15.3.22

LIVE: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν συνοικίες του Κιέβου - Πολυκατοικίες στις φλόγες



Σειρήνες και εκρήξεις ξύπνησαν και σήμερα τους κατοίκους του Κιέβου, που δέχεται ανηλεές σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις. Τουλάχιστον δύο άμαχοι έπεσαν νεκροί από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε τρεις πολυκατοικίες σε συνοικίες της πόλης. Υπό ρωσικό έλεγχο ολόκληρη η περιοχή της Χερσώνας, λέει η Μόσχα. Στο μεταξύ ο Ζελένσκι κάλεσε τους Ρώσους στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν. Στη σκιά των εφιαλτικών εξελίξεων αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

      10:43

      Τι αναμένεται σήμερα στο μέτωπο σύμφωνα με τους αναλυτές του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου: 

      1. Το Κρεμλίνο πιθανότατα επιδιώκει να πιέσει τη Λευκορωσία να συμμετάσχει στον πόλεμο στην Ουκρανία και θα αναπτύξει σύντομα Σύρους μαχητές στην Ουκρανία. 
      2. Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις και οι επιχειρήσεις των Δυνάμεων Εδαφικής Άμυνας στη βορειοανατολική Ουκρανία απειλούν την εκτεθειμένη γραμμή επικοινωνίας της Ρωσίας. Η Ρωσία πρέπει να αναδιατάξει δυνάμεις μακριά από το ανατολικό Κίεβο.
      3. Παύση για να προετοιμαστούν οι νέες προσπάθειες περικύκλωσης του Κίεβου από ανατολικά και δυτικά ή/και να καταλάβουν το ίδιο το κέντρο της πόλης.
      4.  Κατεύθυνση προς τη Ζαπορίζια μέσα στις επόμενες 48-72 ώρες.

      Στο Κίεβο σήμερα οι πρωθυπουργοί Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας 

      Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβενίας θα ταξιδέψουν στο Κίεβο αργότερα μέσα στη μέρα για να συναντήσουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. 

      Η επίσκεψη επιβεβαιώθηκε από την πολωνική κυβέρνηση, η οποία ανέφερε ότι σκοπός του ταξιδιού είναι «να επιβεβαιώσει την υποστήριξη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. «Στόχος αυτής της επίσκεψης είναι επίσης να παρουσιάσει ένα ευρύ πακέτο στήριξης για την Ουκρανία και τους Ουκρανούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

      Ο Τσέχος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η επίσημη επίσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έχει στόχο να επαναλάβει την υποστήριξη στην ελευθερία και την ανεξαρτησία.

      [Άποψη] Πώς ο Ερντογάν έγινε ξαφνικά «περιζήτητος μεσολαβητής»;

      «Ο 21ος αιώνας θα είναι Τουρκικός. Το τέλος της ιστορίας, είναι για τους αδύναμους»: Πανηγυρίζει ο Ιμπραήμ Καραγκιούλ, διευθυντής της Yeni Safak. Γνωστός για τα νέο-Οθωμανικά του όνειρα, ο Τούρκος δημοσιογράφος υποστηρίζει λίγο πολύ ότι πλέον όλος ο κόσμος περιστρέφεται πλέον γύρω από τον… Ερντογάν. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε πρόσωπο με πρόσωπο με τους ηγέτες 14 χωρών. Από την Ευρώπη μέχρι την Αφρική, από τη Μέση Ανατολή ως την Ασία, ο παλμός της παγκόσμιας διπλωματίας χτυπάει στην Τουρκία. Το μόνο συγκεκριμένο βήμα στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας έγινε για άλλη μια φορά από την Τουρκία…Τα μεσογειακά σχέδια που είχαν στόχο τον αποκλεισμό της Τουρκία, κατέρρευσαν .Οπως και τα σχέδια για το φυσικό αέριο και την ενέργεια. Τώρα το Ισραήλ και η Ελλάδα χτυπούν την πόρτα της Τουρκίας», γράφει ο διευθυντής της πιο φιλο-ερντογανικής εφημερίδας σε ένα παραλήρημα αλαζονείας. Διαβάστε περισσότερα ε

      Μια γυναίκα μετά τη διάσωσή της από πολυκατοικία που επλήγη από βομβαρδισμούς στο Κίεβο. 

      REUTERS/THOMAS PETER

      Μέχρι που θα φτάσει ο Μπάιντεν στην ουκρανική κρίση;  

      Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να συνεχίζεται επί 20 ημέρες, χωρίς να διαφαίνεται ένα ορατό τέλος, οι αναλυτές προσπαθούν να διαγνώσουν μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην αντιμετώπιση του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Εμπάργκο στη Ρωσία και παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, ναι. Αμερικανικά στρατεύματα σε ουκρανικό έδαφος όχι, είναι το σύνθημα του Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει έναν Τριτο Παγκόσμιο πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση, ο Μπάιντεν θέλει να κρατήσει τη χώρα του μακριά από τον πόλεμο στην Ευρώπη. Ενισχύει μόνο -τουλάχιστον επίσημα- τις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας στον άνισο αγώνα και προσπαθει να αποδυναμώσει την επιρροή της Ρωσίας,μέσω των αυστηρών οικονομικών κυρώσεων. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

      Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένοφ δήλωσε την Τρίτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον πλήρη έλεγχο όλων των εδαφών στη νότια περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

      Οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB-2 τις τελευταίες 24 ώρες, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο. Οι ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευθεί από ανεξάρτητη πηγή. 

      Το Κίεβο θα επιβραδύνει τα ρωσικά στρατεύματα, λένε οι Ουκρανοί στρατηγοί

      Οι δύο Ουκρανοί στρατηγοί που είναι υπεύθυνοι για την άμυνα του Κιέβου δήλωσαν  στο BBC πως οι δυνάμεις τους αγνωνίζονται για να κρατήσουν το ρωσικό πυροβολικό εκτός εμβέλειας και εξήγησαν γιατί πιστεύουν ότι η πόλη έχει δυνάμεις που θα κάνουν τη διαφορά έναντι των Ρώσων.

      Κίεβο

      REUTERS/THOMAS PETER
      09:24

      Συνολικά 9.870 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Ελλάδα

      Σε 9.875 ανέρχονται οι Ουκρανοί που έχουν φτάσει στην Ελλάδα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Εξ αυτών, οι 3.201 είναι ανήλικοι.

      Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές αφίξεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το περασμένο 24ωρο εισήλθαν στη χώρα 571 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 198 ανήλικοι.

      Μετά από πέντε μέρες, οι σειρήνες δεν ήχησαν σήμερα το πρωί στην πόλη Λβιβ, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουκρανία

      Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, τουλάχιστον τρεις συνοικίες του Κιέβου έχουν πληγεί από τις πρωινές επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων:

      * Πλήγμα σε δεκαπενταώροφη πολυκατοικία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους που ζούσαν σε αυτή, στη δυτική συνοικία Σβιάτοσιν, ανέφεραν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ενώ προκάλεσε επίσης μεγάλη πυρκαγιά.

      * Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν επίσης μέσω Facebook ότι χτυπήθηκε εννιαώροφη πολυκατοικία σε βορειοδυτικό τομέα της ουκρανικής πρωτεύουσας, στη συνοικία Πόντιλ.

      * Σε χωριστή ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν πως προκλήθηκε πυρκαγιά από ρωσικά πυρά σε σπίτι στη συνοικία Οσοκόρκι, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Κιέβου. Το χτύπημα αυτό δεν προκάλεσε θύματα, κατά τις ίδιες πηγές.

      Bρετανός δημοσιογράφος τραυματίστηκε στο Κίεβο

      Ένας Βρετανός δημοσιογράφος που κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία για το Fox News τραυματίστηκε και διακομίστηκε χθες Δευτέρα σε νοσοκομείο κοντά στο Κίεβο, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο χωρίς να διευκρινίσει τη σοβαρότητα των τραυμάτων του.

      «Νωρίτερα σήμερα ο απεσταλμένος μας Μπέντζαμιν Χολ τραυματίστηκε την ώρα που συγκέντρωνε πληροφορίες έξω από το Κίεβο», επεσήμανε το Fox News σε ανακοίνωσή του.

      Ζημιές σε σταθμό του μετρό του Κιέβου 

      Το δίκτυο του μετρό του Κιέβου σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι μία από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί στην πόλη κατέστρεψε την πρόσοψη και τα γραφεία του σταθμού Lukyanivska. 

      Ο σταθμός Lukyanivska είναι πολύ κοντά στο κέντρο του Κιέβου. Πλέον είναι κλειστός λόγω των ζημιών.

      Ουκρανία: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο Τσερνόμπιλ

      Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, μετέδωσε σήμερα το ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 24, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές αρχές ενημέρωσαν σχετικά τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

      Χθες Δευτέρα η ουκρανική δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, η Ukrenergo, ανέφερε πως η εγκατάσταση βασιζόταν σε γεννήτριες που δουλεύουν με πετρέλαιο ντίζελ, διότι το δίκτυο στην περιοχή υπέστη εκ νέου ζημιές.

      Ένα τζετ που συνδέεται με τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι και Ρώσο ολιγάρχη Ρομάν Αμπράμοβιτς προσγειώθηκε στη Μόσχα, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται στοιχεία από την υπηρεσία παρακολούθησης πτήσεων.

      REUTERS/STRINGER

      Μπόρις Τζόνσον: Η Δύση πρέπει να τερματίσει τον εθισμό της στη ρωσική ενέργεια

      Εργαζόμενη στη ρωσική δημόσια τηλεόραση διέκοψε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων για να διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Η διαδηλώτρια εμφανίστηκε ξαφνικά πίσω από την παρουσιάστρια των ειδήσεων Εκατερίνα Αντρέγεβα κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε: «Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Εδώ σας λένε ψέματα». Φώναξε επίσης δυνατά πολλές φορές: «Όχι στον πόλεμο, όχι στον πόλεμο, όχι στον πόλεμο!». Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

      Πυροσβέστες επιχειρούν σε κτίριο που έχει πάρει φωτιά μετά από βομβαρδισμό στο Κίεβο.

      via REUTERS/STATE EMERGENCY SERVICE

      Σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, στο συγκρότημα διαμερισμάτων που χτυπήθηκε νωρίτερα, κατασβέστηκε η φωτιά και ένα άτομο μεταφέρεται στο νοσοκομείο. 

      Η φωτιά ξέσπασε στους πρώτους πέντε ορόφους του 10όροφου κτιρίου, όπως αναφέρει προσθέτοντας ότι η φωτιά κατασβέστηκε στις 06:51 τοπική ώρα. 

      Σχεδόν όλες οι ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις παραμένουν στάσιμες αφού σημειώθηκε μικρή πρόοδος το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με ενημέρωση από το Πεντάγωνο. 

      Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται ακόμη περίπου 15 χιλιομέτρων από το κέντρο του Κιέβου, δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters.

      Ένας σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι αναμένει να τελείωσει ο πόλεμος το αργότερο στις αρχές Μαΐου, όταν η Ρωσία εξαντλήσει τους πόρους της. 

      «Πιστεύω ότι το αργότερο τον Μάιο, αρχές Μαΐου, θα πρέπει να έχουμε μια ειρηνευτική συμφωνία», δήλωσε αργά τη Δευτέρα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου,  Ολέκσι Αρέστοβιτς,

      Ο Ζελένσκι κάλεσε τους Ρώσους στρατιώτες να παραδοθούν

      Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι  κάλεσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του τους Ρώσους στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι υπεύθυνοι του πολέμου θα λογοδοτήσουν χωρίς καμία ανοχή.

      Στο μήνυμά του, ο Ζελένσκι αρχικά απευθύνθηκε στους Ουκρανούς στα ουκρανικά και είπε ότι η νίκη πλησιάζει. «Ο εχθρός δεν περίμενε την ισχυρή αντίσταση. Οι Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα σε αυτόν τον πόλεμο», είπε στο βίντεο. Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

      Ο Ζελένσκι κάλεσε τους Ρώσους στρατιώτες να παραδοθούν

      Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι  κάλεσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του τους Ρώσους στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι υπεύθυνοι του πολέμου θα λογοδοτήσουν χωρίς καμία ανοχή.

      Στο μήνυμά του, ο Ζελένσκι αρχικά απευθύνθηκε στους Ουκρανούς στα ουκρανικά και είπε ότι η νίκη πλησιάζει. «Ο εχθρός δεν περίμενε την ισχυρή αντίσταση. Οι Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα σε αυτόν τον πόλεμο», είπε στο βίντεο. Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

      Σειρήνες ήχησαν το πρωί της Τρίτης στο Κίεβο, καθώς και στην Οδησσό στα νότια, στο Ουμάν στο κέντρο και στην περιοχή Χμελνίτσκι στα δυτικά.

      Κτίριο κατοικιών φέρεται να καίγεται στο Κίεβο μετά τις εκρήξεις που ακούστηκαν νωρίτερα στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνικού Πρακτορείου Ειδήσεων της Ουκρανίας, Ukrinform.

      Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν τραυματίες.  

      Νωρίς το πρωί, δύο εκρήξεις έπληξαν τα δυτικά προάστια της πόλης, σύμφωνα με το τοπικό κανάλι Ukraine 24.

      Ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά χθες Δευτέρα ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησής του με αυτή της Ρωσίας θα συνεχιστούν σήμερα. Πρόσθεσε ότι συνομίλησε με τον Iσραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία, να υπάρξει «δίκαιη ειρήνη».

      «Η αντιπροσωπεία μας εργάζεται για αυτό στις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά», συνέχισε ο Ζελένσκι. Τα πράγματα πήγαν «αρκετά καλά, μου είπαν. Αλλά θα δούμε», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως οι συνομιλίες «θα συνεχιστούν» σήμερα.

      Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στην ουκρανική πρωτεύουσα.

      Η θαλαμηγός ρώσου ολιγάρχη, σκάφος εκτιμώμενης αξίας κάπου 128 εκατομμυρίων ευρώ, ακινητοποιήθηκε χθες Δευτέρα στη Βαρκελόνη της Ισπανίας στο πλαίσιο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País, πρόκειται για τη θαλαμηγό Valérie, που πιστεύεται ότι ανήκει στον Σεργκέι Τσέμεζοφ, τον επικεφαλής του Rostec, ρωσικού ομίλου της αμυντικής βιομηχανίας, άνθρωπο που θεωρείται πως ανήκει στον στενό κύκλο του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

       

      Η Ουκρανία θα πραγματοποιήσει αύριο Τρίτη την επόμενη της δημοπρασία μονοετών ομολόγων του ουκρανικού δημοσίου για να συγκεντρώσει χρήματα για τον πόλεμο που διεξάγει κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

      Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι ελπίζει να συγκεντρώσει περίπου 1,36 δισ. δολάρια μέσω εκδόσεων νέων ομολόγων εθνικού νομίσματος.

      Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέθεσε απόψε στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου που προβλέπει την παράταση ισχύος του στρατιωτικού νόμου, για άλλες 30 ημέρες, αρχής γενομένης από τις 24 Μαρτίου, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

      23:51Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε επικοινωνία με τον εμίρη του Κατάρ, τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, με τον οποίο συζήτησε τις ανησυχίες για την αστάθεια στην αγορά ενέργειας που έχει προκληθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.«Οι ηγέτες συζήτησαν για τις ανησυχίες τους σχετικά με την αστάθεια στην αγορά ενέργειας και συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους για τη βελτίωση της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού.

      23:21Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      Ρωσία: Υπογράφτηκε ο περιορισμός στις εξαγωγές ζάχαρης και σιτηρών

      Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας υπέγραψε σήμερα διάταγμα για την απαγόρευση των εξαγωγών λευκής και ακατέργαστης ζάχαρης μέχρι τις 31 Αυγούστου και των εξαγωγών σιταριού, σίκαλης, κριθαριού και καλαμποκιού μέχρι τις 30 Ιουνίου στις γειτονικές χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνηση.

      23:17Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      Οι ΗΠΑ θεωρούν «βαθύτατα ανησυχητική» την ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε  υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, μετά τη συνάντηση που είχαν στη Ρώμη ένας σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν με ένα ανώτατο στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, η οποία κατά τα φαινόμενα δεν οδήγησε στην αποκλιμάκωση της έντασης.

      23:08Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      «ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΕ ΚΡΙΜΑΙΑ ΚΑΙ ΝΤΟΝΜΠΑΣ»

      Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι La7  η Ουκρανή αντιπρόεδρος Ιρίνα Βερεστσούκ αναφέρθηκε στις θέσεις της χώρας της, η οποία εδώ και 19 ημέρες δέχεται ρωσική επίθεση. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε να παραμείνουν οι Ρώσοι στην Κριμαία και στο Ντονμπάς, ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν θα μπορούσε να εξηγήσει στον λαό μας για ποιο λόγο πέθαναν τόσοι άνθρωποι, από το 2014 μέχρι σήμερα. 

      22:29Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      «Οποιαδήποτε απαγόρευση πρέπει να διασφαλίζει ότι βλάπτει τη Ρωσία και όχι την Ευρώπη» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Πασκάλ Ντόναχιουπροειδοποιώντας την Ευρώπη ότι πρέπει να είναι προσεκτική πριν απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.

      21:39Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      «ΡΑΚΟΣ» Ο ΕΜΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ

      Οι φωτογραφίες της επίσημης φωτογράφου του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, που αναρτήθηκαν στον λογαριασμό της γαλλικής προεδρίας, έγιναν θέμα συζήτησης, εν μέσω ουκρανικής κρίσης.  Η Soazig de La Moissonnière έδειξε τον Γάλλο πρόεδρο αξύριστο, με ζακέτα και ζιβάγκο, μάτια με μαύρους κύκλους να βρίσκεται στο γραφείο του, στο προεδρικό μέγαρο. Τον Γάλλο πρόεδρο επέκρινε για «σεναριοποίηση του Ουκρανικού» ο πρόεδρος της Γερουσίας 

      20:58Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      Ουκρανοί πρόσφυγες σε κέντρο υποδοχής ΜΚΟ στο Παρίσι.

      EPA/Mohammed Badra
      20:52Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      20:52Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      «Σε ένα υπόγειο καταφύγιο το οποίο έχει ενισχυθεί, μαζί με Ουκρανούς υπαλλήλους του ΟΑΣΕ, βρίσκεται ο Έλληνας πρόξενος στην Μαριούπολη» όπως έκανε γνωστό ο πατέρας του. Μάλιστα, κάποιοι από τους υπαλλήλους του ΟΑΣΕ έχουν και τις οικογένειές τους.  «Μου είπε ότι είναι καλά και ότι φίλοι Ουκρανοί τους έφεραν και λίγα τρόφιμα επιπλέον από το υστέρημά τους. Τα τρόφιμά τους επαρκούν για 2-3 ημέρες, ανέφερε ο κ.Γιώργος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

      20:50Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      Συνομιλία Πούτιν-Μπένετ και υποσχέσεις για συνέχεια του διαλόγου

      Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε σήμερα τηλεφωνικά τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ.

      Το Κρεμλίνο τόνισε ότι ο Μπένετ είπε στον Πούτιν για τις πρόσφατες επαφές του με ηγέτες πολλών χωρών για το θέμα και ότι και οι δύο συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο.

      Ο Μπένετ είχε πολυάριθμες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πούτιν σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στις προσπάθειες επίλυσης του πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

      20:47Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      Δεν γίνεται καμία συζήτηση αναφορικά με την πιθανότητα μιας συνάντησης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Η Μόσχα διαμήνυε επίσης ότι ο Πούτιν δεν θα αρνιόταν μια συνάντηση με τον Ζελένσκι για να συζητηθεί το πώς θα μπορούσαν να τερματιστούν οι εχθροπραξίες. Η Ουκρανία έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη απευθείας συνομιλίες και ο Ζελένσκι είπε την Κυριακή ότι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές προσπαθούν να οργανώσουν μια τέτοια συνάντηση.

      Διαβάστε περισσότερα

      20:40Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      Την εκτίμηση ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για περαιτέρω εξάπλωση της Ουκρανικής κρίσης, μετά την ρωσική εισβολή, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας επεσήμανε παράλληλα την ανάγκη να επιταχύνει τα βήματα της η ΕΕ τόσο για την διαμόρφωση κοινής εξωτερικής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας όσο και για την δημιουργία ευρωστρατού.

      20:28Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      Σε άλλα συστήματα εκτός SWIFT στρέφονται οι τράπεζες της Λευκορωσίας

      Οι τράπεζες της Λευκορωσίας που έχουν αποκοπεί από το SWIFT θα στραφούν σύντομα σε άλλα συστήματα, δήλωσε ο Λευκορώσος υπουργός Οικονομικών Γιούρι Σελιβερστόφ. «Φυσικά, αυτό είναι δυσάρεστο, γιατί όλοι είναι συνηθισμένοι στα καθιερωμένα πρότυπα αλληλεπίδρασης και ανταλλαγής οικονομικών πληροφοριών. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο σύστημα στον κόσμο. Φυσικά, ήταν βολικό να το χρησιμοποιήσω. Αλλά στις σχέσεις με τη Ρωσία, έχουμε κανάλια και ευκαιρίες να χρησιμοποιήσουμε το ρωσικό σύστημα, το έχουμε αυτό και λειτουργεί αρκετά καλά. Υπάρχει ένα κινεζικό σύστημα. Νομίζω ότι στο εγγύς μέλλον οι τράπεζες θα αλλάξουν σε αυτά τα συστήματα», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων BelTA.

      Τρεις τράπεζες της Λευκορωσίας - η Belagroprombank, η Bank Dabrabyt και η Τράπεζα Ανάπτυξης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας - έχουν αποσυνδεθεί από το SWIFT. 

      20:19Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, υψηλόβαθμο στέλεχος της ουκρανικής προεδρίας, κατηγόρησε απόψε τη Ρωσία ότι μπλοκάρει την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει στείλει το Κίεβο στην πολιορκημένη Μαριούπολη. Δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν παγιδευτεί τη Μαριούπολη εδώ και δύο εβδομάδες. Η πόλη δεν έχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, πόσιμο νερό και θέρμανση, ενώ βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις

      20:19Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      Η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai έκανε γνωστό ότι η Ουκρανία θα πάρει κανονικά μέρος στο φεστιβάλ της Eurovision, το οποίο θα οργανωθεί στο Τορίνο, από τις 10 μέχρι τις 14 Μαΐου. Η Rai ανακοίνωσε, επίσης, ότι ο φετινός διαγωνισμός, από τον οποίο η Ρωσία έχει αποκλειστεί, θα είναι αφιερωμένος στην ειρήνη.

      20:10Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      Ένα κατεστραμμένο βαν στο Χάρκοβο

      REUTERS/STRINGER
      20:04Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      Ο δήμαρχος του Χαρκόβου δήλωσε σήμερα ότι η πόλη του σφυροκοπείται ασταμάτητα από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες βάλλουν εναντίον συνοικιών στο κέντρο της, προκαλώντας αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων. «Βάλλουν εναντίον μας ασταμάτητα», είπε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέκοφ, σε δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

      19:44Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      19:41Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      Κάτοικοι της Οδησσού οχυρώνουν την πόλη

      REUTERS/NACHO DOCE
      19:41Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν τη Δευτέρα 14 Μαρτίου σε ρωσικό στρατιωτικό χτύπημα σε πύργο τηλεόρασης κοντά στην πόλη Ρίβνε της δυτικής Ουκρανίας, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

      19:30Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      Ουκρανοί πρόσφυγες στο Βερολίνο

      REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
      19:28Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      Η επίθεση που πραγματοποίησε η Ρωσία κατά μιας μεγάλης ουκρανικής στρατιωτικής βάσης την Κυριακή έγινε με πυραύλους κρουζ που εκτοξεύθηκαν από βομβαρδιστικά μεγάλων αποστάσεων από τον εναέριο χώρο της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα Δευτέρα αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

      Ο αμερικανός αξιωματούχος, δήλωσε ότι η επιδρομή κατά του Διεθνούς Κέντρου για την διατήρηση της Ειρήνης και Ασφάλειας του Γιαβορίβ κοντά στα σύνορα της Πολωνίας που είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα επηρεάσει τις προσπάθειες της Δύσης να ανεφοδιάσουν στρατιωτικά την Ουκρανία.

      Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι στην βάση δεν υπήρχαν ούτε αμερικανικά στρατεύματα, συνεργάτες ή πολιτικό προσωπικό.

      19:28Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      Για παγκόσμια επισιτιστική κρίση προειδοποιεί πλησιάζει αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία επειδή οι τιμές των λιπασμάτων εκτοξεύονται  με τους αγρότες να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά δήλωσε ο Ρώσος μεγιστάνας Αντρέι Μελνιτσένκο που δραστηριοποιείται στον χώρο των λιπασμάτων και του άνθρακα.

      19:13Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

      Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πλήξει ουκρανικές βιομηχανίες όπλων, σε αντίποινα για ένα πλήγμα στην πόλη του Ντονέτσκ, η οποία ελέγχεται από τους αυτονομιστές, και προέτρεψε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των γύρω περιοχών να μην πλησιάζουν στα εργοστάσια αυτά.

      Διαβάστε αναλυτικά

      18:38Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

       Ο ΟΗΕ θα διαθέσει επιπλέον 40 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

      Διαβάστε εδώ περισσότερα