11.7.21

“Η Ελλάδα θα ΄χει την πρώτη Belharra πριν από τις ενδιάμεσες λύσεις που της προτείνουν”! Alain Guillou-Naval Group


 
Η συνέντευξη του κ.Alain Guillou Εκτελεστικού  Αντιπροέδρου  Ανάπτυξης της  NAVAL GROUP στο Militaire.gr , δείχνει ότι οι Γάλλοι είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του ελληνικού Στόλου, με πρόταση την οποία κανένας δεν θα μπορεί να αρνηθεί.

Ο κ. Alain Guillou ,λίγες ώρες πριν ανοίξει τις πύλες της η μεγάλη ελληνική έκθεση για την Άμυνα DEFEA, απαντά σ΄ όλα τα ερωτήματα του Militaire, διαλύοντας την “ομίχλη” που έχει δημιουργηθεί στην υπόθεση των φρεγατών με πλήθος “διαρροών”, “σεναρίων” και “αναλύσεων”.

Τα πράγματα ως συνήθως είναι πολύ πιο απλά απ΄ όσο θέλουν να μας τα παρουσίαζουν: οι Γάλλοι δεσμεύονται να παραδώσουν την πρώτη Belharra στον ελληνικό Στόλο , μέχρι το 2025, “πολύ νωρίτερα ακόμη και από “κάποιες ενδιάμεσες λύσεις που προσφέρονται στο Ελληνικό Ναυτικό”.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Naval Group καλύπτει με τις απαντήσεις του τα θέματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική βιομηχανική συμμετοχή και φυσικά με τα ναυπηγεία.

Όλη η συνέντευξη του κ. Alain Guillou:

Ποιο είναι το στρατηγικό όραμα της Naval Group για την Ελλάδα;

Η  Naval Group έχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2008 με στόχο την ανάπτυξη στρατηγικών συνεργασιών με το Ελληνικό Ναυτικό και την Ελληνική Βιομηχανία.

 H στρατηγική αυτονομία της χώρας αποτελεί προτεραιότητα της Νaval Group στην Ελλάδα. 

Χαιρετίζουμε το όραμα του πρωθυπουργού που εκφράστηκε κατά την ομιλία του του, το Σεπτέμβριο του 2020, σχετικά με τις ανάγκες της Ελλάδας για τη προστασία των εθνικών της συμφερόντων

Η γαλλική πρόταση καλύπτει όλες τις ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με ένα ολοκληρωμένο και συμπαγές «πακέτο» σχεδιασμένο  με σκοπό να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει τις καλύτερες δυνατότητες στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Η FDI HN θα είναι η πρώτη φρεγάτα της νέας γενιάς, καθώς η πρώτη φρεγάτα για το ΠN θα μπορούσε να τεθεί σε υπηρεσία  έως τις αρχές του 2025. Αλλά είναι, πρωτίστως, η μόνη που μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά μονάδες υψηλής αξίας ή  θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές , πόλεις και ελληνικά νησιά, χάρη στις δυνατότητες που προσφέρει το πλοίο.

Η προσφορά μας βασίζεται επίσης σε ένα ισχυρό πρόγραμμα συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας. Οι ειδικοί της Naval Group βρίσκονται στη χώρα  για μήνες, συναντώντας Έλληνες βιομηχανικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων και των διαθέσιμων ναυπηγείων. Έχουμε μια πολύ συγκεκριμένη και ασφαλή πρόταση για να διασφαλίσουμε την κατασκευή 3 FDI, εντός ενός ελληνικού ναυπηγείου και να αναπτύξουμε ένα συνεκτικό τοπικό βιομηχανικό οικοσύστημα ικανό να διασφαλίσει στο μέλλον αυτόνομα τη συντήρηση των 4 FDI εντός του  ελληνικού στόλου.. Όπως γνωρίζετε, η Naval Group έχει ένα  εκτεταμένο και επιτυχές ιστορικό  στη μεταφορά της τεχνολογίας μας, γεγονός που μας επιτρέπει να προσφέρουμε σήμερα μια διαδικασία χωρίς κινδύνους για φρεγάτες «made in Greece».

Το σχέδιο Συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας (HIP) θα καταστήσει δυνατή την κατασκευή μιας πραγματικής Βιομηχανικής Βάσης Άμυνας για τον ναυτικό τομέα στην Ελλάδα, ικανής να κατασκευάσει αρκετές φρεγάτες στη χώρα, και πάνω απ ‘όλα να παρέχει έργο  σε αρκετές δεκάδες ελληνικές εταιρείες και εργασία σε αρκετές εκατοντάδες ελληνες πολίτες.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για την αναζωογόνηση της ελληνικής ναυτικής βιομηχανίας. Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας εδώ, όπως και στις άλλες χώρες εταίρους μας, Ινδία ή Βραζιλία. Έχουμε εντοπίσει σχεδόν 100 πιθανούς συνεργάτες, με 70  έχουμε ήδη συναντηθεί ή επισκεφθεί και έχουμε ήδη αρχίσει να στέλνουμε  αιτήματα υποβολής  πρότασης (RFP).

Βλέπουμε όμως την παρουσία μας στην Ελλάδα και τη συνεργασία μας με τους Έλληνες εταίρους μας πέραν ​​από το πρόγραμμα φρεγάτων. Οι συνεργασίες που θα οικοδομήσουμε και η τεχνολογία που θα μεταφέρουμε εδώ θα εξασφαλίσουν οικονομικά οφέλη και τη διατήρηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα για τις επόμενες δεκαετίες.

Έχουμε επαφή με την  Ελληνική Βιομηχανία εδώ και χρόνια. Έχουμε Έλληνες συνεργάτες σε  πολύ στρατηγικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών υποβρυχίων, με μπαταρίες που παρέχονται από την Sunlight, για παράδειγμα.

Έχουμε επίσης αρχίσει να υλοποιούμε τη φιλοδοξία μας να συνεργαστούμε με την ελληνική βιομηχανία πέρα ​​από τα προγράμματα φρεγάτων, για να κάνουμε την Ελλάδα κέντρο ναυτικής καινοτομίας. Για το σκοπό αυτό, διοργανώσαμε πρόσφατα στην Αθήνα και στο Ηράκλειο τις πρώτες Ημερίδες Ερευνας & Ανάπτυξης  (R & D Partners Days) και συναντηθήκαμε με εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, για να ανταλλάξουμε σκέψεις και να διερευνήσουμε την προοπτική  πιθανών συνεργασιών  πάνω  σε ερευνητικά έργα που θα καθορίσουν την αυριανή καινοτομία. Παραθέτω   δύο παραδείγματα υλοποίησης  της ισχυρής μας πρόθεσης να εκπληρώσουμε τη δέσμευσή μας. Την περασμένη μόλις εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε την ευρωπαϊκή κοινοπραξία με επικεφαλή την καινοτόμο ελληνική εταιρεία ETME και  τη Naval Group  ως τεχνικό συντονιστή, για την ανάπτυξη ενός συστήματος βελτίωσης της Θαλάσσιας Επιτήρησης εκμεταλλευόμενοι μη επανδρωμένες ημι-σταθερές πλατφόρμες στη θάλασσα. Και πάλι την περασμένη εβδομάδα, ένα άλλο ευρωπαϊκό έργο έχει κατακυρωθεί, για ένα υψηλού επιπέδου τεχνολογικό υποθαλάσσιου  τομέα, αυτή τη φορά με την Naval Group ως project leader  σε συνεργασία με άλλες διεθνείς εταιρείες μεταξύ των οποίων και δύο ελληνικές εταιρείες: οι  Terra Spatium και ISD.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες πληροφορίες υπάρχει η πιθανότητα διαχωρισμού του προγράμματος σε 3 μέρη (κύρια προμήθεια, μεσοπρόθεσμη λύση, εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ) και σε τρεις διαφορετικές χρονικές φάσεις. Σκοπεύετε να συμμετάσχετε και στα τρία και πώς σκοπεύετε να το διαχειριστείτε; Σκοπεύετε να αναθεωρήσετε την πρότασή σας;

Από την αρχή αυτής της διαδικασίας, είμαστε προσηλωμένοι στις προσδοκίες και τα αιτούμενα της ελληνικής κυβέρνησης. Έχουμε ήδη δείξει την ευελιξία μας να παρουσιάσουμε κατάλληλες λύσεις. Τα 3 μέρη που περιγράφετε βρίσκονται ήδη στην προτεινόμενη  προσέγγισή μας μέσω  της French Team ,που συμπεριλαμβάνει τις MBDA και Thales. Συνεργαζόμαστε με την Thales για τον  εκσυγχρονισμό των MEKO.

Η επονομαζόμενη «Ενδιάμεση Λύση» θεωρείται ως το «αδύναμο» σημείο της γαλλικής πρότασης. Εξετάζετε τη δυνατότητα βελτίωσης του μέρους αυτού; Για παράδειγμα, οι πληροφορίες είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει με ενδιαφέρον την ιταλική έκδοχή των FREMM. Δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει μια «θεαματική κίνηση» από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, υπάρχει πιθανότητα παραχώρησης Γαλλικής Fremm ως «ενδιάμεση λύση» μέχρι την παράδοση της πρώτης Belharra;

Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η FDI HN είναι η καλύτερη φρεγάτα για το Ελληνικό Ναυτικό και πληρεί όλες τις ελληνικές απαιτήσεις όσον αφορά τις στρατιωτικές δυνατότητες και τα οικονομικά οφέλη.

Πέρα από την ενίσχυση των ισχυρών δεσμών μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, η γαλλική προσφορά καλύπτει όλες τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού με ένα ολοκληρωμένο πακέτο βασισμένο στην FDI HN, την καλύτερη φρεγάτα της κατηγορίας της αλλά και τη πρώτη τόσο σύγχρονη που είναι  διαθέσιμη.

Όσον αφορά την ενδιάμεση λύση, οι φρεγάτες JBT και LTT που προτάθηκαν είναι έτοιμες για παράδοση το επόμενο έτος. Ωστόσο, η πρώτη FDI HN θα παραδοθεί στις αρχές του 2025, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανάγκες του HN θα αντιμετωπιστούν πολύ γρήγορα. Από τη δική μας οπτική γωνία, η FDI HN θα είναι διαθέσιμη πριν από κάποιες «ενδιάμεσες λύσεις» που προσφέρονται στο Ελληνικό Ναυτικό!

Οι φρεγάτες θα κατασκευάζονται από κοινού στην Ελλάδα, με σημαντική συμμετοχή της γαλλικής ομάδας. Η κατασκευή της 1ης φρεγάτας στη Γαλλία θα διασφαλίσει τη χρήση της από την Ελλάδα στο συντομότερο χρονικό διάστημα και θα εξασφαλίσει τη μεταφορά τεχνολογίας που θα επιτρέψει την κατασκευή των 3 ακόμη φρεγατών εγχώρια.

Μπορεί η Naval Group να εγγυηθεί την έγκαιρη παράδοση των σκαφών, δεδομένου ότι ο τύπος FDI βρίσκεται ακόμη σε αρχική φάση;

Η FDI θα είναι η πρώτη φρεγάτα της νέας γενιάς στη θάλασσα. Το γαλλικό πρόγραμμα βρίσκεται στη σωστή πορεία με την παράδοση της πρώτης της κλασης να αναμένεται στις αρχές του 2024.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μπορούμε να εγγυηθούμε την έγκαιρη παράδοση το 2025 στην Ελλάδα για τη πρώτη FDI αλλά και για τις 3 άλλες που θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα χάρη στη μακρά εμπειρία μας στη μεταφορά τεχνολογίας που προσφέρει μια λύση χωρίς κίνδυνο και εξασφαλίζει πραγματικά οφέλη για την Ελληνική κυριαρχία και οικονομία.

Πώς σκοπεύετε να χειριστείτε το περίπλοκο ζήτημα των ναυπηγείων;

Τα ελληνικά ναυπηγεία και η ελληνική ναυτική βιομηχανία έχουν αποδείξει τις ικανότητές τους στο παρελθόν.

Η ομάδα μου πραγματοποίησε συναντήσεις με τα ναυπηγεία για να συζητήσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και με την υποστήριξή μας, τα ναυπηγεία θα είναι σε θέση να κατασκευάσουν τις FDI στην Ελλάδα  υπό όρους που θα καθοριστούν από τις ελληνικές αρχές.

Η Naval Group έχει μακρύ ιστορικό μεταφορας τεχνολογίας και τεχνογνωσίας σε μεγάλα σύνθετα βιομηχανικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο και η συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων στο πρόγραμμα φρεγάτων θα ωφελήσει ολόκληρη την ελληνική ναυτική βιομηχανία μακροπρόθεσμα, με τη διάδοση νέων τεχνολογιών και τεχνογνωσίας σε ολόκληρο τον κλάδο και δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Ελλάδα.

Είναι τα ελληνικά ναυπηγεία σε θέση να κατασκευάσουν τις FDI;

Τα ελληνικά ναυπηγεία και η ελληνική ναυτική βιομηχανία έχουν ήδη αποδείξει τις ικανότητές τους στο παρελθόν. Η Naval Group έχει μακρά ιστορία  μεταφοράς  τεχνολογίας και τεχνογνωσίας σε μεγάλα σύνθετα βιομηχανικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο.

Έχουμε επισκεφθεί 5 ναυπηγεία και ναι, με τη βοήθειά μας, θα είναι σε θέση να χτίσουν τις FDI τοπικά με όρους που θα καθοριστούν, γεγονός που θα ωφελήσει ολόκληρη την ελληνική ναυτική βιομηχανία μακροπρόθεσμα, δημιουργώντας θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας στην Ελλάδα.

Προφανώς, η πρόθεσή μας είναι να αρχίσουμε τη συζήτηση με τον επιλεγμένο πλειοδότη των Ελληνικών Ναυπηγείων.

Οι υπεύθυνοι της ελληνικής κυβέρνησης και η κοινή γνώμη αναμένουν επιστροφές για την  στην ελληνική οικονομία. Μπορεί η πρότασή σας να εγγυηθεί τέτοια αποτελέσματα και ποιο είναι το συνολικό σας σχέδιο Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής;

Το σχέδιο Συμμετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας θα αναπτύξει νέες ικανότητες στην ελληνική βιομηχανία, διατηρώντας αρκετές εκατοντάδες υψηλής ειδίκευσης θέσεις εργασίας και δημιουργώντας μακροπρόθεσμες οικονομικές αποδόσεις στην Ελλάδα. Πέρα από την κατασκευή των φρεγατών, η υποστήριξη τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους θα διατηρήσει αυτές τις θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας, χάρη στη μεταφορά γνώσεων που θα αποκτηθεί  κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Ως μέρος της προστασίας της κυριαρχίας της Ελλάδας, η συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας θα ενισχύσει την υπεροχή της χώρας στον ναυτικό τομέα και θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη και θέσεις εργασίας, καθώς και να διασφαλίσει ότι τα πολεμικά πλοία θα συντηρούνται αυτόνομα στην Ελλάδα από την ελληνική βιομηχανία.

Τους τελευταίους μήνες, η Naval Group έχει αναπτύξει μια μόνιμη ομάδα ειδικών στην Ελλάδα για να ενισχύσει την διερεύνηση της ελληνικής βιομηχανίας. Η αποστολή τους είναι πολύ ξεκάθαρη: προσδιορίστε ως μέρος της παγκόσμιας προσέγγισής μας όλες τις τοπικές εταιρείες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην τοπική κατασκευή των φρεγάτων FDI HN, τον εκσυγχρονισμό των φρεγάτων κατηγορίας Hydra, τη μελλοντική τους υποστήριξη εν υπηρεσία αλλά και πέρα ​​από τις ελληνικές φρεγάτες τη συμμετοχή σε άλλα διεθνή ναυτικά προγράμματα με τη Naval Group.

Έχουμε εντοπίσει σχεδόν 100 εταιρείες, είχαμε ήδη ανταλλαγές με περισσότερες από 70, όπως METKA, AKMON, STELMA, MILTECH, PRISMA, THALES Hellas, Terra Spatium, Hydrus Engineering. Μπαίνουμε τώρα στην επόμενη φάση αποστέλλοντας τους αιτήματα υποβολής πρότασεων  (RFP) και σχεδιάζουμε να συναντηθούμε με νέες εταιρείες κατά τη διάρκεια της DEFEA όπως και τον Σεπτέμβριο.

Η  Naval Group έχει επίσης έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων  R & D με ελληνικές εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα σε τεχνολογίες αιχμής, όπως κατασκευή πρόσθετων, προγνωστική συντήρηση, drones ή συστημάτων ναυτικών αποστολών.

Έχουμε οργανώσει «Ημερίδες συνεργατών R & D» στην Αθήνα και το Ηράκλειο τον Ιούνιο για να συναντηθούμε με τους σημερινούς και πιθανούς νέους συνεργάτες μας και να προωθήσουμε τις συνεργασίες μας με την ελληνική βιομηχανία αλλά και ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα. Είχαμε πολύ παραγωγικές συνεδρίες που φαίνονται πολλά υποσχόμενες για την υλοποίηση στρατηγικών συνεργασιών

Η μεταφορά τεχνολογίας και η συμμετοχή τοπικών συνεργατών ΄βρίσκεται στο DNA της Naval Group. Το εφαρμόσαμε  σε πολλές χώρες και προσφέρουμε ασφαλείς διαδικασίες για την επιτυχία των Τranfers of Technology, αλλά και την εγγύηση ότι θα παραδώσουμε σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας. Λάβαμε ακόμη και ένα βραβείο στην Ινδία για τη συμβολή μας Make In India πολιτική της κυβέρνησης!

https://www.militaire.gr/