31.5.22

Στο «κόκκινο» τα Ελληνοτουρκικά: Ανεβάζουν το επίπεδο επιφυλακής οι ΕΔ -Σε ετοιμότητα η δύναμη «Δ» με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

 

Η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων εβδομάδων η οποία συνοψίζεται τόσο σε επίπεδο ρητορικής με αποκορύφωμα το «δεν μπλοφάρουμε» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και επί του πεδίου πάνω από το Αιγαίο όσο και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας ξυπνούν τα αντανακλαστικά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

του Κώστα Σαρικά

Η στρατιωτική ηγεσία παρακολουθεί με απόλυτη συγκέντρωση και ψυχραιμία κάθε κίνηση των γειτόνων, αποκωδικοποιεί όλα τα στοιχεία και ανεβάζει με στοχευμένες κινήσεις το επίπεδο επιφυλακής. Στόχος είναι οι δυνάμεις αποτροπής ειδικά σε «θερμές» περιοχές να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανό σενάριο.

Προτεραιότητα αποτελούν σαφώς τα ακριτικά μας νησιά τα οποία οι γείτονες έχουν ‘’στοχοποιήσει’’ με τις απαράδεκτες αιτιάσεις τους περί δήθεν αποστρατικοποίησης τα οποία όλο και περισσότερο βάζουν στο «κάδρο» εξαπολύωντας πλέον απειλές για δράσεις πέρα από τις εμπρηστικές δηλώσεις αμφισβήτησης της Ελληνικής Κυριαρχίας. Το σύνολο των Μονάδων της ΑΣΔΕΝ τις τελευταίες ημέρες λαμβάνει μέρος σε μια σειρά από ασκήσεις είτε σε τοπικό επίπεδο είτε συνεργασίας με το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία οι οποίες κορυφώθηκαν την εβδομάδα που πέρασε. Και αναμένεται να συνεχιστούν με ανάλογη ένταση το επόμενο διάστημα. Το βάρος πέφτει στις επίλεκτες δυνάμεις των Αμφίβιων Καταδρομέων οι οποίοι άλλωστε έχουν και την κύρια ευθύνη στην υπεράσπιση των νησίδων και βραχονησίδων κοντά στα θαλάσσια σύνορα της χώρας.

Την ίδια ώρα με εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται και η «σιδερένια γροθιά» αποτροπής του Αρχιπελάγους, η πανίσχυρη δύναμη «Δύναμη Δέλτα». Ούτως ή άλλως η «Δ» διαθέτει ταχύτατα αντανακλαστικά ώστε να επέμβει άμεσα μέσα σε ελάχιστο χρόνο σε κάθε γωνιά του Αιγαίου. Η «Δύναμη Δέλτα» αποτελεί Διακλαδική Δύναμη ειδικής σύνθεσης με συγκεκριμένη δομή και μέσα που αποσπώνται από μονάδες επιφανείας του Αρχηγείου Στόλου, μαχητικά του ΑΤΑ, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων/Ειδικών Δυνάμεων.Τόσο η δομή όσο και η δύναμή της μεταβάλλονται ανάλογα με τις τακτικές απαιτήσεις της επιχείρησης όπως κρίνει το ΓΕΕΘΑ στο οποίο υπάγεται απευθείας.

Επιπλέον η έξαρση της Τουρκικής προκλητικότητας στον αέρα έχει ως αποτέλεσμα το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας να βρίσκεται σε εγρήγορση αφού εκτός από τα αεροδρόμια επιφυλακής σε Σκύρο, Λήμνο και Καστέλι όλες τις Πολεμικές Μοίρες διαθέτουν αν απαιτηθεί αυξημένο αριθμό μαχητικών ώστε να συνδράμουν στα Rediness. Σε κάθε περίπτωση άλλωστε τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ καθημερινά καλούνται να δώσουν απαντήσεις στον αέρα ειδικά τις τελευταίες ημέρες.Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας έχουν καταγραφεί 4 υπερπτήσεις πάνω από ακριτικά μικρονήσια και τουλάχιστον 181 παραβιάσεις.

Στη θάλασσα η μεγάλη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ» ολοκληρώνεται. Ωστόσο στο Αιγαίο θα παραμείνει σε επιφυλακή σημαντικός αριθμός πολεμικών πλοίων αφού αρχίζει η Τουρκική άσκηση «EFES». Τα πλοία του Στόλου όπως συνηθίζεται θα παρακολουθούν κάθε κίνηση των γειτόνων. Ενώ σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται και το Λιμενικό αφού οι υποκινούμενες μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες με τα πλωτά του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ να περιπολούν συνεχώς πάνω στα θαλάσσια σύνορα.