25.4.22

Φωνάζουν και βρίζουν οι Τούρκοι για την ορθή ανακοίνωση του Προέδρου Μπάιντεν: "Είναι γενοκτονία"


 Είναι έξω φρενών οι Τούρκοι με την ανακοίνωση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Αρμενική Γενοκτονία. Η αναγνώριση της έχει εξοργίσει τους Τούρκους απογόνους του Αττίλα, οι οποίοι χαρακτηρίζουν “βάρβαρους” τους Δυτικούς.

Ο απαράδεκτος Ιμπραίμ Καλίν, εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας ήταν ο χειρότερος. Ισχυρίστηκε τα εξής ανιστόρητα:

Σύγχρονοι βάρβαροι που σκότωσαν εκατομμύρια, ξεκίνησαν παγκόσμιους πολέμους, κατασκεύασαν όπλα μαζικής καταστροφής, έριξαν ατομικές βόμβες, έκαναν εμπόριο σκλάβων και εξέθεσαν ανθρώπους σε ζωολογικούς κήπους…

Δεν υπάρχει γενοκτονία, εθνοκάθαρση ή κηλίδα Ολοκαυτώματος στην ιστορία μας.

Κοιτάτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη.

Από τη δική του πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δημοσίευσε ένα βίντεο με ξένους ηγέτες και έγραψε τα εξής τραγικά:

Ορισμένοι δυτικοί ηγέτες υποστηρίζουν ότι η «γενοκτονία» μπορεί να προσδιοριστεί μόνο με δικαστική απόφαση τις τελευταίες ημέρες. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ!

Το πιο προφανές παράδειγμα της υποκρισίας τους είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τη λέξη «γενοκτονία» με πολιτικά κίνητρα για τα γεγονότα του #1915 χωρίς αρμόδια δικαστική απόφαση.

Δήλωση έκανε και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, στην οποία αναφέρει:

“Δηλώσεις που είναι ασυμβίβαστες με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα γεγονότα του 1915 δεν είναι έγκυρες. Αυτό περιλαμβάνει τη σημερινή ατυχή δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν, η οποία αποτελεί επανάληψη του λάθους που έκανε το 2021. Απορρίπτουμε τέτοιες δηλώσεις και αποφάσεις που διαστρεβλώνουν ιστορικά γεγονότα με πολιτικά κίνητρα και καταδικάζουμε όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος.

Οι μονόπλευρες και επιλεκτικές προσεγγίσεις που δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό από το να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία είναι ηθικά προβληματικές και πολιτικά κακόβουλες. Μια ανθρωπιστική και ευσυνείδητη στάση απαιτεί να θυμόμαστε όλα τα δεινά που βιώθηκαν εκείνη την εποχή, ανεξάρτητα από εθνοτικές ή θρησκευτικές διακρίσεις. Η Τουρκία τιμά με σεβασμό τα δεινά όλου του οθωμανικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των Αρμενίων.

Η Τουρκία είναι της γνώμης ότι αμφιλεγόμενα επεισόδια στην ιστορία, όπως τα γεγονότα του 1915, θα πρέπει να μελετηθούν χωρίς προκαταλήψεις, με σεβασμό των επιστημονικών και νομικών αρχών, προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη μνήμη. Με αυτή την αντίληψη, η Τουρκία πρότεινε τη σύσταση μιας Μικτής Επιτροπής Ιστορίας και άνοιξε τα αρχεία της.

Η Τουρκία αγωνίζεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της και στον κόσμο για να επικρατήσει το πνεύμα συνεργασίας. Η πρωτοβουλία εξομάλυνσης με την Αρμενία είναι μια άλλη εκδήλωση αυτής της κατανόησης”.