26.5.22

Τυχαίο; Τουρκική άσκηση έρευνας-διάσωσης πληρωμάτων υποβρυχίου στη ΝΑ Μεσόγειο "φωτογραφίζει" εξελίξεις

 


Με ποιούς  άραγε ενδεχομένως να ναυμαχήσει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στην ΝΑ Μεσόγειο και ασκείται για αυτό στη διάσωση πληρωμάτων υποβρυχίων του;

"Ξεκίνησε η άσκηση KURTARAN-2022, στην οποία συμμετέχουν τουρκικές ναυτικές, χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις, στοιχεία της Διοίκησης της Ακτοφυλακής και 26  παρατηρητές ξένων χωρών", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Εκτός από την Τουρκία, στην άσκηση συμμετέχουν 26 παρατηρητές από το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαγκλαντές, το Μπαχρέιν, τη Βουλγαρία, τον Ισημερινό, την Ινδονησία, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, την ΤΔΒΚ, το Πακιστάν, την Πολωνία και την Ιορδανία.


Το TCG Alemdar Submarine Personnel Search and Rescue πλοίο, που αναχωρεί από το λιμάνι του  Aksaz, κατέπλευσε στη Μεσόγειο για να πραγματοποιήσει δραστηριότητες διάσωσης.

Στην ενημέρωση που έγινε  στο πλοίο, ο Διοικητής Διάσωσης προσωπικού Υποβρυχίων Πλοίαρχος Özgür Kenan Tansoy δήλωσε ότι η πέμπτη Άσκηση KURTARAN-2022 πραγματοποιείται φέτος και είπε ότι ο σκοπός της άσκησηςείναι η διάσωση προσωπικού υποβρυχίου.

Εξηγώντας ότι κατά τη διάρκεια της άσκησης, εθνικά πλοία διάσωσης επενέβησαν σε 3 υποβρύχια που κάθισαν στον βυθό σε 3 διαφορετικές περιοχές, ο Tansoy δήλωσε ότι στόχος της άσκησης ήταν να παράσχει εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στους σχεδιαστές και τα οχήματα διάσωσης, με βάση το  σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχαν οι μονάδες διάσωσης και να πραγματοποιήσουν εκπαίδευση έρευνας και διάσωσης για το υποβρύχιο που είχε χάσει την ικανότητά του να βγει στην επιφάνεια. 

Δηλώνοντας ότι η  στόχος της άσκησης είναι η διεξαγωγή  επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης υποβρυχίων, συμπεριλαμβανομένων πλωτών μέσων, καταδύσεων, ιπτάμενων στοιχείων και Διοικήσεων, ο Tansoy είπε:

«Στόχος της άσκησης είναι η διάσωση του προσωπικού του υποβρυχίου πλοίου που έχει χάσει την ικανότητά του να βγει στην επιφάνεια, μέσω των εθνικών στοιχείων διάσωσης που ανήκουν στη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων. Μαζί με τους παρατηρητές άλλων χωρών που θα συμμετάσχουν στην άσκηση θα γίνει  ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας σχετικά με τις υποβρύχιες δραστηριότητες διάσωσης.

Ο Tansoy σημείωσε ότι οι εκκενώσεις πραγματοποιήθηκαν πραγματοποιώντας διαλογή και ιατρικές θεραπείες σύμφωνα με τους μαζικούς τραυματισμούς που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης και διάσωσης του υποβρυχίου.

Εξηγώντας ότι στην άσκηση συμμετείχαν 1 φρεγάτα, 3 υποβρύχια, 1 πλοίο διάσωσης υποβρυχίου, 2 πλοία διάσωσης / ρυμούλκησης, 1 ναρκαλιευτικό πλοίο , 1 περιπολικό, 1 ελικόπτερο, 1 ρυμουλκό, ο Tansoy πρόσθεσε επίσης μετείχε μια  υποβρύχια ομάδα εκκένωσης  και 1 ομάδα  έρευνας-διάσωσης αλεξιπτωτιστών. 

Συμμετείχαν ένα ελικόπτερο ασθενοφόρο του Στρατού , ένα μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας και 2 σκάφη της Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος.

Ο Ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu, Διοικητής της Βόρειας Θαλάσσιας Περιοχής, ο Αντιναύαρχος İbrahim Özdem Koçer, ο Διοικητής του Πολεμικού Στόλου Αντιναύαρχος Yalçın Payal, ο Διοικητής της Ναυτικής Αεροπορίας Αντιναύαρχος Alper Yeniel και ο Διοικητής του Στόλου Υποβρυχίων, Αντιναύαρχος Hasanef παρακολούθησαν την άσκηση. 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία επιχειρεί μέσω της εν λόγω άσκησης να τεκμηριώσει έννομα δικαιώματα  έρευνας και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το αντικείμενο της άσκησης που είναι η έρευνα και διάσωση προσωπικού σε 3 υποβρύχια που κάθισαν στον βυθό σε 3 διαφορετικές περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ανέλθει στην επιφάνεια, παραπέμπει σε  σενάριο  ναυμαχίας που προηγήθηκε με αποτέλεσμα την πρόκληση εκταταμένων βλαβών στα προαναφερθέντα τουρκικά υποβρύχια.

Με ποιούς  άραγε ενδεχομένως να ναυμαχήσει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στην εν λόγω περιοχή και ασκείται για αυτό στη διάσωση πληρωμάτων υποβρυχίων του;

Μήπως ανοιχτά φωτογραφίζεται το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και οι προετοιμασίες των Τούρκων για αυτό;

Υπενθυμίζουμε δύο επιπλέον στοιχεία που συνηγορούν προς τούτο

Το πρώτο είναι ότι  το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει προβεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια, σε βολές πραγματικών  τορπιλών από υποβρύχια του  κατά πλοίων επιφανείας που έπαιζαν το ρόλο στόχου βυθίζοντας τα, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου-Καστελορίζου-Κρήτης-Κάσου-Καρπάθου-Ρόδου. 

Το δεύτερο είναι ότι το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας που έφτασε στις 19  Μαϊου και έχει την επωνυμία  Alparslan (ήταν ο Σελτζούκος Τούρκος που στις 26 Αυγούστου του 1071 κοντά στο Μαντζικέρτ, σημερινό Μαλαζγκίρτ στην Τουρκία, νίκησε τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ρωμανό Δ Διογένη), σύμφωνα με τουρκικές διαρροές θα βγεί στη Μεσόγειο τον Ιούλιο.

Εκτίμησή μας , όπως την έχουμε ήδη διατυπώσει σε προγενέστερο άρθρο μας, είναι ότι  έρχεται "Εθνικός καύσωνας τον Ιούλιο με  ελληνοτουρκική κρίση στην ΝΑ Μεσόγειο". 

https://www.pentapostagma.gr/