25.4.22

Η Γενοκτονία των Αρμενίων ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ανθρώπινης ιστορίας, δηλώνει ο γερουσιαστής Μενέντεζ


 

Ο Aμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Bob Menendez – Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη), και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων:

«Καθώς γιορτάζουμε την 107η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, πρέπει να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο για την προώθηση της εκπαίδευσης και την κατανόηση των γεγονότων ενός από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ανθρώπινης ιστορίας.

Πέρυσι, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αφοσιωμένης εργασίας της αρμενικής αμερικανικής κοινότητας στο Νιου Τζέρσεϊ και πέραν αυτής, ο Πρόεδρος Μπάιντεν συντάχθηκε με το Κογκρέσο των ΗΠΑ καθιστώντας ως επίσημη αμερικανική πολιτική την επιβεβαίωση των ιστορικών γεγονότων της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Αναγνωρίζοντας τα αμετάβλητα δεδομένα των ενεργειών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και προσδιορίζοντας κατάλληλα αυτές τις θηριωδίες ως γενοκτονικές ενέργειες που ήταν, συνεχίζουμε να τιμούμε το 1,5 εκατομμύριο αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά που σκοτώθηκαν, λιμοκτονήθηκαν και εκτοπίστηκαν βίαια από την πατρίδα τους 107 χρόνια πριν.

Αυτή η αναγνώριση έχει νόημα όχι μόνο για τους απογόνους των θυμάτων, αλλά και για την κατανόηση και την απάντηση στα σύγχρονα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Σήμερα και κάθε μέρα θρηνούμε τις απώλειες και λέμε την αλήθεια για αυτό το τραγικό κεφάλαιο στην ιστορία της Αρμενίας».

Ο Μενέντεζ υπήρξε εδώ και πολύ καιρό παθιασμένος υπέρμαχος της αρμενοαμερικανικής κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθοδηγώντας την πίεση για ένα επίσημο ψήφισμα της Γερουσίας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων σε κάθε συνεδρίαση του Κογκρέσου από το 2006. Ήταν και ο συν-συγγραφέας πολλών ψηφισμάτων τα προηγούμενα χρόνια μιλώντας κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

Τον Νοέμβριο του 2019, ο γερουσιαστής Μενέντεζ εμφανιζόταν καθημερινά στην Ολομέλεια της Γερουσίας κάθε εβδομάδα και προσπαθούσε να υιοθετηθεί το Ψήφισμα αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας.

Αφού αποκλειόταν κάθε φορά από έναν Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή, ο κ. Μενέντεζ υποσχέθηκε να συνεχίσει να επιστρέφει κάθε εβδομάδα έως ότου ηττηθεί η άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2019, η Γερουσία ψήφισε ομόφωνα το ψήφισμα του κ. Μενέντεζ που επιβεβαιώνει τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο Πρόεδρος Μενέντεζ ηγήθηκε επίσης της εκστρατείας του Κογκρέσου προκειμένου η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να συνταχθεί με το Κογκρέσο για την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.