25.4.22

Έντονη αντίδραση του προέδρου της Ουρουγουάης για την χυδαία χειρονομία του Τσαβούσογλου εναντίον των Αρμενίων

Ο Πρόεδρος της Ουρουγουάης, Luis Lacalle Pou δήλωσε ότι η ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου εναντίον των Αρμενίων διαδηλωτών ήταν λυπηρή και απαράδεκτη.

Μετά το περιστατικό, ο Ουρουγουανός πρόεδρος έδωσε εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας του να καλέσει τον Τούρκο Πρέσβη και να διαμαρτυρηθεί. Όπως είπε: Η χθεσινή χειρονομία ενός ηγεμόνα προς μια κοινότητα πρέπει να επικριθεί έντονα.

Θυμίζουμε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να χλευάσει τους Αρμένιους διαδηλωτές στο Μοντεβιδέο κάνοντας τον απαράδεκτο χαιρετισμό της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι.

Όπως έγινε γνωστό, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουρουγουάης κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή Χουσεΐν Μουφτούογλου. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, ο Τούρκος πρέσβης θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις σήμερα 25 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ουρουγουάη, ο υπουργός Εξωτερικών χλεύασε τους διαδηλωτές έξω από την τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία όπου συγκεντρώθηκαν για να απαιτήσουν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων την παραμονή της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ορδές του τουρκικού Αττίλα.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter δείχνει πώς οι διαδηλωτές φώναζαν «asesino» – που σημαίνει δολοφόνος στα ισπανικά, όταν ο Τσαβούσογλου βγήκε από το κτίριο και ήταν έτοιμος να αναχωρήσει. Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου φαίνεται να χαμογελά και να κάνει τη χειρονομία της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Τουρκικών Γκρίζων Λύκων, κοροϊδεύοντας τους διαδηλωτές. ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Η χειρονομία που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι υπερεθνικιστές απαγορεύτηκε στην Αυστρία το 2019. Στη Γερμανία, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας και το Αριστερό κόμμα πρότειναν επίσης την απαγόρευση της χρήσης του συμβόλου, χαρακτηρίζοντάς το ως φασιστικό.

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης επεσήμανε επίσης ότι η αρμενική κοινότητα στη χώρα της Νότιας Αμερικής «πληγώνεται και δικαίως», καθώς οι διαδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο μπροστά από την πρόσφατα εγκαινιασμένη Τουρκική Πρεσβεία στην Ουρουγουάη, ήταν για την αποκήρυξη του Τσαβούσογλου που έφτασε στην χώρα την προηγούμενη μέρα, από την μαύρη επέτειο των 107 χρόνων από την έναρξη της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Lacalle Pou διαβεβαίωσε έτσι την κοινότητα των Αρμενίων ότι τόσο το κόμμα του, το Εθνικό Κόμμα (PN, κεντροδεξιά), όσο και ο συνασπισμός που σχηματίζει την κυβέρνησή του και το «Ουρουγουάη τα πάντα» ενδιαφέρονται για το θέμα, καθώς η χώρα ήταν «πρωτοπόρος» στην αναγνώριση της ύπαρξης της γενοκτονίας των Αρμενίων.