21.2.22

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ (21 Φεβ 1913)


 

Η συμβολή του τότε Κύπριου Αρχιμανδρίτη Μακαρίου Μυριανθέως ως στρατιωτικού ιερέα στις μάχες προ των φοβερών τουρκικών οχυρών του Μπιζανίου.

Γράφει η Αλίκη Δημητρίου,


Στις 21 Φεβρουαρίου 1913 ένας σκληρός, πολυαίμακτος και μακροχρόνιος αγώνας πάνω στα κακοτράχαλα βουνά της Ηπείρου, έφερε το ποθούμενο. Οι Μπιζανομάχοι με επικεφαλής τους τον διάδοχο Κωνσταντίνο, εισήλθαν θριαμβευτές στα Ιωάννινα και ύψωσαν σ’ αυτά τη Γαλανόλευκη Σημαία του Έθνους.

Επιστέγασμα των εορτασμών για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, ήταν η επίσημη δοξολογία στο Μητροπολιτικό ναό της πόλης, όπου με βουρκωμένα μάτια ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Γερβάσιος εκ μέρους του ιδίου και του ποιμνίου του, αφού ευχαρίστησε πρώτα τον Πανάγαθο Θεό και την Υπέρμαχο Στρατηγό, έστρεψε τις ευχαριστίες προς τον Αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο και τον τροπαιοφόρο στρατό του, μνημόνευσε τους Ηρωικώς πεσόντας Μπιζανομάχους και είπε:

 Θα καταλείπομεν εις τους επιγόνους ημών ιερά παρακαταθήκην, όπως μετ’ ευγνωμοσύνης μνημονεύωσιν εσαεί τα ονόματα αυτών και αυτούς να προβάλωσιν πάντοτε ως πρότυπα Αρετής και Φιλοπατρίας…”

Πηγή: allikypros.files.wordpress.com

Μεταξύ των Μπιζανομάχων, ήσαν και αρκετοί εθελοντές Κύπριοι. Από αυτούς, πολλοί έπεσαν στα αιματόβρεκτα πεδία των συγκρούσεων και άλλοι επέστρεψαν δαφνοστεφανωμένοι και πέθαναν ειρηνικά κλείνοντας το κύκλο της ζωής τους στη πατρώα τους γη.


Θα σταθώ όμως στον τότε Αρχιμανδρίτη Μακάριο Μυριανθέα, μετέπειτα Μητροπολίτη Κυρηνείας και γνωστόν ως Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Β’. Ο τότε Αρχιμανδρίτης λοιπόν, έσπευσε από την Αλεξάνδρεια, όπου υπηρετούσε, ως αρχιμανδρίτης στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, εντάχθηκε εθελοντής στρατιωτικός ιερέας στο Α’ Σύνταγμα Κρητών, υπό τον Συνταγματάρχη Λέοντα Λυσανιώτη και έλαβε μέρος στις σκληρές μάχες προς εκπόρθηση των τουρκικών οχυρών του Μπιζανίου, προς απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Μεταξύ άλλων, ο ως άνω Διοικητής του, αναφέρει στην επιστολή του προς το Υπουργείο Άμυνας:

“ΓΙΑ ΗΘΙΚΗ ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΙΕΡΕΑ ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΜΥΡΙΑΝΘΕΑ..

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ 7 ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1913 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΝ ΕΝ ΤΟΙΣ ΠΡΩΤΟΙΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΛΑΣΑΝΤΑ Ε’ ΛΟΧΟΝ ΚΑΙ ΚΡΑΤΩΝ ΥΨΩΜΕΝΟΝ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟΝ, ΠΑΡΟΤΡΥΝΕ ΚΑΙ ΕΝΕΘΟΥΣΙΑΖΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΙΘΕΜΕΝΟΥΣ ΑΝΔΡΑΣ..

ΕΞΑΙΡΕΤΩΝ ΟΥΤΩ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΝ ΤΑΥΤΗΝ, ΠΑΡΑΣΧΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΝ…”

Κατασκονισμένος, κουρασμένος, άυπνος αλλά χαρούμενος, ο εθελοντής στρατιωτικός ιερέας Αρχιμανδρίτης Μακάριος Μυριανθέας, βρισκόταν εκεί, στο μητροπολιτικό ναό των Ιωαννίνων, στην ευχαριστήρια Δοξολογία για την απελευθέρωση τους έπειτα από αιώνων σκληρή σκλαβιά.

Πηγή: allikypros.files.wordpress.com

Έπραξε εθελούσια το χρέος του προς τη Πατρίδα, προς ελευθερία των αλύτρωτων αδερφών και συνέχισε να το πράττει προς ελευθερίαν της μαρτυρικής ιδιαίτερης πατρίδας του Κύπρου, μέχρι του θανάτου του…

Πηγή: Χριστόδουλος Γ. Παχουλίδης

Φιλελεύθερος 20 Φεβρουαρίου 2018

https://amynageostratigiki.eu/