19.2.22

Παρεμβάσεις μηχανικών και μαχίμων του ΠΝ στο «χτίσιμο» των Belh@rra: Δέκα στελέχη στο Λοριάν με όπλο την τεχνογνωσία

 Πάνω στην πρώτη Belh@rra ΗΝ, που ήδη τα πρώτα ελάσματα χάλυβα έχουν κοπεί στο ναυπηγείο του Λοριάν, θα εστιάσουν την προσοχή τους, άμεσα, περίπου δέκα έμπειρα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τεχνικό κλιμάκιο από τον στόλο και το ναυτικό Επιτελείο ετοιμάζει τις αποσκευές του ώστε να «στρατοπεδεύσει» στο Γαλλικό ναυπηγείο και να έχει πλήρη εικόνα για το «χτίσιμο» της Ελληνικής ψηφιακής φρεγάτας. Ξεκαθαρίζεται μάλιστα ότι αυτοί οι Αξιωματικοί δεν θα είναι απλοί παρατηρητές στην κατασκευή της νέας φρεγάτας, αλλά οι παρεμβάσεις τους- σύμφωνα με τις οδηγίες που θα λαμβάνουν από την Αθήνα– θα βοηθήσουν σημαντικά στην ολοκλήρωση του Ελληνικού απαιτητικού σχεδίου.

Βεβαίως το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι Γάλλοι είναι αυτό πάνω στο οποίο βασίζονται όλα τα νέα καράβια αλλά όπως και από την εποχή που η φρεγάτα ήταν στο πρόγραμμα του ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι Ελληνικές παρεμβάσεις έφτασαν την FDI στη σημερινή της μορφή.

  • Οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι την επομένη κι’ όλας της τελικής υπογραφής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία, η οποία προσδιορίζεται το αμέσως επόμενο διάστημα- το πολύ έως τον Μάρτιο- οι περίπου δέκα Έλληνες Αξιωματικοί, κυρίως μηχανικοί αλλά και μάχιμοι του Πολεμικού Ναυτικού, θα μετακινηθούν για όσο χρειάζεται στην παραλιακή περιοχή της Βρετάνης και θα δουλεύουν κομμάτι- κομμάτι για την καλύτερη πρόοδο της Ελληνικής φρεγάτας.

Στόχος είναι να υπάρχει σαφή εικόνα για το τι γίνεται στο ναυπηγείο της Βορειοδυτικής Γαλλίας κατά τη διάρκεια των εργασιών στην Ελληνική Belh@rra, αν τηρούνται απαρέγκλιτά τα σχέδια που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στο ναυτικό Επιτελείο και την Γαλλική εταιρεία και φυσικά να γίνονται οι παρεμβάσεις που πρέπει επ’ ωφέλεια του Πολεμικού Ναυτικού.

Αυτοί οι περίπου δέκα Αξιωματικοί θα είναι και ο βασικός «πυρήνας» που πρώτος θα λάβει την τεχνογνωσία για οτιδήποτε χρειαστεί στο μέλλον και πρέπει να υποστηριχτεί εντός του ναυστάθμου Σαλαμίνας.

Οι πληροφορίες που υπάρχουν από το Πολεμικό Ναυτικό εδώ και καιρό λένε πως δεν θα είναι αυτή η μοναδική Ελληνική αποστολή στην Γαλλία. Μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη FDI που προορίζεται για το Γαλλικό ναυτικό, στελέχη από τον στόλο που πρόκειται να επανδρώσουν την Ελληνική ψηφιακή φρεγάτα θα μεταβούν για εκπαίδευση στο Λοριάν. Και εκεί όπως επισημαίνεται θα διαπιστώσουν πως FDI & Gowind εφόσον επιλεγούν μοιράζονται κοινά συστήματα που μπορούν να υπηρετήσουν με άνεση.

Δυναμική η αναζήτηση των Ελληνικών εταιρειών  

Η Γαλλική πλευρά επιμένει στην φράση που είχε ειπωθεί σχεδόν πριν έναν χρόνο για την χάραξη της ημερομηνίας στο «μάρμαρο» και αυτή γράφει για την πρώτη Belh@rra HN, 31η Μαρτίου 2025.

Η δέσμευση των Γάλλων έχει αποτυπωθεί πρόσφατα και στα έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ελληνικό κοινοβούλιο και είδαν το φως της δημοσιότητας, στα οποία παράλληλα συμπεριλαμβάνονται και πολλές άλλες λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με την διαμόρφωση των φρεγατών, τα χρονοδιαγράμματα αποπληρωμής- που είναι εμπροστοβαρή– τον οπλισμό, κ.ο.κ.

  • Την ίδια στιγμή, όπου πολλά έχουν ειπωθεί-κυρίως παράπονα– για την συμμετοχή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων φρεγατών, σύμφωνα με πληροφορίες οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται σε νέες διερευνητικές επαφές με εταιρείες από την Ελλάδα οι οποίες θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στις Ελληνικές φρεγάτες.

Άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν, ομιλούν για κάτι «δυναμικό» το οποίο διαρκώς αλλάζει και πολλά σταθμίζονται για την επόμενη μέρα, όταν δηλαδή θα έχει πάρει μια ουσιαστική μορφή καραβιού η πρώτη Ελληνική Belh@rra.

Από την άλλη πλευρά ορισμένες από αυτές τις πηγές επισημαίνουν δεικτικά πως πρέπει να προχωρήσει η Γαλλική εταιρεία σε συμφωνίες με Ελληνικές και οι διερευνητικές, νέες ή παλαιότερες να μην μείνουν στα χαρτιά…

https://hellasjournal.com/