21.2.22

Γιατί είναι κρίσιμες και ενδεικτικές για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις οι διερευνητικές επαφές στις 22 Φεβρουαρίου;


 

Υπάρχουν πολλές και σοβαρές πολιτικοστρατιωτικές ενδείξεις που υποδηλώνουν  ότι η Τουρκία ανεβάζει ξανά το θερμόμετρο και την πιθανότητα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο

"Ο νέος γύρος διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα διεξαχθεί στις 22 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, δήλωσε το Σάββατο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι δύο "σύμμαχοι" του ΝΑΤΟ επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις διαφορές τους στη Μεσόγειο". Αυτό αναφέρει σε άρθρο του τουρκικό Ερντογανικό ΜΜΕ, το οποίο συνεχίζει αναφέροντας τα εξής:

"Οι γείτονες Τουρκία και Ελλάδα διαφωνούν για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστικών διεκδικήσεων για τη δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο, τον εναέριο χώρο, την ενέργεια, το εθνικά διχασμένο νησί της Κύπρου και το καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος.

Μετά από πενταετή παύση και μήνες εντάσεων, οι δύο χώρες συμφώνησαν πέρυσι να επαναλάβουν τις συνομιλίες σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε κοινό έδαφος και να επιτρέψουν την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων.

Αθήνα και Άγκυρα έχουν πραγματοποιήσει τρεις γύρους συνομιλιών από τότε, αλλά εξακολουθούν να απέχουν πολύ οι θέσεις τους

Οι δύο χώρες ξεκίνησαν διερευνητικές συνομιλίες για να συζητήσουν τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο στις 12 Μαρτίου 2002, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς λύση. Οι συνομιλίες πραγματοποιούνταν τακτικά μέχρι το 2016, αλλά δεν είχαν γίνει από τότε μέχρι το 2021 λόγω πολιτικών εικασιών και της απροθυμίας της ελληνικής πλευράς να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι διμερείς συζητήσεις συνεχίστηκαν με τη μορφή πολιτικών διαβουλεύσεων, αλλά δεν επέστρεψαν στο διερευνητικό πλαίσιο.

Η Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει απορρίψει αξιώσεις για τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής διοίκησης, τονίζοντας ότι αυτές οι υπερβολικές αξιώσεις παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).

Οι Τούρκοι ηγέτες έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της επίλυσης των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Αντί να επιλέξει να λύσει τα προβλήματα με την Άγκυρα μέσω διαλόγου, η Αθήνα αρνήθηκε, σε αρκετές περιπτώσεις, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επέλεξε να συσπειρώσει τις Βρυξέλλες για να λάβουν πιο σκληρή στάση κατά της Τουρκίας.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει πρόθεση να μπει σε κούρσα εξοπλισμών με τη γειτονική και σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, το αναπτυσσόμενο πρόγραμμα εξοπλισμών της Ελλάδας έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, εναντίον των οποίων η Γαλλία είναι από τα λίγα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν προσφέρει δημόσια υποστήριξη τους τελευταίους μήνες. Η Τουρκία χαρακτήρισε «μάταιες» τις κινήσεις εξοπλισμού της Ελλάδας.

https://www.pentapostagma.gr/