18.8.21

Διζωνική: Η αρχιτεκτονική της καμία σχέση με Κίσινγκερ (Β’)

Γράφει η  Φανούλα Αργυρού

27 Αυγούστου 1974 – Ο Κίσινγκερ δέχεται να υποστηρίξει την βρετανική πρωτοβουλία για Διζωνική

έρος Β’

«Στόχος της εισβολής ήταν η δημιουργία μιας ομοσπονδίας στην Κύπρο. Η επιχείρηση ήταν επιτυχής, όμως η δημιουργία της ομοσπονδίας στο τραπέζι ακόμα δεν έγινε κατορθωτή. Ο στόχος αυτός παραμένει απραγματοποίητος», Στρατηγός Kenan Evren, πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας «Σημερινή», 12 Φεβρουαρίου 1990.

xarthw 2.PNG

Βρετανικός αντίστοιχος χάρτης των τουρκικών θέσεων όπως διαμορφώθηκαν με την δεύτερη εισβολή. Ένας από πολλούς που σχεδιάζονταν σύμφωνα με τα δεδομένα.

Οι Βρετανοί το μυαλό και οι Αμερικανοί τη γροθιά

Άκρως αποκαλυπτικές συνομιλίες Δρος Χένρι Κίσινγκερ και Βρετανού πρέσβη στην Ουάσιγκτον Peter Ramsbotham στις 23 Ιουλίου 1974. Ο Τζέιμς Κάλαχαν θα προχωρούσε στη Γενεύη 1 δίχως την Ελλάδα. Αντίδραση Κίσινγκερ: «Μα, γιατί τέτοια βιασύνη; Καταρχήν ελπίζω να μην κάνετε τίποτα δίχως να μας μιλήσετε. Εμείς δεν κάναμε βήμα δίχως να σας μιλήσουμε. Έστω και αν αφήνουμε εσάς να βάζετε το μυαλό και εμείς την πυγμή (γροθιά), θα ήταν καλό (να μας μιλήσετε πρώτα)… Ό,τι και να συμβαίνει στην Ελλάδα, πρέπει να δοθούν 48 ώρες να βρουν τα πόδια τους. Εξ όσων γνωρίζω, δεν έχουν πρωθυπουργό… Δεν νομίζω ο Ετσεβίτ να πεθάνει από καρδιακή προσβολή, αν δεν υπάρξει διάσκεψη».

«Βρετανο/τουρκικό gang-up»

Κίσινγκερ: «Είναι απαράδεκτο η ελληνική δημοκρατική κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με μια βρετανο/τουρκική επιβουλή (gang-up). Το καλό που σου θέλω, είναι να το ξεκαθαρίσεις στο Λονδίνο, ότι νομίζω οι επικοινωνίες μεταξύ μας έχουν σπάσει πλήρως και υπενθύμισέ τους ότι εγώ δεν έκανα βήμα δίχως να πάρω τη συγκατάθεση του Callaghan  Δεν θέλω Διάσκεψη δίχως τους Έλληνες… Είναι ανήθικο να ζητάς από μια νέα κυβέρνηση που δεν έχει ακόμα συγκροτηθεί να πάει εκεί να διαπραγματευτεί… ».

27 Ιουλίου 1974 – (ΠΡΙΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ η Γενεύη 1Ο Γλαύκος Κληρίδης προς Βρετανό ΄Υπ. Αρμοστή στη Λευκωσία: Συμφωνεί με Ραούφ Ντενκτάς για ομοσπονδιακή λύση, τη θεωρούσε ως «ρεαλιστική και σταθερή».

Γενεύη ΙΙ 8 - 14 Αυγούστου 1974: γεωγραφικός διαχωρισμός

Οι Ελληνοκύπριοι συμμετέχοντες: Γλ. Κληρίδης, Μιχαλάκης Τριανταφυλλίδης, Τάσσος Παπαδόπουλος, Κρίτων Τορναρίτης και Πολύβιος Πολυβίου. Ο τελευταίος, ο μόνος επιζών.

Ο Τζέιμς Κάλαχαν, ενημερωμένος για την δεύτερη εισβολή από τις βρετανικές Μυστικές Υπηρεσίες, ενημέρωσε και τους Αμερικανούς.

Χάρτες 9 Αυγούστου – Ο συνταγματάρχης Jerry Hunter (στρατιωτικός ακόλουθος στην βρετανική Υπ. Αρμοστεία) έφθασε στη Γενεύη με τους τελευταίους χάρτες οριοθέτησης της γραμμής Αττίλα που ανέλαβαν οι Βρετανοί. Οι χάρτες άλλαζαν συνεχώς, λόγω της προέλασης των Τούρκων. Σύμφωνα με εκείνους τους χάρτες, οι μυστικές υπηρεσίες Βρετανίας και Αμερικής διαμόρφωναν και προσάρμοζαν τους δικούς τους χάρτες παρακολουθήσεως.

Όπως π.χ. και ο χάρτης που ακολουθεί, που βρέθηκε στα αμερικανικά αρχεία και λανθασμένα ονομάστηκε ‘χάρτης Κίσινγκερ ’, ενώ στο πάνω μέρος λέγει καθαρά: «Ο χάρτης αυτός ετοιμάστηκε από την Υπηρεσία Πληροφοριών και Έρευνας προβάλλοντας τις τουρκικές κινήσεις στην Κύπρο, 13 Αυγούστου 1974» (Map done by the Bureau of Intelligence and Research projecting Turkish moves on Cyprus 13 August 1974).

ΧΑΡΤΗΣ 3.png

Ο ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ, ΔΙΖΩΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ 12.8.1974.

ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ, ΔΙΖΩΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕ ΧΑΡΤΗ

12 Αυγούστου – Ο Ραούφ Ντενκτάς απαιτεί δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία αποτελούμενη από δύο ομόσπονδα κράτη με χάρτη. Η τουρκική ζώνη να περιλαμβάνει το 34% του εδάφους της Δημοκρατίας – Από Λιμνίτη-Λεύκα - στο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τουράν Γκιουνές έδωσε στον Κάλαχαν δεύτερο σχέδιο/χάρτη για δύο αυτόνομες ζώνες που θα απαρτίζονταν από μια τουρκική ζώνη με 6 περιοχές και μια ελληνική ζώνη με 2 περιοχές... Η τουρκική ζώνη να έχει το 34% του εδάφους της Δημοκρατίας.

13 Αυγούστου - Προσχέδιο Κάλαχαν για γεωγραφική ομοσπονδία, ζητεί από Γεώργιο Μαύρο και Γλαύκο Κληρίδη να υπογράψουν. Ο Γλαύκος Κληρίδης έδωσε στον Ντενκτάς αντιπρόταση αποδεχόμενος διοικητική αυτονομία και κάποια συγκέντρωση τουρκικών χωριών εξαιρουμένης της πιθανότητας γεωγραφικής ζώνης ή μετακίνησης πληθυσμών. Ο Κάλαχαν εκβιάζει Γλαύκο Κληρίδη και Γεώργιο Μαύρο ότι, εάν δεν δεχόντουσαν γεωγραφικό διαχωρισμό, δεν θα ικανοποιούνταν οι Τούρκοι και θα προχωρούσε η δεύτερη εισβολή και δεν θα είχαν βοήθεια από κανέναν.

Ο Γκιουνές επέμενε σε αποδοχή γεωγραφικής ζώνης και επιβεβαίωση έκτασης (τουρκική ζώνη 30-34%). Ο Κάλαχαν είπε στον Κίσινγκερ ότι είχε πείσει τους Κληρίδη και Μαύρο να πάνε στην Λευκωσία και στην Αθήνα και να επιστρέψουν την επόμενη νύχτα με καθαρή απάντηση. Ο Κληρίδης ήταν έτοιμος (του είπε) να δηλώσει προτού φύγει ότι δεχόταν την αρχή της μιας γεωγραφικής ζώνης, αλλά που θα ήταν κάτω του 34% του εδάφους. Οι Τούρκοι το απέρριψαν και προχώρησαν με την δεύτερη εισβολή.

14 Αυγούστου – Ιστορική συνεννόηση Κίσινγκερ/Κάλαχαν – Κάλαχαν, ο «καβαλάρης» και Κίσινγκερ, το «άλογο», όχι αντίστροφα

«Άβολα κοντά στον Χίτλερ», «Σημερινή» 18.8.2018 (https://simerini.sigmalive.com/article/2018/8/18/abola-konta-ston-khitler/).

Ο Κίσινγκερ ρώτησε πώς προχωρούσαν και ο Κάλαχαν τού απάντησε ότι οι Τούρκοι είχαν καλή υπόθεση για τη δημιουργία μιας (ντε φάκτο τουρκικής) ζώνης με αυτονομία σε μια ομοσπονδία. Μετά τη στρατιωτική λύση θα έχουν το δικό τους σύνορο, θα υπάρξει μεγάλη ανταλλαγή πληθυσμών και μετά θα ακολουθήσει η διπλωματία μέχρι να βρεθεί ειρηνική λύση…

Κίσινγκερ: «Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, Jim. Και η τραγωδία είναι ότι θα μπορούσε να διευθετηθεί το θέμα μέσω διπλωματίας…». (Σημειώνεται η διαφωνία Κίσινγκερ με Λονδίνο 18/19 Ιουλίου 1974 στο Α’ Μέρος).

Στις 16 Αυγούστου o Κάλαχαν επανέλαβε τα όσα είπε στον Κίσινγκερ και στις «Οδηγίες για χρήση» προς τις διπλωματικές του αποστολές.

Την ίδια μέρα στο Φόρεϊν ΄Οφις πάρθηκε η απόφαση: Γεωγραφική Λύση. Να χρησιμοποιήσουν καταρχήν τον όρο «διπεριφερειακή ομοσπονδία» (συνώνυμη της διζωνικής). Η διπεριφερειακή (ΔΔΟ), έλεγαν, που ζητούσε ο Ντενκτάς, προσέφερε την καλύτερη λύση, να καλύπτει, όμως, μικρότερη έκταση από το 34%. … Επέλεξαν τον Κληρίδη για την προώθησή της, θα βοηθούσαν, διώχνοντας ανεπιθύμητες ελληνικές επιρροές από την Κύπρο…

xartiw 4.PNG

Αυτούσιος ο ερασιτεχνικός χάρτης Γκουνές στο βρετανικό Αρχείο με τις μολυβιές να σχηματίζουν τα καντόνια.

27 Αυγούστου 1974 – Ο Κάλαχαν, όμως, ανήσυχος για την στάση Κίσινγκερ, έστειλε αξιωματούχους του στην Ουάσιγκτον για πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση, τα πρακτικά της οποίας υπογραμμίζουν, για ακόμα μια φορά, ότι οι Βρετανοί ήσαν οι παίκτες σ’ όλη τη διαδρομή των γεγονότων του 1974. Χρειάζονταν όμως την αμερικανική υποστήριξη ως μια δυναμική επιρροή, ώστε (κάτι που ο Kissinger αντιλήφθηκε εξαρχής) να έχουν κάποιον για να του επιρρίψουν τις ευθύνες, αν τα πράγματα αποτύγχαναν. Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ήταν η βρετανο-τουρκική λύση (από το 1956) που προώθησε το Φόρεϊν ΄Οφις.

Οι Βρετανοί είπαν ότι ο Κάλαχαν σκόπιμα διατηρούσε χαμηλούς τόνους, ενόσω διαρκούσαν οι διπλωματικές επαφές, ο δε Κίσινγκερ επενέβη λέγοντας ότι το μεγαλύτερο διπλωματικό κατόρθωμα είχε ήδη επιτευχθεί με το να θεωρούν τον ίδιο ως τον κακό των διαπραγματεύσεων. Οι Βρετανοί είπαν πως όταν ο Τζόζεφ Σίσκο έφθασε στο Λονδίνο στις 18 Ιουλίου και ρώτησε αν μπορούσε να προβλεφθεί κάποια λύση πακέτο για την Κύπρο, του είπαν στο στάδιο εκείνο «όχι»... Τώρα, τα πράγματα ήσαν πολύ πιο καθαρά. Στην ουσία, μια ρεαλιστική διευθέτηση θα ήταν μια διπεριφερειακή ομοσπονδία στην Κύπρο. Ο Κίσινγκερ συμφώνησε, όμως, ήταν πολύ διστακτικός να αφήσει τις ΗΠΑ να πάρουν θέση… Αν η βρετανική πρωτοβουλία αποτύγχανε, θα έλεγαν ότι έφταιγε η Αμερική, που δεν πίεσε αρκετά σκληρά την Άγκυρα. Έτσι οι ΗΠΑ θα χρεώνονταν την αποτυχία και όχι το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Βρετανοί είπαν πως, αν είχαν εισηγηθεί και υιοθετήσει την περιφερειακή λύση πολύ νωρίς, ο Μαύρος μπορούσε να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις.

Ο Κίσινγκερ πίστευε ότι, δύο στις τρεις περιπτώσεις, η προτεινόμενη βρετανική πρωτοβουλία θα αποτύγχανεΔεν ήθελε τις Ηνωμένες Πολιτείες να φορτωθούν την ευθύνη της αποτυχίας. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο ήθελε να βάλει μπροστά την πρωτοβουλία του μόνο του, θα τους έδινε τις ευλογίες του... Οι Βρετανοί ρώτησαν τον Κίσινγκερ, αν μπορούσαν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή του, σε περίπτωση που έβαζαν μπροστά την πρωτοβουλία - πρότασή τους - για διπεριφερειακή ομοσπονδία (διζωνική). Ο Κίσινγκερ υποσχέθηκε να ενημερώσει τον Αμερικανό πρόεδρο και να τους δώσει απάντηση την επόμενη μέρα. Τους την έδωσε…

Ο Κίσινγκερ δικαιώθηκε - Ακόμα προσπαθούν οι Βρετανοί…

Στο επόμενο το Γ’.

(Πηγές «Διζωνική vs Δημοκρατία 1955-2019»).

*Κεντρική φωτογραφία: Ο χάρτης που ετοιμάστηκε από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Έρευνας προβάλλοντας τις τουρκικές κινήσεις στην Κύπρο 13 Αυγούστου 1974, σύμφωνα με τις πληροφορίες των βρετανικών και αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

ΕΓΓΡΑΦΟ.jpg

Το τηλεγράφημα ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ του Βρετανού αξιωματούχου S. J. Killick 27/8/1974 από την Ουάσιγκτον προς Callaghan ενημερώνοντάς τον αυθημερόν ότι ο Κίσινγκερ δέχθηκε να υποστηρίξει ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ , ΤΗΝ ΔΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (όπως την είχαν αρχικά ονομάσει, δηλαδή την ΔΔΟ) ως την μόνη ρεαλιστική λύση. “He agreed the solution we had in mind (a bi-regional federation…) was the only realistic one».

https://simerini.sigmalive.com/

______

Σοφία Παπανικολάου/ Efenpress