19.2.22

Θα επιβεβαιωθούν οι Αμερικανοί για τη ρωσική εισβολή; Ή θα διαψευστούν όπως συνέβη με τα χημικά του Ιράκ; Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου

US Secretary of State Antony Blinken (L) and German Federal Minister for Foreign Affairs Annalena Baerbock speak during a panel discussion at the 58th Munich Security Conference (MSC) in Munich, Germany, 18 February 2022. EPA, RONALD WITTEK
 

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι βρισκόμαστε στη φάση εκτέλεσης του σεναρίου για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εννοούν του σεναρίου της προβοκάτσιας. Αυτό υποστήριξε και ο υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν.

Σε λίγο, στις 9.30 ώρα Ελλάδος, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα ενημερώσει ξένους ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις και πληροφορίες, ιδιαίτερα για το σενάριο της προβοκάτσιας.

Θα μιλήσει με τους ηγέτες του Καναδά, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, και της Βρετανίας. Θα λάβουν επίσης μέρος η πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Αμέσως μετά, ο κ. Μπάιντεν θα ενημερώσει τον αμερικανικό λαό. Και πιστεύεται  ότι θα υποστηρίξει και αυτός -στο πιο υψηλό επίπεδο- ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα δώσει εντολή επίθεσης. Οι Ρώσοι συνεχίζουν να διαψεύδουν ότι θα εισβάλουν, αλλά προβληματίζουν πολύ οι πληροφορίες για εντολή φυγής των ρωσόφωνων από τις επίμαχες περιοχές.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, για τον μαραθώνιο επαφών και συναντήσεων με στόχο την αποφυγή του πολέμου:

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι τις τελευταίες 48 ώρες η Μόσχα πρόσθεσε δυνάμεις αιχμής στα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στα σύνορα. Εδώ πιστεύουν ότι η Ρωσία κάνει τις τελευταίες ετοιμασίες πριν από την επίθεση.

Ο κ. Μπλίνκεν το έθεσε ως εξής: Όλα αυτά που βλέπουμε είναι μέρος ενός σεναρίου που ήδη εκτελείται για να δημιουργήσει ψεύτικες προκλήσεις, να χρειαστεί δήθεν να απαντήσει σε αυτές τις ψεύτικες προκλήσεις και τελικά να διαπράξει μία επίθεση εναντίον της Ουκρανίας.

Να σημειώσω εδώ ότι παρατηρείται μεγάλη δραστηριότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην επίμαχη περιοχή και ο Λευκός Οίκος θεωρεί τις αναλύσεις που λαμβάνει ο Πρόεδρος απόλυτα έγκυρες. Είναι κάτι που θα αποδειχθεί αργότερα διότι έχουμε και την εμπειρία του Ιράκ, όταν η CIA απέτυχε πλήρως και στις πληροφορίες και στις αναλύσεις της.

Οι υπηρεσίες, λοιπόν, διαψεύδουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς για απόσυρση δυνάμεων. Υποστηρίζουν ότι παρά τα όσα ανακοίνωσε η Ρωσία τις τελευταίες ημέρες για την απόσυρση των στρατιωτών της από τα σύνορα, αυτό δεν συνέβη. Αντίθετα, βλέπουν επιπλέον δυνάμεις να κατευθύνονται στα σύνορα. Όπως είπε ο κ. Μπλίνκεν, ομιλούμε για «δυνάμεις αιχμής».

Η αμερικανική διπλωματία ισχυρίζεται ότι με τα σημερινά δεδομένα η Μόσχα ανέπτυξε 190 χιλιάδες στρατιώτες στις επίμαχες περιοχές. Και υποστηρίζουν ότι οι επιπλέον 90 χιλιάδες αναπτύχθηκαν τις τελευταίες 1 με 2 εβδομάδες.

Ο κ. Μπλίνκεν έλαβε θετική απάντηση στην πρόταση του προς τον Ρώσο ομόλογό του για συνάντηση. Ο κ. Λαβρόφ φέρεται να πρότεινε μία συνάντηση στο τέλος της άλλης εβδομάδας, όχι τις επόμενες λίγες μέρες. Οπότε ο Αμερικανός υπουργός έστειλε το μήνυμα, ναι, θα συναντηθούμε, εάν δεν εισβάλετε στην Ουκρανία.

Με εντολή του προέδρου Μπάιντεν, ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν τηλεφώνησε στον Σεργκέι Σοϊγκού, τον Ρώσο ομόλογό του.

Στην ανακοίνωση του Πενταγώνου αναφέρεται ότι ο κ. Όστιν ζήτησε αποκλιμάκωση, επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων που περικυκλώνουν την Ουκρανία στις βάσεις τους και διπλωματική επίλυση του προβλήματος.

Είναι η δεύτερη επικοινωνία των δύο υπουργών Άμυνας σε μία εβδομάδα.

Ο κ. Όστιν είπε στον ομόλογό του ότι βλέπουμε να συνεχίζεται η μετακίνηση δυνάμεων στα σύνορα και αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι ρωσικές υποσχέσεις, φέρεται να είπε, δεν έχουν υλοποιηθεί.

Αν και η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις της επιστρέφουν στις βάσεις τους, δεν το έχουμε δει ακόμη, τόνισε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην πραγματικότητα βλέπουμε περισσότερες δυνάμεις να εισέρχονται σε αυτή την περιοχή, είπε.

Ο κ. Όστιν πρόσθεσε ότι τους βλέπουμε να ετοιμάζονται για την εισβολή… Είναι κουβέντες για τις οποίες οι Αμερικανιοί ανώτεροι αξιωματούχοι πρέπει να εύχονται ότι δεν θα διαψευστούν. Αν και ο υπόλοιπος πλανήτης παρακαλεί να μην γίνει αυτός ο πόλεμος…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του Open και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί:

https://hellasjournal.com/