12.12.21

Μπήκαν οι υπογραφές στο προσύμφωνο για τις Belh@rra: Το παρασκήνιο των ανακοινώσεων και οι συμπτώσεις…

 

Τα πράγματα στην θέση τους τοποθετούν τα υπουργεία άμυνας Ελλάδας και Γαλλίας, μετά την επίσημη ανακοίνωση των Αμερικανών η οποία περιλαμβάνει την πρότασή τους για τις φρεγάτες MMSC και για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων ΜΕΚΟ του Ελληνικού στόλου.

Το μεσημέρι του Σαββάτου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας σπεύδει να ξεκαθαρίσει μετά από πλήθος δημοσιευμάτων που έκαναν λόγο για «Αμερικανική σφήνα» στο θέμα των Γαλλικών φρεγατών, ότι «Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ανακοινώνεται ότι η απόφαση της Κυβερνήσεως να προχωρήσει στην προμήθεια τριών γαλλικών Φρεγατών τύπου “Belh@rra είναι ειλημμένη.

Όλες οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ώστε σύντομα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι Συμβάσεις θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Βουλής προς Ψήφιση.»

  • Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης αργά το απόγευμα της Παρασκευής στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Αθήνα, έπεσαν οι υπογραφές ανάμεσα στις ομάδες εργασίας της Ελλάδας και της Γαλλίας, σε κείμενο προσύμφωνο το οποίο περιλαμβάνει τις τρεις πρώτες φρεγάτες Belh@ra, τα όπλα τους καθώς και για τριετή τεχνική υποστήριξη. Ο υπολογισμός του κόστους γι’ αυτή την τριπλή συμφωνία (σ.σ. ακολουθήθηκε το μοτίβο των αεροσκαφών Rafale F3Rφτάνει τα 3,050 δις ευρώ.

Σ’ ότι αφορά την τελική συμφωνία και τις επίσημες υπογραφές όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το προσύμφωνο αυτό θα τεθεί στ’ αρμόδια όργανα της Βουλής προς ψήφιση.

  • Όλων αυτών είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις μέσω του Γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, αρχικά για την Αμερικανική ανακοίνωση. Η Γαλλική πλευρά πρώτη έσπευσε να φέρει στο φως της δημοσιότητας το γεγονός των υπογραφών που έπεσαν τις προηγούμενες ώρες με την Ελληνική πλευρά και μάλιστα οι πηγές από το Γαλλικό υπουργείο άμυνας χαρακτήριζαν «άκυρη & παλιά» την ανταγωνιστική πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αμέσως μετά βεβαίως οι Γάλλοι ξεκαθάριζαν ότι «Οι Αμερικανοί μας προειδοποίησαν γι’ αυτή την ανακοίνωσή τους. Μας έστειλαν επιστολή, μας είπαν ότι στο όνομα των καλών σχέσεων μετά από το πρόβλημα που ανέκυψε με την AUKUS, μας πληροφορούν ότι δεν υπάρχει στόχος από την πλευρά τους να προχωρήσουν περαιτέρω. Η αποστολή της επίσημης επιστολής έγινε ως συνέχεια μιας διοικητικής εξέλιξης, μετά από την επίσημη ερώτηση που είχαν υποβάλλει οι Έλληνες τον περασμένο Φεβρουάριο».

Θυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού, στο πλαίσιο της οποίας περιλαμβάνεται η προμήθεια πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στην Καμπέρα. Η συμφωνία αυτή, η οποία βαπτίστηκε AUKUS, σήμανε επίσης την ακύρωση της σύμβασης που είχαν συνάψει το Παρίσι και η Καμπέρα για την προμήθεια στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΠΝ της Αυστραλίας, προκαλώντας οργή στη Γαλλία.

  • Το παρασκήνιο ήταν ιδιαίτερα έντονο από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, όταν δημοσιοποιήθηκε η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία αναφέρεται στις φρεγάτες MMSC οι οποίες με όλο το «πακέτο» για τέσσερα πλοία φτάνει τα 6,9 δις δολάρια. Σε επιπλέον πρόταση οι Αμερικανοί κοστολογούν τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων φρεγατών ΜΕΚΟ, στα 2,5 δις.

Οι Αμερικανοί ουσιαστικά κοστολογούν με πλήρη ανάλυση κάθε πρότασή τους που μπορεί ο ενδιαφερόμενος χρήστης- το Πολεμικό Ναυτικό δηλαδή- να χρησιμοποιήσει στην ενδεχόμενη προσπάθεια εκσυγχρονισμού των τεσσάρων φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ.