3.7.25

Η Άγκυρα τελειώνει το γιγάντιο έργο για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2026


Η Τουρκία θα φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο του 2026.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα.

Το Κοινό Στρατηγείο ‘Ημισέληνος και Αστέρι’ (Ay Yıldız) , ένα από τα σημαντικότερα έργα της Τουρκίας που βρίσκεται υπό κατασκευή, προβλέπεται να αποτελέσει το κέντρο της συνόδου κορυφής.

Το τμήμα «Αστέρι» του έργου θα προετοιμαστεί για τη σύνοδο κορυφής.

Η Άγκυρα, όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία των κορυφαίων εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας, θα δώσει έμφαση στη σύνοδο κορυφής με τρόπο που να ταιριάζει στο νόημά της, γράφει το τουρκικό δημοσίευμα.

Γιγάντιο έργο

Τα θεμέλια του έργου ‘Ημισέληνος και Αστέρι’ τέθηκαν στις 30 Αυγούστου 2021. Παρόλο που οι κατασκευαστικές δραστηριότητες καθυστέρησαν για λίγο λόγω των σεισμών της 6ης Φεβρουαρίου, αναφέρεται ότι οι εργασίες θα επιταχυνθούν ακόμη περισσότερο μετά τον καθορισμό της κορυφής.

Το γιγαντιαίο έργο, που βρίσκεται σε μια έκταση 12,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων στο Etimesgut της Άγκυρας, βρίσκεται δίπλα στην πανεπιστημιούπολη της MİT, γνωστή ως «Κάστρο».

Το Κοινό Στρατηγείο θα συγκεντρώσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Γενικό Επιτελείο, τις Ξηρές, Ναυτικές και Πολεμικές Αεροπορικές Δυνάμεις στην ίδια πανεπιστημιούπολη σε έναν εσωτερικό χώρο 890 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Τα θεμέλια του νέου κτιρίου του Υπουργείου Εξωτερικών θα τεθούν επίσης πολύ σύντομα, δίπλα σε αυτό.

Μεγαλύτερο από το αμερικανικό Πεντάγωνο

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το έργο λέγοντας: «Δεν θα υπάρχει πλέον ένα διάσπαρτο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μέσα στην Ερυθρά Ημισέληνο. Θα έχουμε δημιουργήσει εδώ μια δομή που θα ενσταλάξει φόβο στον εχθρό και εμπιστοσύνη στον φίλο με τη στάση του και όλα τα σχετικά». Το έργο θα είναι μεγαλύτερο από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, το Πεντάγωνο.

Η κύρια δομή της πανεπιστημιούπολης, η οποία θα εξυπηρετεί συνολικά 15 χιλιάδες άτομα, θα είναι η ημισεληνοειδής κατασκευή στη μέση, η οποία θα χρησιμοποιείται από κοινού.

Θα υπάρχουν αίθουσες συνεδριάσεων, μία χωρητικότητας 1680 ατόμων, δύο χωρητικότητας 502 ατόμων και δύο χωρητικότητας 251 ατόμων. Ένας χώρος τελετών 23 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων σε σχήμα κύκλου θα περιβάλλει αυτούς τους χώρους. Μπροστά από τον χώρο, θα υπάρχει ένα κτίριο αίθουσας υποδοχής και έκθεσης σε σχήμα αστεριού.

Εκτός από την αρχιτεκτονική της, η πανεπιστημιούπολη σχεδιάστηκε με τρόπο που σπάνια συναντάται σε άλλα χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει: «Σε μια τέτοια περίοδο που συζητείται η κυβερνοασφάλεια και η κυβερνοάμυνα, ένα τέτοιο έργο ‘Ημισέληνος και Αστέρι’ μας ταιριάζει».

30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους

Για την πανεπιστημιούπολη, η οποία είναι ένα κέντρο επιχειρήσεων περίπου 30 μέτρα κάτω από το έδαφος, χρησιμοποιήθηκαν όλες οι δυνατότητες της τεχνολογίας κατασκευής, από τη δομή από σκυρόδεμα έως τα μέτρα κυβερνοασφάλειας, από βαλλιστικές επιθέσεις έως απειλές ΧΒΡΠ.

Σχεδιάζεται να μετακομίσει πρώτα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην πανεπιστημιούπολη και στη συνέχεια οι διοικήσεις των δυνάμεων να μετακομίσουν στην πανεπιστημιούπολη έως το 2028.

Υπάρχει πλεονέκτημα προτίμησης για την Άγκυρα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η πρωτεύουσα θα προτιμηθεί για τη σύνοδο κορυφής αυτή τη φορά, αντί της Κωνσταντινούπολης ή της Αττάλειας, οι οποίες έχουν το πλεονέκτημα του κλίματος και της φιλοξενίας.

Δεδομένου ότι η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο, η Κωνσταντινούπολη και η Αττάλεια δεν θα είναι «κλειδωμένες» στη μέση της τουριστικής περιόδου.

Στην Άγκυρα, όπου μια εκδήλωση αυτού του μεγέθους δεν έχει πραγματοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό, οι αστικές συγκοινωνίες θα ανακουφιστούν σημαντικά λόγω της εορταστικής περιόδου.

Πλεονέκτημα αεροδρομίων

Η Άγκυρα έχει επίσης ένα πλεονέκτημα στις αερομεταφορές.

Η αντίστροφη μέτρηση συνεχίζεται για την έναρξη λειτουργίας του 3ου διαδρόμου και του 2ου πύργου του αεροδρομίου Esenboğa, όπου πραγματοποιούνται πολιτικές πτήσεις, κάτι που θα επιτρέπει την ταυτόχρονη προσγείωση και απογείωση.

Υπάρχει επίσης το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Etimesgut, όπου πραγματοποιούνται στρατιωτικές πτήσεις, και η Βάση Akıncı, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν χρειαστεί.

Αυτή η ευκαιρία σημαίνει ότι αεροσκάφη από περισσότερες από μία κρατικές και κυβερνητικές αντιπροσωπείες μπορούν να προσγειώνονται και να απογειώνονται.

Είναι γνωστό ότι ορισμένες αντιπροσωπείες χωρών αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω ανεπάρκειας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Χάγη.

Εν τω μεταξύ, αναφέρεται ότι η Ολλανδία δαπάνησε 180 εκατομμύρια ευρώ για τη σύνοδο κορυφής.

Milliyet