17.4.21

Διαβάζοντας δεξιά και αριστερά τι βρίσκεις (αντιτορπιλικά έναντι βάσεων).

  Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη

 


Κάποιοι λένε ότι η Ιστορία επαναλαμβάνεται… Ας διαβάζουμε λοιπόν.

Η Συμφωνία «αντιτορπιλικά έναντι βάσεων».

Η Συμφωνία παραχώρησης αντιτορπιλικών έναντι βάσεων ήταν μια ιστορική διμερής συμμαχική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στη διάρκεια του Β' Π.Π.


Υπογράφηκε στην Ουάσινγκτον στις 2 Σεπτεμβρίου 1940.

Αφορούσε:

1. Οι ΗΠΑ θα παραχωρούσαν - αντάλλασαν 50 αμερικανικά παλαιά αντιτορπιλικά, ναυπήγησης του τέλους του Α' Π.Π., που παρέμεναν σε κατάσταση αχρηστίας και ακινησίας,

2. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραχωρούσε οκτώ βάσεις σε περιοχές - εδάφη βρετανικής κατοχής (αποικίες) για 99 χρόνια, χωρίς σχετική μίσθωση ή ενοίκιο (τα 99 χρόνια Ιδιοκτησίας, είναι μια παλιά Αγγλική παράδοση, και μετά επανέρχονται στην Βασίλισσα της Αγγλίας). Για την δημιουργία αναγκαίων αεροναυτικών βάσεων


Η συμφωνία αυτή ονομάστηκε και «Ντηλ αντιτορπιλικών» («Destroyer Deal»).

Προβληματικά πλοία:

- Τα προς παραχώρηση αντιτορπιλικά ήταν παλαιών κλάσεων.

- Είχαν ναυπηγηθεί στο τέλος του Α' Π.Π. και ως πλεόνασμα τέθηκαν σε ακινησία με συνέπεια η κατάστασή τους να είναι εξαιρετικά κακή.

- Βρετανός ναύαρχος ομολογούσε ότι δεν είχε δει ποτέ πολεμικά πλοία, σε τόση άσχημη κατάσταση.

- Μέχρι το τέλος Μαΐου του 1941, είχαν καταφέρει να τεθούν σε ενέργεια, μόνο 30 από αυτά. Το θέμα διευθετήθηκε με επιπλέον παραχωρήσεις.

- Σημειώνεται, έτσι για την Ιστορία, ότι στην συνέχεια μέχρι το τέλος του πολέμου, εννέα από αυτά παραχωρήθηκαν στο σοβιετικό ναυτικό.


Στην 1η φώτο Αμερικανοί και Βρετανοί ναύτες κατά την παράδοση - παραλαβή των Αντιτορπιλικών.

Θυμήθηκα τον Μητσοτάκη στο Αεροπλανοφόρο στη Σούδα (φώτο 2), και τα Deal των εξοπλισμών… τα «καραβοφαναρα» αντιτορπιλικά και τις «προς βύθιση» Φρεγάτες.


Μόνο που στην φώτο βλέπω από πλευράς  Άγγλων, έναν Κελευστή και έναν Ναύτη