14.4.22

Νέο μπαράζ τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο με την ανοχή της Δύσης: O εκτροχιασμός της Άγκυρας φέρνει μνήμες…

 


Με τα γεγονότα να μιλούν από μόνα τους, όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα απέρριψε ξανά το γνωστό προσωπείο που συνηθίζει να φορά, όταν η ίδια αισθάνεται πως βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Την ίδια στιγμή η συμπαθής ομάδα των αιθεροβαμόνων στην χώρα μας θέλει να πιστεύει ότι πρόκειται για κάτι παροδικό και πως οι δυο χώρες τοποθετούν νέα θεμέλια στις σχέσεις τους.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο το καθημερινό κρεσέντο, με τις 11 σερί υπερπτήσεις της Τετάρτης, τις 81 παραβιάσεις, τις καθημερινές αερομαχίες που ξεκίνησαν από την Δευτέρα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο να παρερμηνεύσει κανείς, πως η γείτονα άδραξε την ευκαιρία μέσω του πολέμου Ρωσίας Ουκρανίας για να επαναφέρει την πολιτική των εντάσεων στο Αιγαίο.

Και αυτό το κάνει η Άγκυρα με την ανοχή της Δύσης η οποία βλέπει ως «πολύτιμη» τη συνεισφορά της Τουρκίας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό δεν είναι ανάλυση αλλά προκύπτει μέσα από τις δηλώσεις που έχουν κάνει Αξιωματούχοι της Συμμαχίας που ομιλούν για την «πολύτιμη» σύμμαχο Τουρκία.

  • Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μείνει εκτός του πλάνου του Ελληνικού Επιτελείου και τα όσα έχουν συμβεί μέσω του State Department και την επιστολή, της τουρκικής καταγωγής αξιωματούχου, προς το Κογκρέσο, ώστε να επιτραπεί η πώληση 40 νέων F-16 Viper και την αναβάθμιση άλλων 80 στο ίδιο επίπεδο.

Βεβαίως το έντονο αντιτουρκικό κλίμα που υπάρχει στο Κογκρέσο που βλέπει την αλήθεια για τον ρόλο της Τουρκίας, αποτελεί το μοναδικό εμπόδιο των ΗΠΑ να σφίξουν ξανά το χέρι του Τούρκου προέδρου, ξεχνώντας την αγορά των S-400.

Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες προφανώς δεν θέλουν να βλέπουν και τα όσα γίνονται στον ουρανό του Αιγαίου με το μπαράζ προκλήσεων που επαναφέρουν οι Τούρκοι.

Μόνο από την Δευτέρα 135 είναι οι παραβιάσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο. 23 οι υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Ελληνική νησιωτική γη, ακόμη και από κατοικημένα νησιά. 7 οι αερομαχίες, ανάμεσα στους ιπταμένους επιφυλακής των Ελληνικών readiness και τους Τούρκους εισβολείς. Αλλά και η συνολική εικόνα θυμίζει έντονα το 2020, τη χρονιά δηλαδή της τελευταίας Ελληνοτουρκικής κρίσης που κράτησε πάνω από έξι μήνες. Το 2020 ο αριθμός των υπερπτήσεων ήταν για πρώτη φορά τριψήφιος. Το 2021 κι αφού έπεσε πολύ νερό στο κρασί οι υπερπτήσεις έπεσαν αισθητά στις 48, όλο το χρόνο. Και τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2022 βρισκόμαστε ήδη στις 57 υπερπτήσεις…

  • Παράλληλα οι Σύμμαχοι μας, όχι απαραιτήτως του ΝΑΤΟ, εστιάζουν στην λεγόμενη «μεγάλη εικόνα» μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καθώς οδηγούνται σε άλλες γι’ αυτούς προτεραιότητες. Και μάλιστα αυτό συμβαίνει την ώρα που καταγράφεται η ουδετερότητα της Τουρκίας απέναντι στην Ρωσική εισβολή, όταν σύσσωμη η Δύση στηρίζει με κάθε τρόπο και μέσο την Ουκρανία.

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε και ο υπουργός Εθνικής άμυνας στη Βουλή για το ΝΑΤΟ και την Τουρκία καθώς ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εξήγησε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως η Συμμαχία βλέπει αυτή την στιγμή την Τουρκία.

«Ξέρετε δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Διότι αυτήν την εποχή οι Σύμμαχοι είτε το θέλουμε – είτε όχι, είτε μας αρέσει – είτε όχι, θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία παραμένει προσδεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ.

Αν παραβλέπουν κάποιες συμπεριφορές της Τουρκίας, φερ’ ειπείν η αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400 ή όχι είναι δικό τους ζήτημα να αξιολογήσουν.

Εμείς θα λέμε αυτά που έχουμε να λέμε, θα αιτιολογούμε τις ενστάσεις μας, τις επιφυλάξεις μας. Θα ζητούμε πάντα να μεταβάλει η Τουρκία προς το καλύτερο στοιχεία συμπεριφοράς της, λιγότερη προκλητικότητα, λιγότερη επιθετικότητα, λιγότερες εμπρηστικές δηλώσεις, λιγότερες συμπεριφορές όπως οι παραβιάσεις του εναερίου μας χώρου ή οι υπερπτήσεις που αυτό το διάστημα ήταν και πολλές από μέρους τους. Θα ζητούμε πάντα τα ίδια. Από εκεί και πέρα όμως, όπως σας είπα, υπάρχει και η γενικότερη εικόνα.» Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός που ουσιαστικά καλεί γι’ ακόμη μια φορά εμμέσως την γείτονα να συμμορφωθεί αντί να θερμαίνει το Αιγαίο.

Γι’ αυτό η Τουρκία εκμεταλλεύεται τα πάντα, ειδικά τώρα και μέσω αυτής της 3ημερης έντασης, που εντάσσεται στο δόγμα της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» που είναι σε εξέλιξη, επαναφέρει με τον δικό της τρόπο τα όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς τόσο ο Τούρκος πρόεδρος, όσο και οι υπουργοί του, Εξωτερικών και Άμυνας.

https://hellasjournal.com/