18.8.21

Ο γερουσιαστής Μενέντεζ ξεσπάθωσε για το φιάσκο στο Αφγανιστάν


 
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής δεν έκρυψε τα λόγια του, ούτε για τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους Ταλιμπάν, ούτε για τη σημερινή κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ούτε για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Δήλωσε:

«Είμαι απογοητευμένος που η κυβέρνηση Μπάιντεν προφανώς δεν εκτίμησε με ακρίβεια τις συνέπειες μιας ταχείας αποχώρησης των ΗΠΑ. Είμαστε τώρα μάρτυρες των τρομακτικών αποτελεσμάτων πολλών ετών αποτυχιών πολιτικής και πληροφοριών».

Αναφορικά με τη συμφωνία Τραμπ-Ταλιμπάν, σημειώνει:

«Η εντελώς ανεπαρκής συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση του Τραμπ με τους Ταλιμπάν δεν περιέχει δεσμεύσεις για τους Ταλιμπάν να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Αλ Κάιντα».

Η ανακοίνωση του γερουσιαστή ακολουθεί:

«Μετά από δύο δεκαετίες αίματος και κόστους, συμπεριλαμβανομένων των ζωών χιλιάδων Αμερικανών και Αφγανών, είμαι τρομοκρατημένος και λυπημένος από το χάος που κατακλύζει το Αφγανιστάν. Η καρδιά μου είναι με τον Αφγανικό λαό του οποίου η ταλαιπωρία θα είναι αναπόφευκτα μεγαλύτερη υπό ένα καθεστώς των Ταλιμπάν αποφασισμένο να εξαλείψει όλα τα κέρδη και τα δικαιώματα των Αφγανών γυναικών, των μειονοτήτων και άλλων ευάλωτων ομάδων, που κερδήθηκαν μέσω πολέμου.

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών ήταν το αποκορύφωμα μιας σειράς λαθών που έγιναν από τις κυβερνήσεις των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών τα τελευταία 20 χρόνια. Για χρόνια, υποστήριζα ότι η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων πρέπει να αφήσει μια σταθερή πολιτική διευθέτηση.

Η εντελώς ανεπαρκής συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση του Τραμπ με τους Ταλιμπάν δεν περιέχει δεσμεύσεις για τους Ταλιμπάν να διακόψουν τις σχέσεις τους με την Αλ Κάιντα, ούτε έδωσε λογαριασμό για την επόμενη μέρα μετά την αποχώρησή μας. Κατά την εφαρμογή αυτού του ελαττωματικού σχεδίου, είμαι απογοητευμένος που η κυβέρνηση Μπάιντεν προφανώς δεν εκτίμησε με ακρίβεια τις συνέπειες μιας ταχείας αποχώρησης των ΗΠΑ. Είμαστε τώρα μάρτυρες των τρομακτικών αποτελεσμάτων πολλών ετών αποτυχιών πολιτικής και πληροφοριών.

«Σήμερα, πρέπει να επικεντρωθούμε στην άμεση και ζωτική αναγκαιότητα της εκκένωσης των Αμερικανών, καθώς και των ευάλωτων Αφγανών, ιδιαίτερα των γυναικών, των δημοσιογράφων και των ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών που πέρασαν τα τελευταία είκοσι χρόνια υποστηρίζοντας ένα πιο δημοκρατικό Αφγανιστάν, το οποίο τώρα στοχεύουν οι Ταλιμπάν.

Η φήμη του έθνους μας είναι σε κίνδυνο και ολόκληρη η κυβέρνησή μας πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχει αυτόν τον στόχο. Υπήρξαν σαφείς αποτυχίες στο επίπεδο πολιτικής και πληροφοριών που σχετίζονται με την απόσυρσή μας και τις συνέπειές της. Ο τρόπος με τον οποίο οι ΗΠΑ θα χειριστούν την εκκένωση τις επόμενες ημέρες θα έχει επιπτώσεις πολύ πέρα ​​από το Αφγανιστάν και θα επηρεάσουν την ικανότητά μας να χτίσουμε συνασπισμούς και να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας.

«Είμαστε ευγνώμονες σε όλα τα μέλη της υπηρεσίας, τους διπλωμάτες και τους εργαζόμενους των ΜΚΟ που υπηρέτησαν και θυσιάστηκαν στο Αφγανιστάν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ειδικά εκείνοι που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο τις τελευταίες 72 ώρες για να εκκενώσουν με ασφάλεια τους Αμερικανούς και τους Αφγανούς.

«Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας θα συνεχίσει να εκπληρώνει τον εποπτικό της ρόλο με μια ακρόαση για την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των ελαττωματικών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης Τραμπ με τους Ταλιμπάν και την λανθασμένη εκτέλεση της αποχώρησης από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Η επιτροπή θα αναζητήσει πλήρη απολογισμό για αυτές τις αδυναμίες, καθώς και θα εκτιμήσει γιατί οι αφγανικές δυνάμεις εθνικής άμυνας και ασφάλειας κατέρρευσαν τόσο γρήγορα.

Στο Κογκρέσο ειπώθηκε επανειλημμένα ότι οι Αφγανικές Δυνάμεις Άμυνας και Ασφάλειας (ANDSF)θα είχαν αρθεί στο ύψος του έργου τους, ότι είχαν τα στρατεύματα, τον εξοπλισμό και τη διάθεση να πολεμήσουν. Το να βλέπεις αυτόν τον στρατό να διαλύεται τόσο γρήγορα μετά από δισεκατομμύρια δολάρια αμερικανικής υποστήριξης είναι εκπληκτικό.

Στον αμερικανικό και τον αφγανικό λαό σαφώς δεν έχει ειπωθεί η αλήθεια για την ικανότητα του ANDSF και αξίζουν απαντήσεις. Τέλος, η Επιτροπή θα εξετάσει την πορεία προς τα εμπρός, με επίκεντρο τη διεθνή απάντηση στην επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ένα καθεστώς υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν».

https://www.flash.gr/

_______________

Μιχάλης Τσολάκης