31.12.21

Αεροπορικές επιδρομές ή εισβολή! Οι FT περιέγραψαν δύο σενάρια επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία

 


Ποιο είναι το πιθανότερο και πως θα αντιδράσει η Ουκρανία

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι υπάρχουν δύο πιο πιθανά σενάρια για ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, την πιθανότητα της οποίας διαψεύδουν οι ουκρανικές αρχές . Αυτό θα μπορούσε να είναι είτε ακριβείς αεροπορικές επιδρομές είτε μια πλήρους κλίμακας εισβολή.

Aυτό γράφουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με την Dara Massikot, ειδική αναλύτρια της αμερικανικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης RAND, η Ρωσία ενδέχεται να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές σε ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις υποδομής.

Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον αναλυτή, ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν πυραύλοι κρουζ και βαλλιστικοί πύραυλοι, τους οποίους «θα είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουν τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας». Επιπλέον, η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει βαρύ πυροβολικό και φλογοβόλα. Η Massikot είπε ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας επίθεσης θα ήταν «καταστροφικές» για τον ουκρανικό στρατό.

Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι μια πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, οι ειδικοί αξιολογούν αυτή την επιλογή ως λιγότερο πιθανή, επειδή για την εφαρμογή της η Ρωσία θα χρειαστεί περισσότερο στρατιωτικό προσωπικό, πολλοί από τους οποίους μπορεί να πεθάνουν ως αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον Rob Lee του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής στη Φιλαδέλφεια, η κλίμακα της προτεινόμενης επίθεσης θα εξαρτηθεί από το πόσο σύντομα η Ουκρανία θα παραδεχτεί την ήττα.

Δυτικοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, η Ρωσία είχε συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες στην περιοχή των ουκρανικών συνόρων, συμπεριλαμβανομένων περίπου 50 εξαιρετικά κινητikών και ευέλικτων Τακτικών Ομάδων Τάγματος. Προέβλεπαν ότι περίπου 175.000 στρατιώτες θα είχαν αναπτυχθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, όταν το έδαφος θα ήταν παγωμένο και επομένως πιο κατάλληλο για άρματα μάχης σε περίπτωση χερσαίας εισβολής.

Οι τρέχουσες αναπτύξεις δεν είχαν το πλήρες εύρος της υλικοτεχνικής υποστήριξης που είναι απαραίτητη για μια διαρκή επιχείρηση - όπως αποθέματα πυρομαχικών, νοσοκομεία πεδίου και τράπεζες αίματος - αλλά υπήρχαν ενδείξεις ότι η Μόσχα βρισκόταν στη διαδικασία μετακίνησης αυτών προς τα σύνορα, είπαν οι δυτικοί αξιωματούχοι.

"Αν θέλουν να το ενισχύσουν γρήγορα για μια εισβολή, μπορούν να το κάνουν αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα και με σχετικά μικρή προειδοποίηση", δήλωσε ο Rob Lee, συνεργάτης του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής που ερευνά τον ρωσικό στρατό. "Μεγάλο μέρος του προσωπικού είναι πιθανότατα ακόμα πίσω στη Σιβηρία, αλλά αν θέλουν να το κινήσουν γρήγορα, είναι πολύ πιο γρήγορο να πετάξουν έξω αυτούς τους τύπους αντί να μετακινήσουν τον ίδιο τον εξοπλισμό".

Στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές

Η Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική ζημιά στον στρατό της Ουκρανίας μέσω αεροπορικών επιθέσεων στις γραμμές του μετώπου, στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και στις κρίσιμες υποδομές, σύμφωνα με την Dara Massicot, ανώτερη ερευνήτρια πολιτικής στην Rand Corporation.

Αν και η ρωσική αεροπορία δεν έχει πετάξει εναντίον εχθρικής αεράμυνας από τον πόλεμο της Γεωργίας, "υπάρχει πληθώρα πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων που μπορούν να μπουν στο παιχνίδι εδώ είτε από τη Μαύρη Θάλασσα είτε από τη ρωσική πατρίδα, και το ουκρανικό σύστημα αεράμυνας θα δυσκολευτεί να ανταπεξέλθει", δήλωσε ο Massicot.

Ένα πιθανό χτύπημα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εναέριους πυραύλους καθώς και βαρύ πυροβολικό και φλογοβόλα μεγάλου βεληνεκούς, πρόσθεσε. "Αυτό θα ήταν απίστευτα καταστροφικό για την ουκρανική χερσαία δύναμη", είπε.

Εισβολή πλήρους κλίμακαςΗ Ουκρανία, μια χώρα με περίπου 41 εκατ. κατοίκους, έχει ορκιστεί να αντισταθεί σε οποιαδήποτε ρωσική εισβολή. Μια δημοσκόπηση αυτού του μήνα από το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου δείχνει ότι το 58% του συνόλου των ανδρών είναι έτοιμο να πάρει τα όπλα εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση βαθύτερης εισβολής. Ορισμένοι έχουν ενταχθεί σε αυτοσχέδιες πολιτικές αμυντικές δυνάμεις.

Αλλά η στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας θα της επέτρεπε να υπερκεράσει τον στρατό της Ουκρανίας μέσα σε εβδομάδες, εξαπολύοντας επιθέσεις σε πολλαπλά μέτωπα - μεταξύ άλλων από τη Λευκορωσία και τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τον Kofman του CNA.

"Υπερασπίζονται την ανατολική πλευρά της μεγαλύτερης χώρας της Ευρώπης και τι έχουν; Θα μπορούσαν πολύ εύκολα να αποκοπούν και να απομονωθούν στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, γι' αυτό και μπορεί κάλλιστα να βρεθούν να πολεμούν μια οργανωμένη υποχώρηση, αν αντιμετωπίσουν μια πολυμέτωπη επίθεση", δήλωσε ο Kofman.

 

Μια εισβολή πλήρους κλίμακας θα επέτρεπε στη Ρωσία να καταλάβει εδαφικές εκτάσεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για μια αντεπίθεση στο Ντονμπάς. Θα έπαιζε επίσης με την αντίληψη του Πούτιν ότι οι ρωσόφωνες περιοχές της Ουκρανίας ανατολικά του ποταμού Ντνίπρο είναι τα "ιστορικά εδάφη" της Μόσχας.

Οι αναλυτές θεωρούν το σενάριο αυτό λιγότερο πιθανό λόγω του τεράστιου ανθρώπινου δυναμικού που θα απαιτούσε και των πιθανών σημαντικών απωλειών για τις ρωσικές δυνάμεις.

Αλλά η έκταση της επίθεσης θα εξαρτηθεί τελικά από το πόση ζημιά θα έπρεπε να προκαλέσει η Μόσχα για να αναγκάσει την Ουκρανία να παραδεχτεί την ήττα της, σύμφωνα με τον Lee του FPRI.

"Θα μπορούσαν να προκαλέσουν δεκάδες χιλιάδες απώλειες μετά από μερικές ημέρες. Θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν σημαντικά τη στρατιωτική ικανότητα της Ουκρανίας στα ανατολικά. Αλλά θα ήταν αυτό αρκετό για να αναγκάσουν την Ουκρανία να παραδεχτεί; Αυτό εξαρτάται από την ανάλυση κόστους-οφέλους τους", δήλωσε ο Lee.