2.2.22

Ότι ήταν να πουν, ο Μπλίνκεν και ο Λαβρόφ, το είπαν… Τώρα έφτασε ξανά η ώρα των Προέδρων: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Φωτογραφία ΛΕΝΑ ΑΡΓΥΡΗ

 Οι υπουργοί Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, είχαν την πολυαναμενόμενη τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία -όπως λέγεται στην Ουάσιγκτον- δεν πήγε καλά.

Δεν συμφώνησαν στα πιο βασικά. Και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία, διότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο πιο αστάθμητος παράγοντας σε αυτή την εξίσωση του πολέμου για την Ουκρανία. Το ζητούμενο είναι αυτό: Ποια από τις δύο χώρες θα ελέγξει την Ουκρανία;

Με λίγα λόγια: Ότι ήταν να πουν, ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Σεργκέι Λαβρόφ, το είπαν… Τώρα έφτασε ξανά η ώρα των Προέδρων, οπότε λογικά θα πρέπει να περιμένουμε μία διαδικτυακή συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον κ. Πούτιν το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Μπλίνκεν την εκμεταλλεύθηκε περισσότερο για να εξηγήσει κάποια σημεία της αμερικανικής απάντησης στα ρωσικά αιτήματα ασφαλείας που έχει στείλει γραπτώς η Μόσχα στην Ουάσιγκτον. Προφανώς οι εξηγήσεις δεν ικανοποίησαν την “αλεπού” της ρωσικής διπλωματίας.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή τις πληροφορίες για το τηλεφώνημα, τις διεργασίες αναφορικά με τις κυρώσεις, αλλά και για τις τελεταίες κινήσεις του ρωσικού στρατού, ο οποίος ποτέ στο παρελθόν, από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έχει συγκεντρώσει τόσο μεγάλο αριθμό δυνάμεων στα σύνορα:

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συζήτησε βασικά με τον κ. Λαβρόφ τις ρωσικές προτάσεις ασφαλείας. Και υπογράμμισε την ανάγκη να αποχωρήσουν άμεσα οι ρωσικές δυνάμεις από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο κ. Μπλίνκεν είπε στον Ρώσο ομόλογό του τα εξής:

«Εάν ο πρόεδρος Πούτιν πραγματικά δεν θέλει τον πόλεμο ή την αλλαγή καθεστώτος, αυτή είναι η ώρα να αποσύρει τους στρατιώτες και τον βαρύ οπλισμό και να ξεκινήσει έναν σοβαρό διάλογο, ο οποίος μπορεί να ενισχύσει τη συνολική ευρωπαϊκή ασφάλεια»

Ταυτόχρονα, ο κ. Μπλίνκεν τόνισε επίσης την προθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών, διμερώς και μαζί με τους Συμμάχους και τους εταίρους τους, να συνεχίσουν μια ουσιαστική ανταλλαγή με τη Μόσχα σχετικά με αμοιβαία ζητήματα ασφάλειας.

Την συζήτηση αυτή σκοπεύουν να κάνουν σε πλήρη συντονισμό με τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αμερικανός υπουργός επανέλαβε στον κ. Λαβρόφ τη δέσμευση των ΗΠΑ για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και το δικαίωμα όλων των χωρών να καθορίζουν τη δική τους εξωτερική πολιτική και τις δικές τους συμμαχίες.

Υποθέτουμε από το σημείο αυτό +της δήλωσης ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αρνείται να αποκλείσει την Ουκρανία από μία ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

Αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε ότι η Αμερική και οι σύμμαχοί της δεν υπέκυψαν στο αίτημα της Ρωσίας να τερματίσει το ΝΑΤΟ την «πολιτική ανοιχτών θυρών» και να απαγορεύσει σε χώρες όπως η Ουκρανία και η Γεωργία να ενταχθούν στην ατλαντική συμμαχία. Οπότε, είμαστε πάλι στο σημείο μηδέν.

Ο Αμερικανός υπουργός ζήτησε επίσης από τη Μόσχα άμεση αποκλιμάκωση και απόσυρση των στρατευμάτων της και του πολεμικού υλικού και εξοπλισμού από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Και είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα αντιμετωπιστεί με γρήγορες και σοβαρές συνέπειες και κάλεσε τη Ρωσία να ακολουθήσει την διπλωματική, όχι τη στρατιωτική, οδό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπάιντεν συνέχισε την πίεση στον κ. Πούτιν για να επιλέξει τη διπλωματική λύση αντί της πολεμικής.

Δήλωσε ότι εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «ταχείες και σοβαρές συνέπειες».

Το πακέτο κυρώσεων έχει λίγο-πολύ ετοιμαστεί σε συνεργασία με τους γερουσιαστές που ανέλαβαν να προωθήσουν τα μέτρα εναντίον της Μόσχας. Όπως είπε ο γερουσιαστής Μενέντεζ θα περιλαμβάνουν και τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Επίσης θα συμπεριληφθούν στις κυρώσεις και οι Ρώσοι ολιγάρχες που διαμένουν στο Λονδίνο.

Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι «εάν η Ρωσία είναι ειλικρινής να συζητήσει τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια μέσω του διαλόγου, θα συνεχίσουμε να εμπλεκόμαστε και εμείς και οι σύμμαχοι μας καλή τη πίστει».

Όμως, εάν η Ρωσία επιλέξει να εγκαταλείψει τη διπλωματία και επιτεθεί εναντίον της Ουκρανίας, θα φέρει την ευθύνη και θα βρεθεί αντιμέτωπη με ταχείες και σοβαρές συνέπειες, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται ότι είπε την τελευταία του λέξη:

«Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να εξηγήσω την λογική της δικής μας συμπεριφοράς και των δικών μας προτάσεων (για τις εγγυήσεις ασφαλείας): όπως είναι γνωστό μας είχαν δοθεί υποσχέσεις ότι δεν θα προωθήσουν τις υποδομές του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ούτε κατά μία ίντσα, αυτό το γνωρίζουν όλοι».

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ο κ. Πούτιν πρόσθεσε:

«Σήμερα βλέπουμε πού βρίσκεται το ΝΑΤΟ, στην Πολωνία, τη Ρουμανία, τις χώρες της Βαλτικής. Άλλα είπαν, άλλα έκαναν. Και όπως λέει ο λαός μας ‘έριξαν’, δηλαδή απλά μας εξαπάτησαν».

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: