2.2.22

Σαφές το πρώτο μήνυμα του «κουρσάρου» της ΠΑ: «Tην ισχύ των όπλων καταλαβαίνουν όσοι έχουν επιδείξει γενοκτονίες»…

Ο Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς με 4500 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του , με όλων των ειδών τις αποστολές έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία και ταυτόχρονα σε ιπταμένους και μηχανικούς πως πρέπει η Πολεμική Αεροπορία να συνεχίσει με σκληρή δουλειά το μεγάλο έργο της αποτρεπτικής ισχύος. Φωτογραφία ΥΠΕΘΑ
 

Ο «κουρσάρος» των Α-7 Corsair, ο «αναχαιτιστής» με τα F-16 Block 52 plus, ο νέος Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς πήρε επίσημα τα «χειριστήρια» της HAF στα χέρια του. Και μέσα από το φυτώριο των αεροπόρων, τη Σχολή Ικάρων, θέλησε να στείλει το πρώτο μήνυμα τόσο στη γείτονα, για την προκλητική συμπεριφορά, όσο και στα δικά του «γεράκια», τα οποία καθημερινά οδηγούσε, ως ο επιχειρησιακός Αρχηγός στο ΑΤΑ, απέναντι από κάθε πρόκληση.

  • «Η ιστορία έχει αποδείξει ότι μόνο η ισχύς των όπλων και ο φόβος των συνεπειών που η χρήση τους επιφέρει, μπορούν να λειτουργήσουν ως αποτροπή και ως φραγή σε αλυτρωτικές και αναθεωρητικές βλέψεις, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από λαούς που στο διάβα των αιώνων έχουν επιδείξει μόνο γενοκτονίες, καταστροφές, εκκαθαρίσεις και ξεριζωμούς.»

σημείωσε μεταξύ άλλων ο Αντιπτέραρχος Μπουρολιάς, με ήρεμη και αποφασιστική φωνή.

Ο ίδιος τόνος και η ίδια κοφτή ηρεμία στη φωνή του νέου Αρχηγού ήταν γνώριμη σε αρκετούς από τους παραβρισκόμενους καθώς αντηχούσαν στ’ αυτιά τους οι εναέριες, ήρεμες, συνομιλίες κατά τη διάρκεια αναχαιτίσεων ή οποιασδήποτε άλλης αποστολής είχαν εκτελέσει, φτερό με φτερό με το νέο Αρχηγό. Ο ίδιος τόνος της φωνής ακούγονταν πιο γλυκός για τους συμμαθητές του που έσπευσαν να τιμήσουν με την παρουσία τους τον Αρχηγό της δικής τους σειράς στη Σχολή Ικάρων.

Με 4500 ώρες πτήσης σε A-7 Corsair και F-16 Block 50 & F-16 Block 52 plus, έχοντας σχεδιάσει αμέτρητες αεροπορικές επιχειρήσεις, έτοιμος για όλα όπως κι όλοι οι συνάδελφοί του ιπτάμενοι και τεχνικοί, ο Αντιπτέραρχος Μπουρολιάς είχε απαθανατιστεί ακόμη και τη νύχτα των Ιμίων έτοιμος με τη anti-G φόρμα να κάνει την αποστολή που πρέπει, να υπερασπιστεί την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας.

Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα εντός και εκτός συνόρων, προς τους επίδοξους εναέριους εισβολείς αλλά και τα πληρώματα των μαχητικών αεροσκαφών που κάθε μέρα φρουρούν τους Ελληνικούς ουρανούς.

Οι «αυτοκρατορίες» και η αποφασισμένη Ελλάδα της αποτροπής

 «Ζούμε», είπε, «σε ένα γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον που θεωρείται από τα πιο ευαίσθητα και ασταθή παγκοσμίως, σε μια περιοχή που φλέγεται από εμφύλιους. Συντελείται η μεγαλύτερη βίαιη μετακίνηση πληθυσμού στην ιστορία της ανθρωπότητας με τεράστιες ανακατατάξεις, επαπειλούμενες αλλαγές συνόρων, κράτη που καταρρέουν. Αλλά και αυτοκρατορίες του παρελθόντος που προκειμένου να ικανοποιήσουν τα ενεργειακά τους όνειρα παραβιάζουν απροκάλυπτα κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου.»

 

Ο νέος Αρχηγός σημείωσε εμφατικά τον ρόλο που διαδραματίζει σήμερα η Ελλάδα με την ανάπτυξη συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή.

 

«Η πατρίδα μας», επισήμανε, «παρουσιάζεται διεθνώς ως όαση σταθερότητας, ειρήνης και νομιμότητας. Ως αξιόπιστος σύμμαχος και εποικοδομητικός συνεργάτης, εγκρατής αλλά συνάμα αποφασιστική και αποφασισμένη, έτοιμη και ικανή να αποτρέψει κάθε επιβουλή από οπουδήποτε και αν προέρχεται».  

 

Και στις παραπάνω τρεις γραμμές είναι το μήνυμα προς όλα τα «γεράκια» που βρίσκονται στα readiness, είτε στις Σμηναρχίες Μάχης, είτε σε αυξημένη ετοιμότητα από τις αεροπορικές βάσεις στις οποίες υπηρετούν.

 

Από την 4,5 γενιά στο μέλλον…

 

Αλλά ο νέος Αρχηγός δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί επιγραμματικά μεν αλλά με ιδιαίτερο νόημα στα νέα όπλα της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως επίσης και στο μέλλον της, το οποίο είναι σαφές πως ξεπερνά και την 4,5 γενιά των νεοαποκτηθέντων Rafale F3R.

 

  • Η Πολεμική Αεροπορία, με την έλευση των Rafale, την αναβάθμιση των F-16 σε Viper και τη δημιουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, μπαίνει, όπως τόνισε ο νέος Αρχηγός ΓΕΑ «σε μια νέα εποχή όπου οι δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις θα αποτελούν μονόδρομο».

 

«Και σε αυτό το κάλεσμα, πρέπει να είμαστε παρόντες και προετοιμασμένοι να αφομοιώσουμε την τεχνολογία της επόμενης γενιάς εκτινάσσοντας την Αεροπορία μας στο κλειστό κλαμπ της αεροπορικής ελίτ του σύγχρονου κόσμου εξασφαλίζοντας την δύναμη της αποτροπής αλλά και ενισχύοντας τη συμβολή στην εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής».

 

«Θέμη τα χειριστήρια δικά σου»…

Με αεροπορική ορολογία ο απερχόμενος Αρχηγός, Πτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης έδωσε την σκυτάλη στο νέο Αρχηγό. «Θέμη τα χειριστήρια σε σένα» είπε χαμογελαστός, αισθανόμενος δικαίωση ο Πτέραρχος Μπλιούμης.

  • Νωρίτερα κατά την ομιλία του σημείωσε δείχνοντας το ομαδικό πνεύμα αναγνωρίζοντας τη δουλειά του αεροπορικού Επιτελείου και δίχως κανένα δείγμα «ατομισμού» .«Είμαστε συνεχώς μπροστά από τα γεγονότα με πρόβλεψη και πνεύμα ομάδας και συνεργασίας. Αντιμετωπίσαμε όλες τις προκλήσεις και εντάσεις με αποφασιστικότητα, εγρήγορση, συνεχείς ασκήσεις και συνεργασίες με τους συμμάχους μας, με υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και καθημερινές απογειώσεις των αεροσκαφών επιφυλακής υπερασπιζόμενοι την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας».

Εύλογο ήταν ν’ αναφερθεί στα μαχητικά 4,5 γενιάς Rafale που υποδέχτηκε στις 19 Ιανουαρίου ο ίδιος στην Τανάγρα, παρουσία του πρωθυπουργού, αλλά και στο σημαντικό πρόγραμμα των F-16 Viper, όπως επίσης και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα όπου την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν τα εγκαίνιά του.

Ο Πτέραρχος Μπλιούμης που έμεινε ως την τελευταία ημέρα αεροπόρος, ευχαρίστησε προσωπικά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο για τη βοήθειά του «για την ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας της Πολεμικής Αεροπορίας κατανοώντας πλήρως τη σημασία της αεροπορικής ισχύος στις επιχειρήσεις και στην αποτροπή».

https://hellasjournal.com/