28.7.21

Άξονας Αθήνας-Ριάντ: Πάνε Σ. Αραβία οι Patriot Σημαντική εξέλιξη

Η Ελλάδα ''σφυρηλατεί'' συμμαχίες με τις χώρες τις αραβικής χερσονήσου. Σ. Αραβία και ΗΑΕ είναι οι ισχυρότερες δυνάμεις της περιοχής και τις συνδέει ένα κοινό με την Ελλάδα, οι προκλητικές ενέργειες του Ερντογάν.  

Τόσο από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκονται στην τελική ευθεία, σύμφωνα με πληροφορίες, για την υπογραφή και

υλοποίηση της συμφωνίας αποστολής μιας ελληνικής πυροβολαρχίας αντιαεροπορικών Patriot και αντίστοιχου ανθρώπινου δυναμικού στη Σαουδική Αραβία, με στόχο τη συμβολή τους στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας, με τα έξοδα, όπως είχε συμφωνηθεί, να καλύπτονται συνολικά από το Ριάντ. 

Η έλευση στις 13 Μαρτίου των έξι μαχητικών F-15 της Σαουδικής Αραβίας στην 115 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Σούδα, αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι η αραβική χώρα ψηφίζει Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου και γέφυρα μεταξύ Δύσης – Μέσης Ανατολής.

Η Αμυντική Διπλωματία, στην οποία έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα το ΓΕΕΘΑ εδώ κι ένα χρόνο δρέπει τους πρώτους πολύτιμους καρπούς άλλης μίας μακροχρόνιας συμμαχίας, που βρίσκεται ακόμη σε πρώιμη μορφή εν σχέσει με όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. 

Από τότε «κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι» αλλά γραφειοκρατικές διαδικασίες και άλλα εμπόδια καθυστέρησαν την παράδοση. Φαίνεται όμως πως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, καθώς -όπως αναφέρει η στήλη «Βηματοδότης» στον ειδησεογραφικό ιστότοπο tovima.gr- «δόθηκε όμως εντολή από το ΓΕΕΘΑ το Patriot να παραδοθεί στη Σαουδική Αραβία εντός Αυγούστου».

Γράφει συγκεκριμένα ο «Βηματοδότης»: 

 

«Η συμφωνία έχει υπογραφεί με την επίσκεψη των υπουργών Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Σαουδική Αραβία. Προβλέπει: Μια συστοιχία αντιαεροπορικού -αντιπυραυλικού συστήματος Patriot να χορηγηθεί με τη μορφή δανεισμού στην αραβική αυτή χώρα. 

Έως τώρα δεν έχει ακόμα παραδοθεί λόγω γραφειοκρατικών και άλλων χρονοβόρων διαδικασιών. Δόθηκε όμως εντολή από το ΓΕΕΘΑ το Patriot να παραδοθεί στη Σαουδική Αραβία εντός Αυγούστου. 

Μαζί του θα πάνε και περίπου 80 στρατιωτικοί της Πολεμικής Αεροπορίας για να το χειριστούν. Το εξελιγμένο αυτό σύστημα πρόκειται να προστατεύσει τις πετρελαιοπηγές της Σαουδικής Αραβίας από τυχόν επιθέσεις. Είναι ένα καθαρά αμυντικό όπλο (και όχι επιθετικό) και τα οφέλη για την χώρα μας θα είναι πολλαπλά.  
 
Πέραν του γεγονότος ότι η Ελλάδα θα έχει το αποτύπωμά της στην Αραβική Χερσόνησο, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας πρόκειται να το αναβαθμίσει με δικά της έξοδα μετατρέποντάς το Patriot σε Pac-3, που είναι η δυτική εκδοχή των S-400. 

Επιπλέον με τη συμφωνία που έχει υπογραφεί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που περιλαμβάνει και στρατιωτική συνδρομή, τις αεροπορικές ασκήσεις που έγιναν και θα γίνουν με τα F-15 της Σαουδικής Αραβίας, η στρατιωτική συνεργασία με αραβικές χώρες γίνεται και όλο στενότερη».

https://www.pentapostagma.gr/