26.4.22

Επίθεση Lavrov σε Guterres σε… live μετάδοση: Προσπαθήσατε να παρακάμψετε βασικούς κανόνες



Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών απέρριψε πρόταση του Κιέβου για ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μαριούπολη

Σφοδρή επίθεση κατά του ΟΗΕ εξαπέλυσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον γ.γ. του Οργανισμού, Antonio Guterres, στη Μόσχα.

Ειδικότερα, o Lavrov κατηγόρησε τα Ηνωμένα Έθνη ότι προσπάθησαν «να παρακάμψουν τους βασικούς κανόνες του καταστατικού του ΟΗΕ», ενώ υποστήριξε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι μια «επικίνδυνη κλήση αφύπνισης για τα Ηνωμένα Έθνη».


Από την πλευρά του, ο Guterres υποστήριξε ότι αν και κατανοεί ότι η Ρωσία έχει «πολλά παράπονα», υπάρχει «ένα πράγμα που είναι αλήθεια και προφανές και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Δεν έχουμε ουκρανικά στρατεύματα σε ρωσικό έδαφος, αλλά έχουμε ρωσικά στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας».
Την ίδια στιγμή, ο ίδιος διέψευσε τον ισχυρισμό του Lacrov για το καταστατικό του ΟΗΕ.

Νωρίτερα, ο Guterres είπε ότι προτεραιότητά του είναι να «ελαχιστοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο» στην Ουκρανία και ζήτησε κατάπαυση του πυρός «το συντομότερο δυνατό», ενώ οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι «θα κινήσουν ουρανό και γη» για να συνεχίσουν να στηρίζουν το Κίεβο.
Στον αντίποδα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ρωσία είναι προσηλωμένη στις διαπραγματεύσεις και σε μια πιθανή κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας: «Εάν κάποιος έχει ενδιαφέρουσες ιδέες, είμαστε έτοιμοι να τις ακούσουμε».

«Όχι» από Ρωσία στο ουκρανικό αίτημα για συνομιλίες στη Μαριούπολη

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Sergey Lavrov, απέρριψε την πρόταση του Κιέβου για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης και δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί ποιος θα μεσολαβήσει σε τυχόν διαπραγματεύσεις.
Ο Lavrov δήλωσε ότι η Ρωσία δεσμεύεται για μια διπλωματική λύση μέσω συνομιλιών στο ζήτημα της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

_______________________

Αναρτήθηκε από τον Μιχάλη Τσολάκη