20.12.21

Διεθνώς ρεζίλι για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα! Στα «ευρωπαϊκά μανταλάκια» η χώρα

 

Στα ευρωπαϊκά «μανταλάκια» η Ελλάδα για την ελευθερία του Τύπου! Δεν είναι η πρώτη φορά και απ΄ ότι φαίνεται δεν θα ΄ναι και η τελευταία με όσα συμβαίνουν στη χώρα και κάποιοι παριστάνουν ότι δεν τα βλέπουν, δεν τα ξέρουν ή απλά τα χαρακτηρίζουν υπερβολές των δημοσιογράφων και της αντιπολίτευσης.

Στο France24 δεν εργάζονται Έλληνες δημοσιογράφοι και σίγουρα δεν είναι μέσο ενημέρωσης που ασχολείται με την αντιπολίτευση στην Ελλάδα.

Το καθόλου κολακευτικό για την ελληνική κυβέρνηση και το πως διαχειρίζεται τα ΜΜΕ ρεπορτάζ αναφέρει:

«Ένας ρεπόρτερ δολοφονήθηκε, ο πρωθυπουργός της χώρας επιπλήττει δημόσια ξένη δημοσιογράφο, πληροφορίες για κρατικές παρακολουθήσεις. Ήταν μια κακή χρονιά για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Η χώρα της Νότιας Ευρώπης έπεσε πέντε θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021 ,έκθεση που συνέταξε η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF) και τώρα κατατάσσεται στην 70η θέση σε σύνολο 180 χωρώνπίσω από την Πολωνία και τη Μογγολία.

Ο Γιώργος Πλειός, επικεφαλής σπουδών ΜΜΕ στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, λέει ότι η επιδείνωση τον περασμένο χρόνο ήταν ανησυχητική.
«Υπάρχει ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Πλειός ανέφερε μια σειρά παραβιάσεων της ελευθερίας του Τύπου τα τελευταία χρόνια που περιελαμβάνουν  την κράτηση ή τον εκφοβισμό δημοσιογράφων και ξυλοδαρμούς φωτορεπόρτερ από την αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων.

Όμως, τον Απρίλιο, ένας εξέχων δημοσιογράφος εγκλημάτων, ο 52χρονος Γιώργος Καραϊβάζ, δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στην Αθήνα. Η κυβέρνηση διέταξε έρευνα, αλλά δεν έγιναν συλλήψεις.

Τον  χρόνο που πέρασε , η κυβέρνηση αγνόησε αιτήματα για πληροφορίες για σημαντικές  υποθέσεις ,πίεσε δημοσιογράφους , ενώ το κοινοβούλιο τον Νοέμβριο ψήφισε νέο νόμο για την τιμωρία της παραπληροφόρησης που προβλέπει  έως και πέντε χρόνια φυλάκιση.
Οι δημοσιογράφοι μπορούν πλέον να μπουν στη φυλακή για υποτιθέμενες ψευδείς ειδήσεις «δυνατές να προκαλέσουν ανησυχία ή φόβο στο κοινό».Το σωματείο των δημοσιογράφων , η ΕΣΗΕΑ  είπε ότι είναι πολύ ασαφές και υπάρχει κίνδυνος να περιορίσει την ελευθερία του λόγου.
Οι δημοσιογράφοι λένε ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, η αστυνομία και τα κυβερνητικά υπουργεία αγνοούσαν συστηματικά τα email τους με τα οποία  αναζητούσαν απαντήσεις για την πανδημία του κορωνοϊού, τις αστυνομικές καταχρήσεις βίας και τη μεταναστευτική κρίση.

«Αυτολογοκρισία»
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Νοέμβριο ενεπλάκη σε δημόσια διαμάχη με  Ολλανδή δημοσιογράφο που τον κατηγόρησε ότι «έλεγε ψέματα», αφού η Αθήνα αρνείται ότι διεξήγαγε παράνομες απωθήσεις μεταναστών στη θάλασσα.

«Δεν είστε εδώ για να προσβάλετε εμένα… ή τον ελληνικό λαό με κατηγορίες και εκφράσεις που δεν υποστηρίζονται από  γεγονότα», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον  τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.
Η δημοσιογράφος, Ingeborg Beugel, είπε αργότερα ότι δέχθηκε απειλές και έφυγε προσωρινά από τη χώρα.
Στις 13 Νοεμβρίου, η αριστερή εφημερίδα ΕΦΣΥΝ δημοσίευσε,  υπομνήματα εσωτερικών μυστικών υπηρεσιών που συγκεντρώνουν πληροφορίες για αντιεμβολιαστές και τους ακτιβιστές που βοηθούν μετανάστες  αλλά και για έναν δημοσιογράφο που προσλήφθηκε αργότερα από το AFP.
Απαντώντας σε επιστολές του Γαλλικού Πρακτορείου, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επέμεινε «δεν υπάρχει παρακολούθηση δημοσιογράφων στην Ελλάδα».
«Η Ελλάδα τηρεί πλήρως τις αξίες της δημοκρατικής κοινωνίας και του κράτους δικαίου, ιδιαίτερα τον πλουραλισμό και την ελευθερία του Τύπου», είπε.

Αργότερα πρόσθεσε ότι η ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης είναι «ιερή».
«Αν και μπορεί να μην συμφωνούμε πάντα με αυτά που γράφουν τα μέσα ενημέρωσης, θα υπερασπιστούμε… το δικαίωμα ενός ελεύθερου Τύπου που μπορεί να δημοσιεύει απεριόριστα και ανεξάρτητα πληροφορίες χωρίς  παρεμβάσεις», είπε.

Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν έχει ξεκινήσει έρευνα μετά το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ.
Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας που έκανε την αποκάλυψη,ο Δημήτρης Τερζής, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τα υποστηρικτικά μέσα ενημέρωσης ότι «προσπαθούν να θάψουν την υπόθεση».
Τον Φεβρουάριο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, δημοσιογράφοι έλαβαν επιστολές καταγγελίας από την κυβέρνηση μετά από δημοσιεύματα τους  για τον Μητσοτάκη που είχε προφανώς παραβιάσει τους κανόνες του lockdown.
Ο Fabien Perrier, ανταποκριτής γαλλόφωνων μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, λέει ότι οι συντάκτες του έλαβαν μια επιστολή από το υπουργείο Πολιτισμού τον Μάιο σχετικά με ένα άρθρο που επικρίνει ένα νέο τσιμεντένιο διάδρομο στην Ακρόπολη.
Είπε ότι οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα υφίστανται πίεση να «ασκήσουν  αυτολογοκρισία».
Δύο δημοσιογράφοι που συνεργάζονται με ελληνικά ΜΜΕ παραιτήθηκαν πέρυσι, κατηγορώντας την κυβέρνηση για απόπειρα λογοκρισίας, ισχυρισμούς που η ίδια αρνήθηκε.
«Σύννεφο φόβου»
Η καθηγήτρια ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Λαμπρινή Παπαδοπούλου λέει ότι η Ελλάδα έχει μακρά ιστορία συμπαιγνίων μεταξύ των ελληνικών ΜΜΕ και της πολιτικής και οικονομικής ελίτ.
«Οι προβληματικές σχέσεις μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και της εξουσίας δεν είναι κάτι καινούργιο», είπε.
«Υπάρχουν λίγα περιθώρια για κριτική και ανεξάρτητη δημοσιογραφία στην Ελλάδα».

Ο Γιώργος Τζογόπουλος, ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, λέει ότι η κάλυψη της πανδημίας σε ορισμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης συνίσταται στην απλή αναμετάδοση κυβερνητικών ανακοινώσεων.

Δεκάδες καταστήματα έκλεισαν κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης χρέους 2010-2018, αφήνοντας τους επιζώντες απελπισμένους για οποιαδήποτε μορφή υποστήριξης.
Στις αρχές της πανδημίας του 2020, η κυβέρνηση εισήγαγε ένα πρόγραμμα για την υποστήριξη των μέσων ενημέρωσης  ως μέρος της εκστρατείας Μένοντας στο Σπίτι.
Όμως, σύμφωνα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα χρήματα ωφέλησαν δυσανάλογα τα φιλικά προς την κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης. Η κοινοβουλευτική έρευνα για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Συνολικά, η RSF λέει ότι οι αρχές δεν έχουν λάβει επαρκή μέτρα για την προστασία των δημοσιογράφων.
Ο φόνος ενός άλλου δημοσιογράφου, του 37χρονου Σωκράτη Γκιόλια, το 2010, παραμένει επίσης ανεξιχνίαστος.
Ο Πλειός, ο ακαδημαϊκός, λέει ότι τέτοιες αποτυχίες αφήνουν τους δημοσιογράφους «κάτω από ένα σύννεφο φόβου».

https://www.militaire.gr/