22.7.21

Η φλύαρη Δύση δικαιώνει μέχρι στιγμής τον Ερντογάν για όσα έκανε στην κατεχόμενη Κύπρο

 

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά μια έμπρακτη απόδειξη των “ανησυχιών” και της “δυσαρέσκειας” που εκφράζει ο “διεθνής παράγοντας” για τις ανακοινώσεις Ερντογάν για το άνοιγμα της Αμμοχώστου. 47 χρόνια τώρα οι Έλληνες πολίτες έχουν “χορτάσει” από τέτοιες δηλώσεις “ανησυχίας” και δυσαρέσκειας. Ποτέ δεν είδαν μία πράξη που να τις αποδεικνύει. Γι΄ αυτό και είναι εξαιρετικά καχύποπτοι και αρνητικοί σ΄ όσα ακούν. Ελπίζουμε εξίσου καχύποπτη να ΄ναι και η ελληνική κυβέρνηση η οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσει να βγάλει το “κοστούμι” του καλού παιδιού…

Ο Ερντογάν μαζί με τις ανακοινώσεις που έκανε σχεδόν ειρωνεύτηκε τη Δύση για τις αντιδράσεις της. Είπε ότι ξέρει πως “θα εκνευριστούν” με όσα ανακοινώνει αλλά τι θα κάνουν; Θα δικαιωθεί;

Οι Αμερικανοί που συζητούν με τον Ερντογάν το σχέδιο αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν εμφανίζονται για ακόμη μια φορά “ανήσυχοι”…

Η Βικτόρια Νούλαντ, τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, εξέφρασε ανησυχία χθες για τις συνέπειες των δηλώσεων του τούρκου προέδρου στις διπλωματικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών.

Κληθείσα να ξεκαθαρίσει στη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο εάν η αμερικανική κυβέρνηση απορρίπτει χωρίς περιστροφές τη λύση των δύο κρατών, απάντησε «ναι, απολύτως». «Θεωρούμε ότι μόνο μια διαδικασία την οποία θα προωθήσουν οι Κύπριοι, διζωνική και δικοινοινοτική, μπορεί να φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κύπρο», επέμεινε, αναφερόμενη στο πλαίσιο λύσης που έχει συμφωνηθεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Αφού καταδίκασε έντονα το βράδυ της Τρίτης την «προκλητική και απαράδεκτη» απόφαση αυτή, που είναι «ασύμβατη» με τις δεσμεύσεις των Τουρκοκύπριων «να συμμετάσχουν με εποικοδομητικό τρόπο στις ειρηνευτικές συνομιλίες», ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν ενημέρωσε χθες πως συνομίλησε με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Νίκο Χριστουδουλίδη, στον οποίο επαναβεβαίωσε την αμερικανική θέση.

«Θα ασκήσουμε πίεση για να υπάρξει σθεναρή αντίδραση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι το γεγονός πως οι Τουρκοκύπριοι έλαβαν αυτή την απόφαση για τα Βαρώσια παραβιάζει αποφάσεις του ΣΑ.

Η Βικτόρια Νούλαντ ενημέρωσε από την πλευρά της πως συζήτησε χθες το πρωί με Τούρκους αξιωματούχους και απαίτησε να ανακληθεί η απόφαση για τα Βαρώσια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε επίσης πως είναι «βαθιά ανήσυχος» για το ζήτημα. Κάλεσε «όλα τα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια η οποία προκαλεί εντάσεις και μπορεί να υπονομεύσει» τις διπλωματικές προσπάθειες, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του.

Οι επικρίσεις αυτές προστέθηκαν σε εκείνες της ΕΕ, της Γαλλίας και της Ρωσίας. Η τελευταία βεβαίως όπως μεταδίδει το TASS συζητά με την Τουρκία για να της πουλήσει κι άλλους S-400!

Η κυβέρνηση της Ελλάδας τόνισε χθες ότι στη συμπεριφορά της Τουρκίας πρέπει να υπάρξει σθεναρή αντίδραση. Την αναμένουμε…

Στη διάρκεια επίσκεψής του στη Λευκωσία, ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας δήλωσε πως το σχέδιο για τα Βαρώσια επιβεβαιώνει την πρόθεση της Άγκυρας να «επεκτείνει την κατοχή της Κύπρου» και να «εδραιώσει τη νέο-Οθωμανική ηγεμονία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» και «μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας» όσο η Άγκυρα «συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο», προειδοποίησε ακόμη ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, θυμίζοντας πως αυτή είναι η θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

https://www.militaire.gr/