Η Αθήνα προετοιμάζεται για την Τουρκία και όλες τις εξελίξεις το επόμενο απροσδιόριστο διάστημα
Αντιστροφή της ελληνικής διπλωματικής περικύκλωσης επιχειρεί ο “στριμωγμένος” Ερντογάν κάνοντας επίθεση “γοητείας” ταυτόχρονα, σε Ισραήλ, Αίγυπτο, ΗΑΕ.
Ο ίδιος τόνισε ότι η Τουρκία θα λάβει μέτρα για να βελτιώσει τους δεσμούς με τους έως τώρα αντιπάλους της, Αίγυπτο και το Ισραήλ, παρόμοια με αυτά των τελευταίων εβδομάδων που έγιναν με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία οδήγησαν σε επενδύσεις 10 δις. ευρώ.
Ισραηλινές δημοσιογραφικές πηγές ανέφεραν ότι η Άγκυρα και το 2020, είχε ξεκινήσει μια παρόμοια επίθεση, για να επιδιορθωθούν οι δεσμοί με την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, αλλά αυτές οι συνομιλίες απέφεραν ελάχιστα αποτελέσματα.
Το τι ακριβώς θα καταφέρει δεν είναι σίγουρο, για έναν και μόνο λόγο όμως, ο οποίος αφορά την ιδιαίτερα δυσχερή θέση του στην χώρα και την μεγάλη εχθρότητα που του έχει η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών, κάτι που προσμετρούν "φίλοι" και "εχθροί" σίγουρα.Είναι απόλυτα σίγουρο ότι Τούρκος πρόεδρος θα κάνει στην κυριολεξία τα πάντα,υποσχόμενος “ λαγούς με πετραχήλια”, για να πείσει ειδικά την Αίγυπτο, αλλά και το Ισραήλ, με το οποίο έχει μια ισχυρή εμπορική σχέση πολλών δις, με στόχο να ακυρώσει την ελληνική διπλωματία.
Η Ελλάδα κινείται με ταχύτητα ώστε να παραλάβει ταχύτερα τα γαλλικά μαχητικά
Η ελληνική στρατιωτική ηγεσία παρακολουθεί με ιδιαίτερη εγρήγορση τα όσα λαμβάνουν χώρα από τον Τούρκο πρόεδρο σχετικά με τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Πληροφορίες του ελληνικού τύπου μιλούν για πιέσεις στο Παρίσι, για την επίσπευση της παράδοσης των γαλλικών μαχητικών Rafale στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία, καθώς τον Δεκέμβριο ξεκινά η ναυπήγηση της πρώτης εκ των Τριών φρεγατών Belharra.
Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος του 2021, θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοση Έξι αεροσκαφών Rafale.
Η επόμενη παρτίδα των Έξι γαλλικών μαχητικών θα μας παραδοθεί εντός του 2022 και η τρίτη το 2023, ενώ αναμένουμε και το χρονοδιάγραμμα για την απόκτηση ακόμα έξι νεότευκτων αεροσκαφών Rafale.
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις ειδήσεις που έρχονται από την Τουρκία θέλει το ταχύτερο δυνατό όλα τα αεροσκάφη Rafale, όχι μόνο για να προετοιμάσει πιλότους και προσωπικό εδάφους, αλλά για να έχει στο οπλοστάσιο της μαχητικά που θα κάνουν την διαφορά σε κάθε πιθανή ( μεγάλη ή μικρή) τουρκική πρόκληση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ο βασικότερος ίσως λόγος για τον οποίο τα Rafale θεωρούνται «game changer» είναι τα όπλα τους. Οι πύραυλοι Mica, Exocet και Scalp που μπορούν να μεταφερθούν και από τα Mirage 2000-5 θα «φοριούνται» και από τα Rafale.
Η αγορά δε των πυραύλων Meteor, κάνει ακόμη μεγαλύτερη την ποιοτική διαφορά υπέρ της πολεμικής μας αεροπορίας.
Με το που εμφανιστεί στο Αιγαίο το πρώτο σμήνος των αεροσκαφών Rafale, αλλάζουν ταυτόχρονα όλες οι ισορροπίες στην περιοχή, και οι Τούρκοι θα αναγκαστούν σε περίπτωση κρίσης να “σηκώσουν” πολλαπλάσια μαχητικά αεροσκάφη, “γεμίζοντας” με στόχους το κόκπιτ των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, που θα είναι "kill από ώρα", που λένε συχνά οι πιλότοι μας.