Helicopter Sea Combat Squadron ELEVEN (HSC-11) του αεροπλανοφόρου USS Harry S. Truman και της 384 Μοίρας Έρευνας Διάσωσης (384ΜΕΔ) της 112 Πτέρυγας Μάχης (112ΠΜ), με αντικείμενα την Έρευνα-Διάσωση (SAR) και την Έρευνα-Διάσωση Μάχης (CSAR).

Οι εν λόγω συνεκπαιδεύσεις συμβάλλουν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

«ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ»
Ακόμη μία άσκηση που «κουμπώνει» με την «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ». Στην περιοχή της Θράκης και του Αιγαίου Πελάγους διεξάγεται η Εθνική Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ».

Η άσκηση σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ, το οποίο στο πλαίσιο της διακλαδικότητας την συνδύασε κατά την διεξαγωγή αριθμού επεισοδίων με την Εθνική Άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ».

Στην ΤΑΜΣ «ΠΟΛΥΦΗΜΟΣ», η οποία είναι άσκηση παθητικής αεράμυνας μεσαίας κλίμακας, συμμετείχαν:

· Ο Δορυφορικός Σταθμός Εδάφους (ΔΣΕ) του ΓΕΕΘΑ.

· Αντιαεροπορικά συστήματα, Επιθετικά Ελικόπτερα (ΕΕ/Π), Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού, Άρματα Μάχης καθώς και Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) του Στρατού ξηράς.

· Πολεμικά πλοία με τα οργανικά τους Ε/Π, καθώς και επίγεια οπλικά συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού.

· Μαχητικά αεροσκάφη, το Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ), αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα καθώς και ΜΕΑ της Πολεμικής Αεροπορίας.

Αντικειμενικοί σκοποί της άσκησης ήταν αφενός η αξιολόγηση των δυνατοτήτων των μέσων Παθητικής Αεράμυνας έναντι εναέριας απειλής και δορυφορικής επιτήρησης, αφετέρου η επαύξηση της επιχειρησιακής και μαχητικής ικανότητας του συμμετέχοντος προσωπικού στην εκτέλεση των εν λόγω διακλαδικών επιχειρήσεων σε ρεαλιστικό περιβάλλον που προσομοιάζει συνθήκες πολλαπλής απειλής, καθώς και η εξέταση εξελιγμένων τακτικών αξιοποίησης των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (ΜΕΑ) των ΕΔ.

«ΗΦΑΙΣΤΟΣ & ΚΕΡΑΥΝΟΣ»
Ταυτόχρονα με ευθύνη του Δ’ Σώματος Στρατού πραγματοποιούνται δύο πολύ σημαντικές εκπαιδεύσεις μονάδων του Πυροβολικού.

Η «Ήφαιστος» που περιλαμβάνει βολές κατά την διάρκεια των οποίων υλοποιούνται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες αιτήσεως, συντονισμού και εκπομπής πυρών υποστηρίξεως με σκοπό την επίτευξη της μέγιστης δυνατής συνέργειας των εμπλεκόμενων στις επιχειρήσεις, κάνοντας πράξη την αρχή «εκπαιδεύομαι όπως θα πολεμήσω».

Παράλληλα, μονάδες του Πυροβολικού παίρνουν μέρος στην Άσκηση «ΚΕΡΑΥΝΟΣ» που διεξάγεται σε όλο τον Ελλαδικό χώρο.

«ΧΑΡΑΥΓΗ»
Η άσκηση «ΧΑΡΑΥΓΗ» περιλαμβάνει τη συνεκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς επί της Λειτουργίας του Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποιήσεων για Αντι- Αεροπορικές (Α/Α) επιχειρήσεις.

Περιλαμβάνει την ενεργοποίηση των συστημάτων προειδοποιήσεων αεράμυνας ταυτόχρονα με τη συνεργασία με αεροσκάφος Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).

«ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ»
Σήμερα, ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ». Το σύνολο του Στόλου, όλες οι μονάδες επιφανείας και τα υποβρύχια, βρίσκονται εδώ και μία εβδομάδα απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο, πραγματοποιώντας συνεκπαιδεύσεις σε πολύπλοκα και απαιτητικά σενάρια, με την χρήση πραγματικών πυρών.

Η «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» είναι η άσκηση πάνω στην οποία ήρθαν και «κούμπωσαν» όλες οι ασκήσεις που παρουσιάζουμε στο enikos.gr πιο πάνω, ενισχύοντας την έννοια της διακλαδικότητας.

Όμως, η Άσκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» που ολοκληρώνεται σήμερα, για πρώτη φορά δεν θα περιλαμβάνει την καθιερωμένη επιθεώρηση του Στόλου από τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως συμβαίνει κάθε χρονιά. Το enikos.gr σε επικοινωνία που είχε με αρκετούς αρμόδιους δεν είχαν να μας δώσουν κάποια εξήγηση.​