24.6.21

Ηλεκτρικό ρεύμα / Έχουν πάρει την ανηφόρα οι τιμές

 


Αυξήσεις στο ρεύμα και σύγχυση στους καταναλωτές από τις ρήτρες της αγοράς ηλεκτρισμού

Σε ανοδική πορεία βρίσκονται οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού, που συνδέεται με τη λειτουργία των νέων αγορών και των συμμετεχόντων σε αυτές, ενώ αυξάνεται και η ζήτηση λόγω και των καιρικών συνθηκών, δημιουργώντας περαιτέρω επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών, καθώς πλέον με την επιβολή ρητρών τα όποιο επιπλέον κόστος της αγοράς μετακυλίεται στη λιανική.

Χθες, εν μέσω καύσωνα και συνακόλουθα αυξημένης ζήτησης (προβλεπόταν στην αιχμή να ξεπεράσει και τις 8.100 μεγαβατώρες), η ανώτατη τιμή υπολογιζόταν σε 127,82 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η μέση τιμή σχεδόν στα 100 ευρώ. Σημειώνεται ότι τον Μάιο η μέση τιμή βρισκόταν λίγο πάνω από τα 76 ευρώ/MWh.

Μάλιστα φαίνεται ότι για να μην υπάρξουν προβλήματα στην ευστάθεια του συστήματος λόγω της αυξημένης θερινής ζήτησης επιστρατεύτηκε και η λιγνιτική παραγωγή των μονάδων της ΔΕΗ, η οποία, σημειωτέον, έχει ενεργοποιήσει ρήτρα CO2 για το τρίμηνο Μαΐου - Ιουλίου, που μετά (από τις 5 Αυγούστου) θα αντικατασταθεί από ρήτρα αναπροσαρμογής χρεώσεων προμήθειας, όπως εφαρμόζεται ήδη εδώ και μήνες από τους ιδιώτες προμηθευτές. Θυμίζουμε ότι ανοδικά κινούνται οι τιμές των δικαιωμάτων CO2, όπως και του φυσικού αερίου...

Προφανώς πρόκειται για νέες, έμμεσες αυξήσεις στα τιμολόγια, μετά τις... άμεσες που επέβαλε η κυβέρνηση της Ν.Δ. από τον Σεπτέμβριο 2019, που ωστόσο δεν μπορούν να υπολογιστούν εκ των προτέρων με ασφάλεια και ακρίβεια αφού συνδέονται με τις διακυμάνσεις των αγορών ενέργειας.

Ανατιμήσεις και επίλυση... ασκήσεων

Για σύγχυση στους καταναλωτές από τον τρόπο τιμολόγησης των χρεώσεων ηλεκτρισμού, καθώς καλούνται “να λύσουν την άσκηση” των ρητρών και των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς τους κάνουν λόγο 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλου.

Όπως τονίζουν, οι καταναλωτές είναι σχεδόν αδύνατον να διαβάσουν και να αντιληφθούν τις ρήτρες αναπροσαρμογής με βάση τη χονδρική τιμή, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) δεν έχει καταλήξει μέχρι σήμερα σε έναν ενιαίο τρόπο αποτύπωσής τους, ενώ η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται διαρκώς από όταν ανέλαβε η κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία ανέχεται “παιχνίδια” εκατομμυρίων στην αγορά, που επιβαρύνουν περαιτέρω τους καταναλωτές.

Επειδή οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι πληρώνουν και δεν οφείλουν να λύνουν “ασκήσεις” κάθε φορά που πρέπει να αξιολογήσουν τις προσφορές των προμηθευτών, οι βουλευτές ζητούν να μάθουν σε ποιες ενέργειες θα προβούν ΥΠΕΝ και ΡΑΕ ώστε να γίνει ξεκάθαρος και σαφής ο τρόπος τιμολόγησης, πότε θα ενεργοποιηθεί το διαδικτυακό εργαλείο υποδοχής και παρακολούθησης παραπόνων - καταγγελιών καταναλωτών από τη ΡΑΕ και σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβούν ΥΠΕΝ και ΡΑΕ για να βελτιώσουν την εποπτεία της χονδρεμπορικής αγοράς ώστε να σταματήσει η συνεχής άνοδος των τιμών χονδρικής και να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός υπέρ των καταναλωτών με μείωση τιμών. Μιλούν δε για ανάγκη μείωσης των τιμολογίων ζητώντας μέτρα από το αρμόδιο ΥΠΕΝ, αλλά και για τους πολίτες, που σε μεγάλο ποσοστό (63,6%, με στοιχεία έρευνας ΕΚΠΟΙΖΩ) δυσκολεύονται να πληρώσουν τον λογαριασμό τους.

https://www.avgi.gr/