3.2.22

Κλιμακώνει η Ουάσιγκτον, αναμένοντας την επόμενη κίνηση του Πούτιν: Έχει στρατό και πολεμικό υλικό για να εισβάλει… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου


 

Μετά από την τηλεφωνική επικοινωνία, την Τρίτη, των υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, η οποία κατέληξε σε αδιέξοδο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε μία επιθετική κίνηση, που οδηγεί σε κλιμάκωση.

Έδωσε επίσημα την έγκριση του το πρωί της Τετάρτης για την αποστολή αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης σε τρεις χώρες της Ευρώπης, μέλη του ΝΑΤΟ.

Είχε προηγηθεί ενημέρωση του Προέδρου από τους Αμερικανούς στρατηγούς και τον υπουργό Άμυνας, Λόιντ Όστιν, που του ανέφεραν ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει στρατεύματα και πολεμικό υλικό που της δίνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει την εισβολή στην Ουκρανία, όποτε το επιθυμεί.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, με αφορμή την αποστολή της αμερικανικής δύναμης και τις πληροφορίες ότι η Μόσχα θα μπορούσε να εισβάλει ανά πάσα στιγμή, παρά το γεγονός ότι η ρωσική κυβέρνηση διάψευσε σε όλους τους τόνους ότι θα επιτεθεί εναντίον της Ουκρανίας:

Οι Αμερικανοί, από την πλευρά τους, πιστεύουν πλέον ότι η Ρωσία έφτασε στο ανώτατο σημείο προετοιμασίας για μία εισβολή.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στέλνει 3 χιλιάδες στρατιώτες στην Πολωνία, τη Γερμανία και τη Ρουμανία. Η στρατιωτική αυτή δύναμη αναμένεται να αναχωρήσει τις επόμενες ημέρες.

Η επίσημη δικαιολογία δεν αντέχει καν σε κριτική, διότι η Ρωσία απειλεί την Ουκρανία. Δεν απειλεί καμία χώρα μέλος της Δυτικής Συμμαχίας. Και είναι μία σημαντική λεπτομέρεια που τονίστηκε από τους στρατιωτικούς αναλυτές.

Όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου είναι μόνο μία ένδειξη υποστήριξης στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, που αισθάνονται ότι απειλούνται από τις στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία.

«Καθιστούμε σαφές -είπε ο κ. Κίρμπι- ότι θα είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ εάν πρόκειται για αυτό».

Να σημειώσουμε ότι παραμένει σε ισχύ η απόφαση του προέδρου Μπάιντεν ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθεί ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης στην Ουκρανία, η οποία -όπως επανέλαβε- είναι η μόνη χώρα που δέχεται τις απειλές της Ρωσίας αυτή τη στιγμή.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανακοίνωσε ότι θα σταλούν 2 χιλιάδες στρατιώτες στην Πολωνία και στη Γερμανία. Και από την Γερμανία θα φύγουν χίλιοι στρατιώτες για να αναπτυχθούν στη Ρουμανία.
Επανέλαβε ότι «αυτές οι δυνάμεις δεν πρόκειται να πολεμήσουν στην Ουκρανία».

Ο κ. Κίρμπι δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς τον κ. Πούτιν και προς όλο τον κόσμο ότι το ΝΑΤΟ έχει σημασία για τις ΗΠΑ και έχει σημασία για τους συμμάχους μας».

Και το Πεντάγωνο, και άλλοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης προειδοποίησαν ξανά τη Μόσχα ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα αντιμετωπιστεί με σκληρές κυρώσεις, που δεν θα έχουν προηγούμενο, και για πρώτη φορά θα αφορούν και τον πρόεδρο Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Ρώσος ηγέτης θα επιλέξει τη διπλωματική οδό για την επίλυση του ουκρανικού και έκανε μία αναφορά που δεν ακούμε πολύ από τα κυβερνητικά στελέχη: Ότι η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι ο κ. Πούτιν έχει αποφασίσει -μέχρι αυτή τη στιγμή- να εισβάλει στην Ουκρανία.

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: