7.2.22

Αντίμετρα για τα τουρκικά drones ψάχνει η Αθήνα

-

Τα τουρκικά drones όχι μόνο “αλωνίζουν” στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά αποτελούν και “εργαλείο ισχύος” για την Άγκυρα, που πλέον τα εξάγει μαζικά προκειμένου να “κλειδώνει” συμφωνίες με χώρες της ευρύτερης περιοχής. Η Αθήνα, χαρακτηρίζει πλέον “απειλή” για την Ελλάδα την χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ωστόσο αναζητεί ακόμα αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση τους, να “μπλοκάρει” διπλωματικά τη χρήση τους, αλλά και την εξαγωγή τους από την Τουρκία προς άλλες χώρες. 

Ο πολλαπλασιασμός των υπερπτήσεων τουρκικών drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) στο Αιγαίο, αλλά και η χρήση τους ευρύτερα από την Άγκυρα, σε επιχειρήσεις κάθε τύπου, προβληματίζει σοβαρά και ανησυχεί την Αθήνα. Αν και η χρήση των drones από την τουρκική πλευρά δεν είναι κάτι το πολύ πρόσφατο, ωστόσο η ελληνική πλευρά μόλις το τελευταίο διάστημα έχει κινητοποιηθεί και δημιουργεί “ειδικά πρωτόκολλα” για την αντιμετώπισή τους.

Έμπειροι διπλωμάτες επισημαίνουν, «πως η Άγκυρα έχει καταστήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ως ένα από τα πλέον σημαντικά πλεονεκτήματα της για να προσεγγίσει και να συμφωνήσει με χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφαλείας, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την επιρροή της στη περιοχή». Τις ίδιες ώρες στρατιωτικοί με μεγάλη εμπειρία, σημείωναν πως τα τουρκικά drones «συνιστούν μια απειλή για την ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά και για την συνεχή καταγραφή και προβολή των τουρκικών αξιώσεων, καθώς για την ώρα μπορεί να γνωρίζουμε τις κινήσεις τους έγκαιρα, δεν μπορούμε όμως να τα απωθήσουμε από τον ελληνικό χώρο, δεν το έχουμε δοκιμάσει στο πεδίο».

Όπως έλεγαν «το να αναχαιτίσεις ένα τουρκικό αεροσκάφος είναι δείγμα ικανότητας και σαφές μήνυμα προάσπισης των ορίων της χώρας, όμως δεν υπάρχει διαδικασία αναχαίτισης drones. Δεν σηκώνεται πολεμικό αεροσκάφος για να τα αναχαιτίσει, ούτε τα αντιεροπορικά συστήματα τα “κλειδώνουν” εύκολα».

Στο μικροσκόπιο τα drones

Η ελληνική πλευρά “κατέγραψε” προσεχτικά και παρακολούθησε όσο καλύτερα μπορούσε την χρήση των drones από την τουρκική πλευρά, στις δύο σοβαρές κρίσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Την κρίση στον Έβρο τον Φεβρουάριο του 2020 και την πολύμηνη κρίση στο Αιγαίο με το Oruc Reis και την κινητοποίηση μεγάλου μέρους του στόλου των δύο πλευρών (Αύγουστος-Νοέμβριος 2020). Και στις δύο αυτές περιπτώσεις οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποίησαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την συλλογή πληροφοριών στην περιοχή της ανάπτυξης των στόλων.

Πέραν των τύπων Bayraktar TB-2, και ANKA S, η Τουρκία πλέον διαθέτει (και αυτό ανησυχεί όλο και περισσότερο την Αθήνα) και τα επιθετικά Akinçi, που μπορούν να μεταφέρουν 1,3 τόνους πυραύλων και βομβών. Μάλιστα η Άγκυρα ρίχνει ιδιαίτερο βάρος για την κατασκευή και χρήση των πολεμικών drones Akinçi. Είναι μάλιστα ενδεικτική η συμφωνία της με το Κίεβο, για την κατασκευή των κινητήρων τους από την ουκρανική εταιρεία Motor Sich, με έδρα τη Ζαπορίζια.

Η επιχειρησιακή αντιμετώπιση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που η δραστηριότητα τους πλέον ανησυχεί την Ελλάδα, είναι αντικείμενο σειράς επιτελικών σχεδιασμών για αντίμετρα. Ένα από αυτά είναι η απόκτηση τεχνογνωσίας και συστήματα για την αντιμετώπιση μεμονωμένων drones, αλλά και προμήθεια αντίστοιχων drones από την Ελλάδα με σκοπό να ενισχυθεί η αντιαεροπορική ομπρέλα της χώρας.

Έντονη κινητικότητα

Διπλωματικά, σε πρώτο χρόνο, η ελληνική πλευρά αναζητεί και σχεδιάζει αποτελεσματικές δράσεις για να ανακόψει τις εξαγωγές μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία σε τρίτες χώρες, προσδοκώντας πως έτσι θα ανακόψει την επιρροή της. Τυπικά τουλάχιστον στους κανόνες εμπλοκής, υπάρχει αναφορά για ενδεχόμενο κατάρριψης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ωστόσο η ελληνική πλευρά, έχει “παραμερίσει” αυτό το ενδεχόμενο, παρά το γεγονός πως  βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων επισημαίνουν πως αυτή η διαδικασία μπορεί να ενεργοποιηθεί κατά περιπτώσεις. Για παράδειγμα ο βουλευτής της ΝΔ και αντιστράτηγος ε.α. Επίτιμος Διοικητής της ΑΣΔΕΝ Νίκος Μανωλάκος, μιλώντας πρόσφατα (στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ) επισήμανε ότι αποτελεί απειλή για τη χώρα μας η υπέρπτηση τουρκικών drones πάνω από τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο.

«Εμείς επιβάλλεται να μην πάθουμε μιθριδατισμό, γιατί σε λίγα χρόνια, θα βλέπουμε σμήνη UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) στο Αιγαίο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να αντιδράσουμε τώρα. Να σκεφτούμε πολύ σοβαρά τον τρόπο αντιμετώπισης τους και να βάλουμε στο μυαλό μας ακόμα και την κατάρριψη, όσων UAV παραβιάζουν την κυριαρχία μας, πραγματοποιώντας υπερπτήσεις», σημείωσε ο κ. Μανωλάκος. Διευκρίνισε πάντως ότι «δεν πρέπει να σηκώνουμε Rafale ή F-16 για την αντιμετώπιση των UAV. Δεν σκοτώνουμε ένα πουλάκι με κανόνι». Εξέφρασε δε την εμπιστοσύνη του στην στρατιωτική ηγεσία, η οποία όπως είπε θα κάνει τις κατάλληλες προτάσεις στην αντίστοιχη πολιτική για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου.

Η κινητικότητα στο διπλωματικό επίπεδο είναι πλέον έντονη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Η ελληνική πλευρά έχει ενισχύσει τις θέσεις της και προβάλει πλέον σε κάθε συνομιλητή της βασικά έγγραφα Διεθνών Οργανισμών για το όλο θέμα. Αυτά τα έγγραφα είναι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 27ης Φεβρουαρίου 2014, το ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) του Απριλίου 2015, αλλά και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον ίδιο μήνα.

https://slpress.gr/

_______________

    Efenpress/Μιχάλης Τσολάκης