31.12.21

Στα “χέρια” των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας η επικράτηση της ειρήνης… Καμία άλλη επιλογή: Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου

 

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν αναμένεται να  προτείνει μια “διπλωματική οδό” για την έξοδο από την κρίση.

Αυτό δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου πριν από τη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Και αναφέρεται στη κρίση με τη Ρωσία για την Ουκρανία, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε “ευρωπαϊκό πόλεμο” με τη συμμτοχή -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- και της Αμερικής.

  • Για το θέμα αυτό, έχει αναφερθεί ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου κατά την παρουσία του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με την Πόπη Τσαπανίδου.

Ο δημοσιογράφος σημείωσε τα εξής, αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου κρίση που προκάλεσε η Ρωσία με την επιθετικότητα που επιδεικνύει εναντίον της Ουκρανίας:

Στις 10.30 το βράδυ ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η διαδικτυακή συνάντηση του προέδρου Μπάιντεν με τον Ρώσο ομόλογό του, η οποία εδώ χαρακτηρίζεται κρίσιμη για τη συνέχεια και των σχέσεων της Αμερικής με τη Ρωσία και της πολεμικής κατάστασης που παρατηρείται στα σύνορα της Ουκρανίας. Ολοκληρώθηκε στις 23.25 ώρα Ελλάδος.

Αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, που ενημέρωσε για το σημερινό τηλεφώνημα δήλωσε με βάση την πληροφόρηση των μυστικών υπηρεσιών ότι η ανησυχία για ένα πόλεμο στην Ουκρανία έχει αυξηθεί λόγω της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων.

Υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε σε μια περίοδο κρίσης για κάποιες εβδομάδες τώρα και θα χρειαστεί μια δέσμευση σε ανώτατο επίπεδο για να την αντιμετωπίσουμε και να βρούμε μια οδό αποκλιμάκωσης».

Ο αξιωματούχος αναφερόταν και στο κείμενο του κ. Πούτιν για τις αρχές ασφαλείας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Μόσχας, αλλά εστίασε περισσότερο στο θέμα της Ουκρανίας. Προφανώς εδώ θα παιχθεί ο όποιος συμβιβασμός επιχειρήσουν οι δύο ηγέτες.

Ο αξιωματούχος ενημέρωσε ότι ζήτησε τη συνάντηση ο κ. Πούτιν, κάτι που εικάζεται πως έχει να κάνει με τις προτάσεις του αλλά ενδεχόμενα και με μία νέα εισήγηση για να σπάσει το αδιέξοδο.

Πάντως, φαίνεται να έχει αναπτυχθεί μία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο ηγετών. Ο αξιωματούχος είπε ότι «όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε να μιλήσει με τον πρόεδρο Πούτιν, αυτός είπε, ναι, ας μιλήσουμε. Και όταν ο πρόεδρος Πούτιν λέει, ενδιαφέρομαι για μια επαφή και για μια τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος Μπάιντεν λέει ναι».

Διπλωματικές πηγές δεν αναμένουν ρήξη σήμερα, αλλά μία σκληρή κουβέντα καθώς από την προηγούμενη συνομιλία τους δεν έγιναν πολλά επί του εδάφους. Οι Αμερικανοί δεν θεωρούν σοβαρή εξέλιξη την απόσυρση των 10 χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών από τα σύνορα με την Ουκρανία. Ζητούν δραματική μείωση για να θεωρήσουν ότι σημειώθηκε πραγματική αποκλιμάκωση.

Από την άλλη πλευρά, οι όροι που έθεσε ο κ. Πούτιν στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ, είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτοί.

Η αμερικανική διπλωματία κινητοποιήθηκε σε όλα τα επίπεδα και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας, και της Γερμανίας. Τηλεφώνησε και στον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Ο βασικός λόγος της επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους ομολόγους του ήταν η επιβεβαίωση ότι συμφωνούν στην επιβολή των πιο σκληρών κυρώσεων στην ιστορία της διεθνούς διπλωματίας, εάν η Ρωσία δεν υποχωρήσει και δεν αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Τέλος να αναφέρουμε ότι τις ΗΠΑ θα αντιπροσωπεύσει στις συνομιλίες της Γενεύης η Αμερικανίδα αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν.

Οι δύο πρόεδροι γνωρίζουν ότι η επικράτηση της ειρήνης είναι η μόνη τους επλογή. Οτιδήποτε άλλο θα προκαλέσει πόλεμο στην Ευρώπη, τον οποίο δεν έχει…ανάγκη καμία χώρα, πόσο μάλλον σε μία εποχή που η πανδημία του κορωνοϊού αποδεικνύει ότι και οι υπερδυνάμεις είναι μικρές μπροστά σε μία ασθένεια…

Το βίντεο της ανταπόκρισης του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: