12.12.21

Πως τα Rafales έχασαν την μάχη της Φινλανδίας– Τελικός νικητής το F-35-"Γενέθλια" και για αυτά του Ισραήλ

 

Μετά την Ελβετία, η Φινλανδία ανακοίνωσε την προμήθεια 64 μαχητικών αεροσκαφών F-35A όπως αναφέραμε τις προηγούμενες μέρες -Που κρίθηκε το...ματς

Η Φινλανδία είναι επίσημα ουδέτερη και δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αν και διατηρεί στενές σχέσεις με τη συμμαχία. Η αεροπορία της διαθέτει σήμερα στόλο 55 F/A-18C και 7 τζετ F/A-18D.

Η Φινλανδία έχει μακρά σύνορα, και μια ακόμη μεγαλύτερη και «δυστυχισμένη» ιστορία, με τη Ρωσία. 

Επομένως, ότι αεροσκάφος αποκτήσει η Φινλανδία πρέπει να είναι αποτελεσματικό, τόσο έναντι της ρωσικής αεράμυνας όσο και του τελευταίου μαχητικού αεροσκάφους της Μόσχας, γεγονός που καθιστά την επιβίωση το νούμερο ένα μέλημα. 

Και  τελικά επέλεξε το F-35. 

Από αυτή την άποψη, η Φιλανδική Αεροπορία πιστεύει πιθανότατα  ότι το F-35  έχει ένα πλεονέκτημα λόγω του stealth και μπορεί να διεξάγει διάσπαρτες επιχειρήσεις από αεροδιάδρομους αυτοκινητόδρομων, κάτι που σημειώνουν αξιωματούχοι , σημαίνει ότι το αεροπλάνο απαλλάσσει τη Φινλανδία από το να βασίζεται σε αεροπορικές βάσεις που ενδέχεται να είναι πρώιμοι στόχοι σε οποιαδήποτε ρωσική σύγκρουση.

Εξάλλου η φινλανδική Πολεμική Αεροπορία, διεξήγαγε τακτικά ασκήσεις χρησιμοποιώντας αυτοκινητόδρομους ως διαδρόμους για να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο. 

Η Φινλανδία τελικά επέλεξε το αεροσκάφος Lockheed Martin F-35A από μια σειρά πέντε φιναλίστ, συμπεριλαμβανομένου του Boeing F/A-18E/F Super Hornet, του γαλλικού Dassault Rafale, του Eurofighter Typhoon και του σουηδικού Saab Gripen. Λέγαμε και χθες πως οι Σουηδοί ήδη...κλαίνε. 

Μετά από μια εξαετή διαγωνιστική διαδικασία, η χώρα αποφάσισε να επιλέξει αμερικανικά τζετ. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τα αεριωθούμενα αεροσκάφη αξιολογήθηκαν ως προς την ικανότητά τους να λειτουργούν σε συνθήκες της Αρκτικής και σε άλλους βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής ικανότητας, της ασφάλειας του εφοδιασμού, της βιομηχανικής συνεργασίας και του κόστους προμηθειών και του κύκλου ζωής. 

Η κυβέρνηση εξουσιοδότησε τη Διοίκηση Επιμελητείας των Φινλανδικών Αμυντικών Δυνάμεων, να υπογράψει συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το επόμενο μαχητικό πολλαπλών ρόλων της Φινλανδίας, σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε από την Πολεμική Αεροπορία. Το F-35A Lightning II θα αντικαταστήσει τον σημερινό στόλο F/A-18 Hornets της Φινλανδίας.

Η σύμβαση καλύπτει 64 αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων F-35A Block 4, ένα μεγάλο και ποικίλο πακέτο οπλισμού, βασικές λύσεις εκπαίδευσης και συντήρησης, καθώς και άλλο σχετικό εξοπλισμό και υπηρεσίες υποστήριξης μέχρι το τέλος του 2030.

Τα χαρακτηριστικά μάχης, αναγνώρισης και επιβίωσης του F-35 το ξεχωρίζουν από τους άλλους ανταγωνιστές του προγράμματος HX. Ο υπάρχων στόλος Hornet θα εισέλθει στη φάση παροπλισμού από το 2025 και μετά και το πρώτο F-35 θα παραδοθεί στη Φινλανδία το 2026.

Οι επιδόσεις του συστήματος F-35 ταιριάζουν καλύτερα με το φινλανδικό περιβάλλον λειτουργίας και τις απαιτήσεις HX. Το αεροσκάφος κατέλαβε την πρώτη θέση στην αξιολόγηση, σε όλους τους τομείς αποστολής λαμβάνοντας την υψηλότερη συνολική βαθμολογία.

Η Πολεμική Αεροπορία επαίνεσε την επίγνωση της κατάστασης και την ικανότητα του F-35 να ανταλλάσσει δεδομένα στόχευσης με άλλες πλατφόρμες, καθώς και τις ιδιότητες stealth και τους αισθητήρες του, που είναι εξ ολοκλήρου μέσα και όχι εξωτερικοί.

Επιπλέον, η τεχνολογική του λύση είναι βιώσιμη και έχει τις καλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης μεταξύ όλων των ανταγωνιστών. Η σύμβαση καλύπτει τον οπλισμό πολλαπλών ρόλων των μαχητικών, που περιλαμβάνει τα AMRAAM, Sidewinder, SDB I και II, τον οικογενειακό οπλισμό JDAM, το JSM και το JASSM-ER. Μέχρι το τέλος του 2035, τα όπλα θα προμηθεύονται εντός των διαθέσιμων κονδυλίων του προγράμματος. 

Το πακέτο όπλων μπορεί να βελτιστοποιηθεί σε όλη τη διαδικασία αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τη διαθεσιμότητα των πιο πρόσφατων τύπων όπλων και προσαρμογών στο περιβάλλον λειτουργίας.

Η μαχητική επιβίωση του F-35 υποβοηθάτε από το stealth του και άλλα μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως αισθητήρες και δικτυακή ικανότητα λειτουργίας. Το αεροσκάφος έχει επίσης τη μεγαλύτερη εσωτερική χωρητικότητα καυσίμου και δεν χρειάζεται εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου, κάτι που το βοηθά να παραμένει στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Ένας σημαντικός αριθμός πρόσθετων προϊόντων και υπηρεσιών μπορεί να αποκτηθεί ταυτόχρονα, σε σχέση με την απόκτηση του συστήματος μάχης. Αυτά περιλαμβάνουν συστήματα συντήρησης, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού δοκιμών, εργαλείων, υπηρεσιών συναρμολόγησης και ανταλλακτικών, συστημάτων πληροφοριών, συστημάτων εκπαίδευσης και σέρβις, συστημάτων υποστήριξης αποστολών και συναφών υπηρεσιών.

Πώς το F-35 ξεπέρασε τους αντιπάλους του;

Το F-35 κέρδισε τον διαγωνισμό Finish HX επειδή πέτυχε τις κύριες παραμέτρους απόφασης της ασφάλειας εφοδιασμού, της συμμετοχής της βιομηχανίας και του κόστους. Επιπλέον, στην αξιολόγηση ικανότητας, το F-35 είχε την υψηλότερη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και τις μεγαλύτερες δυνατότητες για μελλοντική ανάπτυξη. 

Τα εθνικά κριτήρια ασφάλειας εφοδιασμού της Φινλανδίας πληρούνται επίσης με τη λύση F-35. Η συντήρηση του συστήματος, βασίζεται στην παγκόσμια λύση συντήρησης F-35, η οποία έχει προσαρμοστεί ώστε να πληροί τις εθνικές απαιτήσεις ασφάλειας εφοδιασμού.

Το πακέτο F-35 φαίνεται να έχει προσαρμοστεί σκόπιμα από τη Lockheed Martin και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Φινλανδίας για την ασφάλεια εφοδιασμού. 

Οι αμυντικές δυνάμεις και οι εθνικές βιομηχανικές οντότητες, θα δημιουργήσουν κρίσιμες δυνατότητες συντήρησης. Η λύση περιλαμβάνει δυνατότητες συντήρησης που θα παράγονται στη Φινλανδία, καθώς και ανταλλακτικά και αντικαταστάσιμα συγκροτήματα που θα υπόκεινται στην αποκλειστική εθνική αρχή της Φινλανδίας, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς και συμμετοχή στο παγκόσμιο δίκτυο συντήρησης.

Ένα έργο τελικής συναρμολόγησης κινητήρων για φινλανδικά αεροσκάφη προτείνεται επίσης στη Φινλανδία, ως μέρος μιας συμφωνίας βιομηχανικής συνεργασίας, που θα επιτευχθεί μεταξύ του φινλανδικού Υπουργείου Άμυνας, Lockheed Martin, και της κατασκευάστριας κινητήρων Pratt & Whitney.

Στη χώρα θα κατασκευαστούν οι επιχειρησιακές εγκαταστάσεις, τα υπόστεγα, οι δομές του διαδρόμου προσγείωσης και η προμηθευμένη υποδομή του συστήματος. Οι τεχνολογικοί και οικονομικοί λόγοι για αυτά παρέχουν στην Lockheed Martin ένα πλεονέκτημα, έναντι άλλων ανταγωνιστών στο πρόγραμμα HX της Φινλανδίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα μακρά χερσαία σύνορα με τη Ρωσία, αυτό το αεροσκάφος θα παρέχει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ στη Φινλανδία. Επιπλέον, αυτή η προμήθεια θα φέρει τη Φινλανδία κοντά στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, διασφαλίζοντας τον καλύτερο δυνατό τρόπο αντιμετώπισης πιθανής επιθετικότητας από τη Ρωσία. 

Ισραήλ

Στο μεταξύ σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια προσγειώθηκε το πρώτο F-35 στο Ισραήλ... Από τότε ακολούθησαν πολλά... 

 https://www.pentapostagma.gr/