12.12.21

Τον "Δερβέναγα" στα Βαλκάνια θέλει να κάνει η Άγκυρα! Οι Τούρκοι “μπαίνουν” σφήνα στην διένεξη Σέρβοβόσνιων- Μουσουλμάνων



 Νέα επικείμενη διένεξη Ρώσων-Τούρκων στην Βοσνία

Παιχνίδια με την εθνική ακεραιότητα της Βοσνίας παίζει η Τουρκία, εισερχόμενη “ακάλεστη” στην διένεξη των Σερβοβόσνιων με τις υπόλοιπες δύο εθνότητες ( Μουσουλμάνους και Κροάτες) για την τύχη της χώρας.

“Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει σθεναρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης”, ανακοίνωσε το Σάββατο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Τούρκοι εισέρχονται “ακάλεστοι” στην Βοσνία κατά της απόφασης που έλαβε η εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας Σέρπσκα, για αποχώρηση από τους θεσμούς της χώρας, ως το πρώτο βήμα για μια πιθανή απόσχιση των Σερβοβόσνιων και με δηλωμένο το ρωσικό έντονο ενδιαφέρων για τους Σέρβους στην χώρα αυτή.   

"Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες σχετικά με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στην ειδική σύνοδο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας Σέρπσκα στις 10 Δεκεμβρίου 2021 όπως όλοι οι φίλοι της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Θεωρούμε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στη συνέλευση της οντότητας είναι επιβλαβείς για το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο και επομένως επιζήμιο για το ειρηνικό και ευημερούν μέλλον που αξίζουν πάρα πολύ οι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Είναι επίσης μια πρόκληση για την ειρήνη και τη σταθερότητα των Βαλκανίων και ολόκληρης της Ευρώπης», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Με αυτή την κατανόηση, καλούμε όσους θα φέρουν την ευθύνη βλάπτοντας την ειρήνη και την ευημερία να τηρήσουν το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο και να καταφύγουν στον διάλογο αντί για μονομερείς ενέργειες», τονίζει η ίδια.

Η διαδικασία απόσχισης αφορά σχεδόν ειλημμένη απόφαση από τον Σερβοβόσνιο ηγέτη Μίλοραντ Ντόντικ, ο οποίος έχει την στήριξη της Μόσχας και του Πούτιν εκτός του Σέρβου προέδρου.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο, ο Ντόντικ ανακοίνωσε σχέδια για τη σύσταση Σερβοβοσνιακού  στρατού, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι η ενέργεια θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο σύγκρουσης στην Βοσνία.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει τις ενέργειες του Ντόντικ και ο Σερβοβόσνιος ηγέτης συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα.

Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι Πούτιν και Ερντογάν θα έχουν ένα ακόμη πεδίο “σύγκρουσης”, αφού και στην χώρα αυτή έχουν και οι δύο εντελώς αντίθετα συμφέροντα.

Η Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία και τα Σκόπια αποτελούν στόχο της σερβορωσικής ατζέντας για αποσταθεροποίηση και εφαρμογή του χειρότερου σεναρίου υπέρ των συμφερόντων τους, για μια “βαλκανική άνοιξη.

Ο Ντόντικ ισχυρίζεται ότι έχει την υποστήριξη της Μόσχας για το σχέδιο απόσχισης του.

Η Ρωσία έχει προσφέρει υψηλού επιπέδου υποστήριξη στους Σέρβους και θεωρεί τη Βοσνία ως ένα δυτικό μόρφωμα, το οποίο με χαρά θα διέλυε, ειδικά όταν αυτό μπορεί να γίνει με χαμηλό κόστος.

Είναι σαφές ότι  υποστήριξη της Μόσχας στους Σερβοβόσνιους είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που εκτιμούν πολλοί, και η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να αναγνωρίσει επίσημη αξίωση για ανεξαρτησία τους.

Η Ρωσία, μαζί με την Κίνα, ήθελε εδώ και καιρό να κλείσει το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου και αντιτάχθηκε σθεναρά στην επιλογή του Γερμανού Christian Schmidt ως νέου επικεφαλής.

Όπως και να έχει όμως, Σέρβοι και Κροάτες, φέρονται να ετοιμάζονται για απόσχιση κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες αφού, κράτος και βοσνιακή εθνική συνείδηση δεν υφίσταντο ποτέ στην ιστορία.    

https://www.pentapostagma.gr/