7.1.22

Πληθωρισμός: Στο 4,4% στην Ελλάδα, στο 5% στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο


 Ραλλού Αλεξοπούλου

ralexopoulou@naftemporiki.gr

Η παραμονή των τιμών στην ενέργεια σε υψηλά επίπεδα πυροδοτώντας το κύμα ανατιμήσεων σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών, εκτίναξε σε νέα υψηλά τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε  η Eurostat, τον Δεκέμβριο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, ήταν ο έβδομος χαμηλότερος στην ευρωζώνη. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, έφτασε στο 4,4% από 4% το Νοέμβριο και 2,8% τον Οκτώβριο.

Την ίδια ώρα στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκε στο 5% από 4,9% τον Νοέμβριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 25 ετών, από τον Ιανουάριο του 1997 όταν και δημιουργήθηκε η Eurostat.

Βασικές αιτίες της συνεχιζόμενης εκρηκτικής ανόδου του πληθωρισμού είναι οι τιμές στην ενέργεια οι οποίες σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 26% (έναντι αύξησης 27,5% το Νοέμβριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά με άνοδο 3,2%, τα βιομηχανικά προϊόντα με 2,9% και οι υπηρεσίες κατά 2,4%. 

Εν αναμονή και των επίσημων ανακοινώσεων από την ΕΛΣΤΑΤ την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, τόνισε ότι δεν θα αποτελεί έκπληξη αν ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο αγγίξει το 5%.  

Με βάση τα στοιχεία της Eλληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στη χώρα μας είχε σκαρφαλώσει στο 4,8% σε ετήσια βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές στο φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατ 180,9%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 45,2% και στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 37,8%. Σημαντικές αυξήσεις παρατηρήθηκαν όμως και σε βασικά τρόφιμα όπως στο αρνί και το κατσίκι των οποίων οι τιμές κατέγραψαν αύξηση 21,3%, στο ελαιόλαδο 18,5% και στις πατάτες 11%.

https://www.naftemporiki.gr/