21.3.22

ΟΠΟΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΥΛΛΟΓΑΤΑΙ, ΣΥΛΛΟΓΑΤΑΙ ΚΑΛΑ. Ρ. Φεραίος.

 

Μια ταπεινή άποψη, που αφορά τις πατριωτικές θέσεις του αξιότιμου αγαπητού καθηγητή κ. Ι. Μαζή, από Αντώνη Αντωνά.


Kατ΄αρχή θα συγχαρώ και την έγκυρη ιστοσελίδα EFENPRESS, για την αμεροληψία και αντικειμενικότητα, αφού με τόλμη παρουσιάζει άρθρα διαφορετικών απόψεων. (Όποια και αν είναι η δική τους σεβαστή άποψη) ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΔΙΔΕΙ ΑΚΟΜΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΕΡΕΓΓΥΟΤΗΤΑ.

(Σημειώνω ότι γνωστή ιστοσελίδα με απέκλεισε ως αρθρογράφο, διότι δεν επιθυμούσε να εκφράζω διαφορετικές θέσεις και απόψεις από τις δικές της. Βεβαίως από πλευράς μου...δεν έχασε (έχασα) η Βενετιά βελόνι ...)
Εγώ θα συνεχίσω να γράφω με την ωμή γλώσσα της αλήθειας, διότι σιγάν την αλήθεια, εστί χρυσόν θάπτειν …



Όσον αφορά έγκριτο και διαπρεπή πατριώτη αγαπητό κ. Μαζή, που δέχεται πυρά και απειλές από εκείθεν και ένθεν... Για μεν τους εκείθεν βαρβάρους Τούρκους είναι προς τιμή του. Όμως για τους ένθεν ..."Έλληνες", που και αυτοί εκτοξεύουν λίθους, ένα θα ήθελα να πω...Ε! ΟΧΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΖΗ ..., που αναλώνει την ζωή του, υπερασπιζόμενος τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ και την Μικρή Ελλάδα Κύπρο...ΟΧΙ!


Ο κ. ΜΑΖΗΣ ΕΙΠΕ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ, ΠΟΥ ΤΟ 1974 ΚΑΤΕΣΦΑΞΑΝ ΑΝΩ ΤΩΝ 5000 ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ "ΕΠΕΜΒΑΣΗ" ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΠΛΕΟΝ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ, (ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΙΛΗ ΡΩΣΙΑ) ΚΑΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΕΠΙΧΑΙΡΩΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ... ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ, ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΙ Ο ΖΕΛΕΣΚΥ... ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΦΤΑΙΝΕ ...ΑΛΛΑ Ο ΜΟΝΟΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ .. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΜΑΧΟΣ ΛΑΟΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΟΙ ΜΑΝΑΔΕΣ, ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΙΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΠΟΥ ΧΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΚΛΠ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΙΣΧΡΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ.
Η ΕΙΣΒΟΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΙΣΒΟΛΗ (ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΒΑΤΟ ΣΥΝΩΝΥΜΟ) ΚΑΙ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΘΩΑ ΨΥΧΗ ΑΝ ΧΑΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ....

Οι προφάσεις εν αμαρτίαις, τις οποίες όποια χώρα εισβολής, επικαλείται, ότι δήθεν πρέπει να απομακρύνει όποιο ανίκανο ηγέτη ή θα αποκαταστήσει την Συνταγματική τάξη ή θα προστατεύσει φιλικές μειονότητες ή ότι η επιχείρηση τους είναι ειρηνευτική δεν δικαιολογούν απώλειες αθώων αμάχων και κατάληψη ξένων εδαφών με επακόλουθο εκατομμύρια πρόσφυγες να παίρνουν τον αγύριστο δρόμο της προσφυγιάς, όπως συνέβη και στην Ελληνική Κύπρο … Και δεν υπάρχει ελαφρυντικό όταν λέμε, ότι άλλο η εισβολή στην Ουκρανία και άλλο η εισβολή στην Κύπρο …


Ο κ. ΜΑΖΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΕΠΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΠΡΕΠΗΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΗΜΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΗΜΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ, ΚΑΙ ΠΡΟΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΚΥΠΡΟ..... ΑΝ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΩΜΗ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΘΑΡΣΕΙ ΛΕΓΩΝ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ΟΥ ΣΦΑΛΕΙ ΠΟΤΕ ...... ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΩΝΤΑΣ ΟΠΟΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ, ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ .... ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΣΤΑΣΟΥΝ ΣΑΝ ΕΠΙΔΟΞΟΙ ΟΛΕΤΗΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΞΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ .... ΕΙΣΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ .... ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ..... ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΝΕΙ ΠΟΥ ΟΙ ΔΟΛΙΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ, ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΔΙΧΑΣΜΟ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΑΣ ΑΜΑΡΤΗΜΑ;;;;
ΤΑΠΕΙΝΑ ΘΑ ΣΥΝΙΣΤΟΥΣΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΜΑΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΑΦΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΑΚΑΠΝΟΥΣ ( ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΚΑΠΝΟΣ, ΕΙΜΑΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΝΗΣΑ ΣΤΕΝΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΔΕΛΦΟ ΜΟΥ ΛΟΓΩ ΕΙΣΒΟΛΗΣ) ΠΡΟΤΟΥ ΕΚΦΡΑΣΟΥΝ, ΟΠΟΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΚΡΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ, ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΩΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΩΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ, ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΒΑΘΥΤΑΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ ...ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΙ ΕΙΣΒΟΛΩΝ, ΠΟΥ ΡΑΓΙΖΟΥΝ ΚΑΡΔΙΕΣ ΚΑΙ ΠΥΡΡΕΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΡΕΟΥΝ....(Όχι μόνο των Ρώσων σήμερα, αλλά και παλαιότερες των Αμερικανών, ΝΑΤΟ, Τούρκων στη Κύπρο και Σια,)

Dulce bellum inexpertis.
Γλυκύς φαίνεται ο πόλεμος σ’ αυτούς που δεν έχουν πείρα (από πόλεμο).
Bellaque matribus detestata.
Πόλεμος, μισητός από τις μητέρες.

Την αδικία υπερασπίζεται ο κ. Μαζής .... ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ... ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΤΕ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ...

ΜΠΟΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΥΡΙΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΠΛΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΞΕΝΕΣ ΑΔΥΝΑΜΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΦΑΖΟΥΝ, ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ ΕΘΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΘΩΟΥΣ ΑΜΑΧΟΥΣ, ΑΛΛΑ Η ΑΔΕΚΑΣΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΤΑΞΕΙ ΣΤΑ ΜΑΥΡΑ ΚΑΤΑΣΤΙΧΑ ΤΗΣ ... ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΜΑΧΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟΥΣ, ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΩΜΑΤΑ. ΟΠΩΣ ΠΡΑΞΑΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ  ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ... ΝΤΡΟΠΗ ΟΛΟΙ ΑΧΡΕΙΟΙ ΚΑΙ ΘΡΑΣΥΔΕΙΛΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ... 

ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ.....ΚΑΙ ΡΩΣΟΥΣ, ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ, ΚΑΙ ΝΑΤΟ, ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ κ.ά. ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ, ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ .....ΠΟΥ ΝΤΡΟΠΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΚΑΙ ΝΥΝ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΔΑΦΗ ΜΙΚΡΩΝ ΑΔΥΝΑΜΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΓΕΝΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΠΡΟΒΑΙΝΟΥΝ…
"Νικάν άδοξον, ηττάσθαι όνειδος."
Η νίκη δεν θα φέρει δόξα, η ήττα θα είναι μεγάλη ντροπή.
*Κλεομένης, Βασιλιάς της Σπάρτης (το 380 π.X., όταν είδε ότι θα μάχονταν εναντίον αμάχων παιδιών, γεροντων και γυναικών στο Άργος.

*Μετά την καταστροφή, που υπέστη ο στρατός των Αργείων στο ιερό άλσος της Σηπείας μεταξύ Ναυπλίου και Τίρυνθας, όπου ο Κλεομένης με δόλο και ύστερα με εμπρησμό προκάλεσε το θάνατο 8.000 Αργείων μαχητών, την άμυνα της πόλης οργάνωσε η κοντόσωμη και μαχητική Τελέσιλλα (Ποιήτρια)

Όπλισε γυναίκες, γέρους και παιδιά με όπλα και κάθε λογής αντικείμενα και τους παρέταξε στις επάλξεις.
Στην κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα της, η ποιήτρια Τελέσιλλα δημηγόρησε με θερμά λόγια πατριωτισμού στις γυναίκες της πόλης, καλώντας αυτές να πολεμήσουν και να θυσιαστούν για την ελευθερία των παιδιών τους και της πόλης τους.
Ο λόγος της είχε θαυμαστό αποτέλεσμα. Όλες οι γυναίκες της πόλης φόρεσαν πανοπλίες και έζωσαν τα τείχη της πόλης σαν στεφάνι, έτοιμες να την υπερασπιστούν έναντι των οπλιτών του Κλεομένη.                                                                                                                                                 Ο Παυσανίας αναφέρει πως ο Κλεομένης αντικρίζοντας τις γυναίκες και τους αμάχους υπερασπιστές του Άργους που με αυτοθυσία αφού έχασαν τους άνδρες, οπλίστηκαν για να αντιμετωπίσουν τους εισβολείς και υπερασπιστούν τις πατρογονικές τους εστίες, θεώρησε (ορθά) πως η εύκολη νίκη, που θα ερχόταν δεν θα πρόσθετε δάφνες δόξας αλλά θα ατίμαζε και τον ίδιο και τα Σπαρτιατικά όπλα. *ΝΙΚΑΝ ΑΔΟΞΟΝ. ΗΤΤΑΣΘΑΙ ΟΝΕΙΔΟΣ.
ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΑΔΥΝΑΜΩΝ ΧΩΡΩΝ ΜΕ ΣΦΑΓΕΣ ΑΜΑΧΩΝ, ΔΕΝ ΑΤΙΜΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΚΑΠΗΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥΣ ....

*«Νικάν άδοξο. Ηττάσθαι όνειδος.» Το ανέφερε, ο βασιλιάς της Σπάρτης Κλεομένης κατά την διάρκεια της πολιορκίας του Άργους περί το 494 π.Χ., όταν είδε ξαφνικά ότι εκατοντάδες γυναίκες αρματωμένες ήταν έτοιμες να τον αντιμετωπίσουν, με αρχηγό μια μικροκαμωμένη γυναίκα την Αργεία ποιήτρια, συγγραφέα και τώρα Στρατηγό Τελεσσίλα (Γεν. το 520 ή 515 π.Χ.) Μετά την καταστροφή και την ήττα του στρατού του Άργους στο ιερό άλσος της Σητείας μεταξύ Ναυπλίου και Τίρυνθας, όπου ο Κλεομένης προκάλεσε τον θάνατο 8000 Αργείων, την άμυνα της πόλης ανέλαβε η μαχητική Τελεσσίλα, η οποία έπεισε όλες τις γυναίκες του Άργους να υπερασπισθούν την πόλη τους και να θυσιαστούν υπέρ βωμών και εστιών.

Όπλισε με κάθε είδους όπλο γυναίκες, παιδιά, γέρους και τους τοποθέτησε στις επάλξεις. Όλες οι γυναίκες φόρεσαν πανοπλίες και έζωσαν την πόλη. Οι άνδρες του Κλεομένη βλέποντας τις ανδρείες γυναίκες, αρνήθηκαν να εμπλακούν σε μάχη, λόγω των στρατιωτικών νόμων των Λακεδαιμονίων, που απαγόρευαν ρητά όποια πολεμική εμπλοκή με γυναίκες.                                                                                 Ο Πλούταρχος υποστηρίζει ότι έγιναν μάχες, ίσως κάποιες αψιμαχίες, αλλά το βέβαιον είναι ότι ο ηρωισμός των γυναικών του Άργους, ανάγκασε τους Σπαρτιάτες να αποχωρήσουν και οι γυναίκες να γιορτάζουν για την νίκη τους. Ήταν μια ανεπανάληπτη ηρωική πράξη αυτοθυσίας, που έσωσε την πόλη του Άργους. 

Και όσον αφορά τυχόν πολεμοκάπηλους ή  αφελείς αδελφούς Χριστιανούς, που χειροκροτούν είτε τους μεν, είτε τους δε, επί τέλους πρέπει αντικειμενικά και δίκαια να εκφράζουν απόψεις με βάση, ότι τα ίδια μπορούν να συμβούν και στην Ελλάδα μας, αλλά και την Ελληνική Κύπρο και καθόλου δεν θα μας αρέσει αν κάποιοι άσπονδοι φίλοι μας, πάρουν το μέρος των επίδοξων ολετήρων, του Ελληνισμού  εισβολέων Τούρκων βαρβάρων ...
Όλοι κατά της αδικίας πρέπει να είμαστε και υπέρ αυτών των αθώων παιδιών, αμάχων και προσφύγων, που μάλλον δύσκολο είναι να ξαναδούν τις πατρογονικές τους εστίες ... όπως και εμείς οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΠΡΙΟΙ, που καρτερούμε μισό σχεδόν αιώνα ....
«Δυνατοί ευμαρώς έχουσιν αδικήσαι τους αδυνάτους, ως ιχθύες εν τη θαλάττη τους ήττονας εαυτών ποιούνται κατάβρωμα».
– Οι ισχυροί θεωρούν αυτονόητο να αδικούν τους πιο αδύνατους, όπως τα ψάρια στη θάλασσα όπου το μεγάλο τρώει το μικρό.
Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος, 347-407 μ.Χ., Πατέρας της εκκλησίας
Χθες,  οι Ρώσοι έδωσαν τελεσίγραφο στον Δήμαρχο Μαριούπολης, όπως παραδώσει άμεσα την πόλη, εν εναντία περιπτώσει θα την ισοπεδώσουν... Μα ήδη ισοπεδωμένη είναι και οι περισσότεροι κάτοικοι πήραν τον αγύριστο δρόμο της προσφυγιάς... Πάει και η ιστορική ισχυρή Ελληνική μειονότητα ! Όπως πήγαν και οι 350000 πρόσφυγες της κατεχόμενη ισοπεδωμένης Ελληνική Βόρεια Κύπρος, από Τούρκους βαρβάρους εισβολείς …..

                  Bellaque matribus detestata. Πόλεμος, μισητός από τις μητέρες.



Δια την των χρημάτων κτήσιν πάντες οι πόλεμοι γίγνονται.

Όλοι οι πόλεμοι γίνονται για την απόκτηση υλικών αγαθών.


Ουδείς γαρ ούτω ανόητος εστί όστις πόλεμον προ ειρήνης αιρέεται· εν μεν γαρ τη οι παίδες τους πατέρας θάπτουσι, εν δε τω οι πατέρες τους παίδας.

Κανένας δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να προτιμά τον πόλεμο από την ειρήνη. Στην ειρήνη, οι γιοι θάβουν τους πατεράδες τους. Στον πόλεμο, οι πατεράδες θάβουν τους γιους.


Dulce bellum inexpertis.

Γλυκύς φαίνεται ο πόλεμος σ’ αυτούς που δεν έχουν πείρα (από πόλεμο).



Επιμέλεια του Αντώνη Αντωνά, Από πολύπαθη ημικατεχόμενη ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ.