21.2.22

Υστερία μεγαλοϊδεατισμού στην Τουρκία: Προπαγανδιστικά δημοσιεύματα διεκδικούν εδάφη ακόμη και από τη Ρωσία

File Photo Tο τηλεοπτικό κανάλι TGRT έδειξε μια πρόβλεψη για την επέκταση της σφαίρας επιρροής της Άγκυρας έως το 2050 στα Βαλκάνια, την Υπερκαυκασία, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία, καθώς και τη νότια Ρωσία και την περιοχή του Βόλγα Screenshot via googlemaps
 

«Αυτόνομες τουρκικές δημοκρατίες που δεν έχουν ακόμη ανεξαρτησία», χαρακτηρίζει τουρκικό δημοσίευμα επαρχίες της Ρωσίας το οποίο προσθέτει «πιστεύεται ότι υπάρχουν μεταξύ 200 και 250 εκατομμύρια Τούρκοι στον κόσμο, και περίπου το ένα τρίτο από αυτούς ζει στην Τουρκία», σύμφωνα με τo Ria Novosti.

Το ρωσικό δημοσίευμα επικαλείται την τουρκική εφημερίδα «Karar» και αναφέρει ότι υπάρχουν συνολικά επτά τουρκικά κράτη:

Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Κιργιστάν, Τουρκμενιστάν και «η κατεχόμενη Βόρεια Κύπρος, της οποίας η ανεξαρτησία αναγνωρίστηκε μόνο από την Άγκυρα», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.

Παρατίθενται επίσης αυτόνομες περιοχές με τουρκική πλειοψηφία – η Αυτόνομη Περιοχή Σιντζιάνγκ Ουιγούρων στην Κίνα (που ονομάζεται Ανατολικό Τουρκεστάν στο άρθρο), η Γκαγκαουζία στη Μολδαβία , το Καρακαλπακστάν στο Ουζμπεκιστάν και το Ναχιτσεβάν στο Αζερμπαϊτζάν.

Στη συνέχεια, το τούρκικο δημοσίευμα απαριθμεί «αυτόνομες τουρκικές δημοκρατίες».

Αυτή η λίστα περιελάμβανε δέκα ρωσικές περιοχές: Ταταρστάν, Μπασκίρια, Τσουβάσια, Τούβα, Γιακουτία, Αλτάι, Καμπαρντίνο-Μπαλκαρία, Νταγκεστάν, Χακασία και Καρατσάι-Τσερκεσία.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι εκπρόσωποι των τουρκικών λαών δεν αποτελούν την πλειοψηφία σε όλες τις δημοκρατίες.

Μάλιστα, τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν δημοσιεύσει πρόσφατα διάφορα άρθρα στα οποία τα εδάφη άλλων κρατών ονομάζονταν τουρκικά.

Έτσι, πέρυσι, το τηλεοπτικό κανάλι TGRT έδειξε μια πρόβλεψη για την επέκταση της σφαίρας επιρροής της Άγκυρας έως το 2050 στα Βαλκάνια, την Υπερκαυκασία, τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία, καθώς και τη νότια Ρωσία και την περιοχή του Βόλγα, καταλήγει το ρωσικό δημοσίευμα.

Το άρθρο του Karar αποκάλεσε επίσης τα κράτη που είχαν ήδη αποκτήσει ανεξαρτησία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ «αυτόνομες χώρες εντός των συνόρων της Σοβιετικής Ένωσης». Προφανώς, συνεχίζει το δημοσίευμα έτσι γίνεται αντιληπτή η γεωπολιτικής κατεύθυνσης για την ανάπτυξη της εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας. Το άρθρο του Karar απαριθμεί επίσης τις «τουρκικές περιοχές» που αποτελούν μέρος της Μολδαβίας και της Κατεχόμενης Κύπρου.

Mε πληροφορίες από karar μέσω radiosputnik.ria.ruria novosti