7.1.22

Πυρ άνευ προειδοποίησης κατά των “συμμοριτών” στο Καζακστάν διέταξε ο Τοκάγεφ: Ευχαριστίες στον φίλο Πούτιν [videos]

 

Ο πρόεδρος του Καζακστάν Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ απέρριψε σήμερα οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τους διαδηλωτές και έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση εναντίον των “οπλισμένων συμμοριτών” που προκαλούν τις ταραχές.

“Έδωσα εντολή στις δυνάμεις της τάξης και στον στρατό να ανοίγουν πυρ χωρίς προειδοποίηση”, δήλωσε ο Τοκάγεφ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, προσθέτοντας ότι οι “τρομοκράτες συνεχίζουν να προκαλούν ζημιές σε αγαθά” και να “χρησιμοποιούν όπλα κατά των πολιτών”.

Ο Τοκάγεφ χαρακτήρισε “παράλογα” τα αιτήματα, κύριως από το εξωτερικό, για διαπραγματεύσεις με τους διαδηλωτές για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση.

Τι είδους διαπραγματεύσεις μπορεί να έχει κανείς με εγκληματίες, με δολοφόνους; Έχουμε να κάνουμε με ένοπλους και εκπαιδευμένους συμμορίτες (…) Πρέπει να καταστραφούν και αυτό θα γίνει σύντομα“, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, “20.000 συμμορίτες” επιτέθηκαν στην Αλμάτι, την μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα του Καζακστάν, όπου οι ταραχές που ξέσπασαν ήταν οι πιο χαοτικές και πιο βίαιες.

  • Αυτοί είχαν “σαφές σχέδιο επίθεσης, καλά συντονισμένες ενέργειες και υψηλό βαθμό προετοιμασίας για μάχη”, συνέχισε ο Τοκάγεφ, αναφερόμενος σε “εξειδικευμένους δολιοφθορείς”.

Τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και κάποια άτομα στο εξωτερικό παίζουν τον ρόλο του υποκινητή” αυτής της κρίσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Καζακστάν.

“Η αντιτρομοκρατική επιχείρηση συνεχίζεται, οι μαχητές δεν έχουν καταθέσει τα όπλα. Αυτοί που δεν παραδίδονται θα εξαλειφθούν”, σημείωσε επίσης, αναγνωρίζοντας ότι “υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να αντληθούν τα διδάγματα από αυτήν την τραγωδία”.

Το Καζακστάν, η μεγαλύτερη χώρα της κεντρικής Ασίας, συγκλονίζεται από κύμα διαμαρτυριών που ξέσπασε την Κυριακή στην επαρχία έπειτα από αύξηση των τιμών των καυσίμων προτού εξαπλωθεί σε άλλες πόλεις και κυρίως στην Αλμάτι, όπου οι διαδηλώσεις εκτραχύνθηκαν με το ξέσπασμα χαοτικών και φονικών επεισοδίων.

Απόσπασμα δυνάμεων από τη Ρωσία κι άλλες συμμαχικές χώρες της Μόσχας έφτασε χθες, Πέμπτη, στο Καζακστάν για να υποστηρίξει τις αρχές της χώρας, προστατεύοντας τα στρατηγικής σημασίας κτίρια και προσφέροντας υποστήριξη στις δυνάμεις της τάξης.

Ο Τοκάγεφ θέλησε σήμερα να “ευχαριστήσει ιδιαιτέρως” τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την αποστολή αυτής της στρατιωτικής δύναμης. “Ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα, και κυρίως με φιλικό τρόπο, στο αίτημά μου”, είπε.

Εκτός του Πούτιν, ο πρόεδρος του Καζακστάν ευχαρίστησε επίσης τους ηγέτες της Κίνας, του Ουζμπεκιστάν και της Τουρκίας για τη βοήθειά τους.

Επίσης πρόσθεσε ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις που εστάλησαν από τη Ρωσία και γειτονικά κράτη έφτασαν στη χώρα κατόπιν αιτήματος του Καζακστάν και βρίσκονται εκεί σε προσωρινή βάση για να εγγυηθούν την ασφάλεια.

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε γιατί το κράτος “κοιμόταν ενώ προετοιμάζονταν υπογείως τρομοκρατικές επιθέσεις, μυστικοί πυρήνες μαχητών“, κατέληξε ο Τοκάγεφ.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα ο Τοκάγεφ είχε δηλώσει ότι “αποκαταστάθηκε η τάξη” ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε “επίσημο απολογισμό” των αιματηρών επεισοδίων.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία