14.4.22

Δυστυχώς η Ουάσιγκτον καλύπτει την Τουρκία: Και στο θέμα της μη επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία (video)

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν στην αίθουσα ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Δεξιά ο εκπρόσωπος Νεντ Πράις. State Department photo by Freddie Everett


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ*, Hellas Journal

Κάλυψη στην Τουρκία, πρόσφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νέντ Πράις, για την απαράδεκτη απόφαση της να μην επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά και για το γεγονός ότι παραβιάζει αυτές τις κυρώσεις.

Απαντώντας σε απανωτές ερωτήσεις της Hellas Journal, ο εκπρόσωπος ήταν απογοητευτικός καθώς επέλεξε να υμνήσει το ρόλο της Τουρκίας, αντί να την καταδικάσει για το γεγονός ότι επέλεξε να εξυπηρετήσει τη Ρωσία και να μην ακολουθήσει τους υπόλοιπους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, που αποδέχθηκαν τα μέτρα εναντίον της Μόσχας και τα τηρούν ευλαβικά, εις βάρος των δικών τους οικονομιών.

Στον κ. Πράις υποβάλαμε και ερώτηση για τις πληροφορίες ότι η Αμερική σκέφτεται να άρει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Hellas Journal, οι Αμερικανοί στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας με την κατοχική Τουρκία, προσπαθούν να βρουν λύση για την άρση των κυρώσεων. Πάντως, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν διέψευσε μεν τις πληροφορίες, αλλά υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις στην Τουρκία επιβλήθηκαν με νόμο του αμερικανικού κράτους. Που σημαίνει ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να επιχειρηθεί η άρση αυτών των κυρώσεων,

Άλλωστε, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, είναι κατηγορηματικός ότι οι κυρώσεις δεν θα αρθούν, εκτός αν η Τουρκία στείλει πακέτο στη Ρωσία το σύστημα S-400.

Ο διάλογος του Μιχάλη Ιγνατίου με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ακολουθεί:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ναι, έχω δύο ερωτήσεις για την Τουρκία. Η πρώτη μου ερώτηση είναι ότι υπάρχουν αναφορές ότι σχεδιάζετε να άρετε τις κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA κατά της Τουρκίας για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία. Διαψεύδετε αυτήν την αναφορά;

MR PRICE: Συγγνώμη, δεν κατάλαβα το τελευταίο μέρος της ερώτησής σας. Εμείς —

ΕΡΩΤΗΣΗ: Υπάρχουν αναφορές ότι σκοπεύετε να άρετε —

MR PRICE: Α, να άρουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τις κυρώσεις, τις κυρώσεις CAATSA, κατά της Τουρκίας για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

MR PRICE: Δεν έχω καμία απάντηση σε εσάς για αυτό. Όπως γνωρίζετε, οι κυρώσεις CAATSA είναι εγγεγραμμένες σε νομοθεσία που επιβάλλεται από το νόμο. Είμαστε σε μια συνεχή συζήτηση με τους Τούρκους συμμάχους μας σχετικά με τις ανησυχίες μας σχετικά με την κατοχή του συστήματος S-400 από την Τουρκία, και αυτή είναι μια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή δεν πρόκειται να άρετε τις κυρώσεις; Αυτό λέτε;

MR PRICE: Δεν έχω τίποτα για εσάς για αυτό πέρα ​​από —

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα μπορούσατε να πάρετε την ερώτηση, αν μπορούσατε (για να την απαντήσετε μετά);

MR PRICE: Αν έχουμε κάτι επιπλέον να πούμε, θα σας ενημερώσουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχω μια άλλη ερώτηση, παρακαλώ. Είναι αποδεκτό από τις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρες όπως η Τουρκία να έχουν αρνηθεί να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία; Όπως όλους τους συμμάχους, που ακολούθησαν (τις ΗΠΑ). Εκτός από την Τουρκία. Είναι αποδεκτό για τις Ηνωμένες Πολιτείες χώρες όπως η Τουρκία να παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας;

MR PRICE: Λοιπόν, στην περίπτωση της Τουρκίας, η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει συνεισφέρει σημαντικά στην προσπάθεια να στηρίξει τον ουκρανικό λαό και να ζητήσει από τη Ρωσία να λογοδοτήσει. Η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ έχει διατυπώσει ορισμένες πολύ σταθερές δηλώσεις. Το ΝΑΤΟ έχει συντονιστεί πολύ στενά για τις διάφορες μορφές υποστήριξης. Οι Τούρκοι διαδραμάτισαν επίσης έναν πολύ σημαντικό διπλωματικό ρόλο επιδιώκοντας να φέρουν κοντά τους Ρώσους και τους Ουκρανούς για να δουν εάν μπορεί να υπάρξει διπλωματική – οποιαδήποτε διπλωματική πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί.

Δυστυχώς, καμία από τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, είτε από την πλευρά της Τουρκίας είτε της Γαλλίας, είτε της Γερμανίας ή του Ισραήλ ή άλλων, δεν είχε μεγάλη επιτυχία – όχι λόγω της έλλειψης προσπάθειας από την πλευρά αυτών των χωρών, αλλά επειδή η Ρωσική Ομοσπονδία δεν φαίνεται να είναι σοβαρή για τη δέσμευση της στην διπλωματία ώστε να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Άρα η Τουρκία είναι – είστε εντάξει με την Τουρκία – η Τουρκία αρνείται να ακολουθήσει το παράδειγμά σας και να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, επομένως το αποδέχεστε. Και η Τουρκία παραβιάζει αυτές τις κυρώσεις, και όπως καταλαβαίνω, το αποδέχεστε επίσης.

MR PRICE: Είμαι —

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι σωστό;

MR PRICE: Δεν είμαι εξοικειωμένος με το γεγονός ότι υπάρχει – υπάρχουν παραβιάσεις των κυρώσεων σε εξέλιξη στο πλαίσιο της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία έχει κάνει σημαντικές συνεισφορές. Η Τουρκία, είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και σε αυτό το πλαίσιο έχει αντισταθεί στη ρωσική επιθετικότητα και έχει προσφέρει σημαντική προσθήκη στην εκστρατεία υποστήριξης του ουκρανικού λαού.

https://hellasjournal.com/