6.3.22

Επόμενος στόχος, Οδησσός: «Ετοιμοι οι Ρώσοι για βομβαρδισμό» λέει ο Ζελένσκι και μιλά για έγκλημα πολέμου

 

O Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο τηλεοπτικό του διάγελμα δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό.

«Θα είναι ένα στρατιωτικό έγκλημα. Θα είναι ένα ιστορικό έγκλημα», είπε ο Ζελένσκι σε βίντεο, καθώς ο ρωσικός στρατός, μετακινούμενος από την προσαρτημένη Κριμαία πιο ανατολικά, συνεχίζει την προέλασή του στη νότια Ουκρανία βομβαρδίζοντας πολλές πόλεις της χώρας.

«Οι Ρώσοι έρχονταν πάντα στην Οδησσό και δεν ένιωθαν τίποτα άλλο παρά ζεστασιά και ειλικρίνεια στην Οδησσό», μια πολυσύχναστη πόλη με σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους και μια από παλιά αγαπημένη των Ρώσων τουριστών, είπε.

«Και τώρα τι γίνεται; Βόμβες κατά της Οδησσού; Πυροβολικό εναντίον της Οδησσού; Πύραυλοι κατά της Οδησσού;» είπε αγανακτισμένος.

Ο Ζελένσκι προέτρεψε επίσης τους Ρώσους να μιλήσουν εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και να κάνουν μια επιλογή μεταξύ «ζωής και σκλαβιάς».

«Ρώσοι πολίτες! Για εσάς δεν είναι μόνο ένας αγώνας για την ειρήνη στην Ουκρανία. Είναι επίσης ένας αγώνας για τη χώρα σας», συμπλήρωσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε για άλλη μια φορά τους δυτικούς συμμάχους του να του παραδώσουν πολεμικά αεροσκάφη. Οι Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η Ουάσινγκτον «εργάζεται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή αυτών των μαχητικών.

Ο Ζελένσκι είχε νωρίτερα ανακοινώσει μέσω Twitter ότι μίλησε για άλλη μια φορά τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν για να συζητήσει «θέματα ασφάλειας», «οικονομική υποστήριξη για την Ουκρανία» αλλά και «τη συνέχιση των κυρώσεων» κατά της Ρωσίας.

Nέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από την Μαριούπολη

Οι αρχές στην Μαριούπολη, που είναι πολιορκημένη από ρωσικά στρατεύματα, ανακοίνωσαν σήμερα ότι θέλουν να απομακρύνουν τους αμάχους από τις 12:00, της επομένης μιας ανεπιτυχούς προσπάθειας, λόγω της συνέχισης των έντονων βομβαρδισμών.

Την 11η ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτή η πόλη των 450.000 κατοίκων βρίσκεται υπό «ανθρωπιστικό αποκλεισμό», σύμφωνα με τον δήμαρχο της Βαντίμ Μποιττσένκο. Ο αποκλεισμός προκαλεί «χιλιάδες τραυματίες» και επιβεβαιώνει ότι «η Μαριούπολη δεν υπάρχει πλέον».

Οι κάτοικοι δεν έχουν νερό, φαγητό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Η πτώση της Μαριούπολης θα αποτελούσε σημείο καμπής, επιτρέποντας τη διασταύρωση μεταξύ των στρατευμάτων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, που έχουν ήδη καταλάβει τα άλλα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και του Χερσώνα, και εκείνων που προέρχονται από το Ντονμπάς.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη.

Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο ρωσικός στρατός πλησιάζει στο Κίεβο

Ρώσοι στρατιώτες πλησιάζουν επίσης στο Κίεβο, συναντώντας σθεναρή αντίσταση.

Έντονες μάχες διεξάγονται στα περίχωρα της πρωτεύουσας, σύμφωνα με την ουκρανική περιφερειακή διοίκηση, ιδίως γύρω από τον δρόμο που οδηγεί στο Ζιτομίρ (150 χλμ. δυτικά του Κιέβου), καθώς και στο Τσέρνιγκοφ (150 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας).

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «εξάλειψε» σχεδόν εκατό αεροπλάνα, 778 τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα και κατέστρεψε το αεροδρόμιο Starokonstantinov, στα μισά του δρόμου μεταξύ Κιέβου και Λβιβ (δυτικά).

«Ο εχθρός έχει σταματήσει στο Κίεβο και στο Χάρκιβ (…) η κατάσταση (στη χώρα) είναι υπό έλεγχο», διαβεβαίωσε από την πλευρά του στο Facebook ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολεσκέι Ρεζνίκοφ.

Τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων

Οσον αφορά στον τρίτο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, αυτός  θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο, το μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Ντέιβιντ Αραχαμία.

Ωστόσο, η πιθανότητα επίτευξης κάποαις συμφωνίας φαίνεται μακρινή.

ΗΠΑ και Πολωνία μελετούν την προμήθεια σοβιετικών αεροπλάνων στην Ουκρανία (μμε)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται ενεργά» προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας με την Πολωνία, για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε πριν λίγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία.

Με πληροφορίες από AFP, Reuters

https://hellasjournal.com/