7.2.22

Σουρωτήρι το Αιγαίο από τα τουρκικά ΜΕΑ: «Bόλτες» από νότο προς βορρά και τανάπαλιν…


 

Μπορεί η διπλωματία του Covid-19 να λειτούργησε για λίγο, με τις ευχές του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος νοσεί, όπως και η σύζυγός του από κορωναϊό και την απάντηση του κου. Ερντογάν, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό ώστε να κάμψει την Τουρκία και τις απόπειρες «γκριζαρίσματος» στον ουρανό του Αιγαίου.

Το έκανε και την Κυριακή και ανάμεσα στα νησιωτικά συμπλέγματα με τις υπερπτήσεις των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΜΕΑ) ΑΝΚΑ που ανήκουν στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό.

  • Ήδη την Κυριακή σε καθεστώς scramble βρέθηκαν πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας και μάλιστα για πολλές ώρες, επιτηρώντας ουσιαστικά τις παράνομες πτήσεις, εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου μιας και τα Μη Επανδρωμένα της Άγκυρας ουσιαστικά γι’ ακόμη μια φορά «όργωσαν» τον ουρανό του Αρχιπελάγους κάνοντας 60 παραβιάσεις.

Η εμφάνιση των τουρκικών UAV’s στον Ελληνικό ουρανό από την αρχή του χρόνου έχει ως αποτέλεσμα οι παραβιάσεις του Ε.Ε.Χ. να ξεπεράσουν τις 100, γεγονός που λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν στο Επιτελείο, το οποίο πρέπει να καταθέσει προτάσεις στην πολιτική ηγεσία για λήψη
μέτρων. Κυρίως από την ώρα που η εμφάνιση των Μη Επανδρωμένων έχει ως συνεπακόλουθο τις υπερπτήσεις πάνω από την Ελληνική νησιωτική γη.

Οι υπερπτήσεις της Κυριακής καταγράφονται όλες στα 19.000 πόδια πάνω από τις νησίδες Αστακίδα, έξω από την Κάσο και Κανδελιούσσα, νοτιοδυτικά της Νισύρου.

Δηλαδή η Άγκυρα συνεχίζει την αμφισβήτηση των Ελληνικών νησιών με την υπέρπτηση πάνω από αυτά και μάλιστα το κάνει με την χρήση Μη Επανδρωμένου, γεγονός που δείχνει πως εγκαταλείπει και την δικαιολογία που είχε χρησιμοποιήσει κατά καιρούς, περί των ταχυτήτων του μαχητικού αεροσκάφους την ώρα που έστρεφε προς την τουρκική ενδοχώρα…

Τι λένε οι στρατιωτικές πηγές… 

Στρατιωτικές πηγές σημειώνουν πως ότι συνέβαινε επί 40 και πλέον χρόνια στον ουρανό του Αιγαίου με τα μαχητικά, το ίδιο σκηνικό θα επαναλαμβάνεται πλέον και με τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, με την Τουρκία ουσιαστικά να εκβιάζει την πίεση της Ελλάδας η οποία προς το παρόν πράττει ότι ακριβώς και με τις παραβιάσεις των μαχητικών αεροσκαφών.

  • Η μεγάλη διαφορά που υπάρχει αυτή την στιγμή, τουλάχιστον αυτά τα πρώτα χρόνια των Μη Επανδρωμένων, είναι πως δεν πρόκειται για οπλισμένα πτητικά μέσα, σε αντίθεση με τα τουρκικά μαχητικά τα οποία εφόσον εισέρχονται παράνομα στον Ελληνικό ουρανό, με όπλα, τότε οι
    ιπτάμενοι αυξημένης επιφυλακής της Ελληνικής αεράμυνας μπαίνουν σε διαδικασία αναχαίτισης και αερομαχίας.

Η Αθήνα πρέπει να επεξεργαστεί και να διαμορφώσει ένα σχέδιο αποτελεσματικής ανάσχεσης της απειλής που επιχειρεί να επιβάλει στο Αιγαίο η Τουρκία με τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη. Ένα σχέδιο που χωρίς να υποχρεωθεί απαραίτητα η Ελλάδα να φτάσει στην κατάρριψη ενός drone (σ.σ. που απλώς θα σημαίνει την απώλεια ενός από τα εκατοντάδες drones που έχει στην διάθεση της η Τουρκία) και θα είχε πιθανότατα δυσμενείς συνέπειες, δίνοντας την αφορμή που ίσως επιζητεί η Τουρκία, θα εξουδετερώνει επιχειρησιακά τα τουρκικά UAV’s.

Αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται καιρό τώρα σε προχωρημένο στάδιο με το Ισραήλ, δηλαδή για συστήματα που έχουν την δυνατότητα να πάρουν την έλεγχο ενός drone και να το στρέψουν για παράδειγμα πίσω στο τουρκικό FIR. Επιτελείς σημειώνουν ότι πλέον και οι τρείς κλάδοι έχουν κληθεί να επιχειρούν σ’ ένα μονίμως ασταθές περιβάλλον και απέναντι σ’ ένα «γείτονα» που εμφανίζεται με διαρκώς αναθεωρήσεις στην πολιτική του έναντι της χώρα μας. Χρησιμοποιεί μάλιστα κι αυτό έχει αποδειχτεί ολοένα και περισσότερο τις υβριδικές απειλές ενώ αδιαφορεί για τα όσα του προσάπτουν τα Ηνωμένα Έθνη.

https://hellasjournal.com/