6.3.22

Νέα επιχείρηση εκκένωσης της Μαριούπολης ενώ οι Ρώσοι βομβαρδίζουν ανηλεώς τις πόλεις για να σπάσουν το ηθικό των Ουκρανών

Από εδώ πέρασαν οι Ρώσοι !!! Εύγε ...
Juan

 Νέα κατάπαυση πυρός θα ξεκινήσει στις 12:00 το μεσημέρι και η οποία θα διαρκέσει έως τις 9 το βράδυ προκειμένου να ξεκινήσει η δεύτερη απόπειρα απομακρυνσης περίπου 20.000 αμάχων κατοίκων από τη Μαριούπολη.

Ανάλογη επιχείρηση διεκόπη το Σάββατο ύστερα από καταγγελίες ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονταν κατα μήκος της ανθρωπιστικής οδού διαφυγής.

Την ίδια στιγμή έκθεση του υπουργείου Αμύνης του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι η Μόσχα πλήττει πλέον κατοικημένες περιοχές προκειμένου να σπάσει το ηθκό των Ουκρανών, ενώ ο ΠΟΥ μιλά για ρωσικές επιθέσεις ακόμη και σε κέντρα υγείας. Τέλος συγκλονίζουν οι μαρτυρίες κατοίκων που μεταφέρει το CNN από τη Χερσώνα.

Στην έκθεσή του το βρετανικό υπουργείο Αμύνης λέει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε κατοικημένες περιοχές στην Ουκρανία εντάσσονται στην προσπάθεια της Μόσχας να σπάσει το ηθικό των αντιπάλων.

Στην καθημερινή του έκθεση πληροφοριών, το υπουργείο αναφέρει επίσης ότι η δύναμη της αντίστασης της Ουκρανίας συνεχίζει να εκπλήσσει τη Ρωσία.

Συγκρίνει δε την ακολουθούμενη στρατηγική της Ρωσίας με τις εκστρατείες της στη Συρία το 2016 και στην Τσετσενία το 1999, όταν ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε έντονο βομβαρδισμό κατοικημένων περιοχών.

 

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η πρόοδος της Ρωσίας έχει επιβραδυνθεί από τις επιθέσεις της Ουκρανίας στις γραμμές εφοδιασμού της.

Την ίδια στιγμή, ο  Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε «πολλές» επιθέσεις σε κέντρα υγειονομικής περίθαλψης στην Ουκρανία και ερευνά και άλλες, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της υπηρεσίας.

Οι επιθέσεις προκάλεσαν πολλούς θανάτους και τραυματισμούς, πρόσθεσε ο Τέντρος Γκεμπρεγεσούς σε μήνυμα στο Twitter.

 

«Οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης ή εργαζομένους παραβιάζουν την ιατρική ουδετερότητα και αποτελούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», είπε.

   Η ζωή υπό ρωσική κατοχή: «Πυροβολούν όποιον προσπαθεί να φύγει»

Στην καταληφθείσα  Χερσώνα, την πόλη – λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, η ουκρανική σημαία εξακολουθεί να υψώνεται στα κυβερνητικά κτίρια και ο δήμαρχος της πόλης,  Ιχόρ Κολυχάγιεφ παραμένει στη θέση του.

Το Σάββατο, ο Κολυγάγιεφ ανακοίνωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα ήταν παντού και ότι η πόλη των σχεδόν 300.000 κατοίκων ήταν χωρίς ρεύμα και νερό και ότι υπήρχε απελπιστική ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Δήλωνε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν «εγκατασταθεί» στην πόλη και δεν έδειξαν σημάδια αποχώρησης.

«Έχουμε πολλούς ανθρώπους εδώ που έχουν ανάγκη. Έχουμε καρκινοπαθείς. Παιδιά που χρειάζονται φάρμακα. Τα φάρμακα αυτη τη στιγμή δεν φθάνουν στα παιδιά», λέει μιλώντας στο CNN και προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι ήθελαν να στείλουν βοήθεια, αλλά οι κάτοικοι την αρνούνταν.

Οι άνθρωποι που ζουν στη Χερσώνα υπό ρωσική κατοχή περιγράφουν μέρες τρόμου περιορισμένοι στα διαμερίσματα και τα σπίτια τους, φοβούμενοι να βγουν έξω ακόμη και για βασικές ανάγκες. Η πόλη τους τώρα είναι ένα δυστοπικό κέλυφος του τόπου που γνώριζαν και αγαπούσαν.

Σημεία ελέγχου που επανδρώνονται από ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται παντού τους δρόμους της πόλης, είπαν κάτοικοι της Χερσώνας στο CNN σε πρόσφατες τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Οι δρόμοι είναι ουσιαστικά άδειοι γιατί οι κάτοικοι είτε τράπηκαν σε φυγή από τις μάχες είτε μένουν σε εσωτερικούς χώρους από φόβο μήπως συναντήσουν Ρώσους στρατιώτες. Τα παντοπωλεία έχουν αδειάσει και τα φάρμακα τελειώνουν, λένε κάτοικοι και αξιωματούχοι.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει την πόλη και πυροβολούν οποιονδήποτε επιχειρεί να φύγει, προσθέτουν  ακόμη οι κάτοικοι  συμπεριλαμβανομένου ενός κορυφαίου τοπικού αξιωματούχου υγείας που το CNN δεν κατονομάζει για λόγους ασφαλείας.

Την Πέμπτη, οι ρωσικές δυνάμεις πυροβόλησαν δύο άνδρες σε ένα σημείο ελέγχου αφού προσπάθησαν να περάσουν, σκοτώνοντας τον έναν και τραυματίζοντας σοβαρά τον άλλον, είπε ο αξιωματούχος στο CNN.

Με πληροφορίες από Reuters, ΒΒC, CNN, ΑΠΕ – ΜΠΕ