15.3.22

Η Άγκυρα δεν εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο αγοράς των πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot

Η Άγκυρα δεν εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο αγοράς των πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας, Ισμαήλ Ντεμίρ.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ζήτηση για τα πυραυλικά συστήματα Patriot. Όσον αφορά την αμυντική μας βιομηχανία, έχουμε κλείσει αυτή τη σελίδα», ανέφερε η εφημερίδα Sabah σύμφωνα με τον ίδιο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα λόγια του Ντεμίρ, η εφαρμογή της σύμβασης της Άγκυρας για την αγορά των συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία «συνεχίζεται χωρίς κανένα πρόβλημα».

Η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν σύμβαση για την παράδοση των συστημάτων S-400 το 2017.

Η Τουρκία έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αγόρασε αυτά τα συστήματα από τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν ακόμη τις προσπάθειες για να ωθήσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τα ρωσικά συστήματα, χωρίς αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον νωρίτερα απέκλεισε την Άγκυρα από το πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35.

Οι ΗΠΑ συνέχισαν επίσης να απειλούν ότι θα επιβάλλουν μονομερείς κυρώσεις στην Τουρκία για τη συμφωνία των S-400, αλλά δεν βιάστηκαν να τα εφαρμόσουν υπό τον φόβο περαιτέρω εντάσεων με τον βασικό σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, καθώς η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει ότι τέτοιοι περιορισμοί δεν θα έμεναν αναπάντητοι. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον εισήγαγε τελικά τις εν λόγω κυρώσεις τον Δεκέμβριο του 2020.


https://www.defencenet.gr/