1.3.21

Ακόμα και… φουσκωτά περιλαμβάνει η Τουρκία στη «Γαλάζια Πατρίδα» για να φτάσουν τα 87 σκάφηΗ «Γαλάζια Πατρίδα» θεωρητικά έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα 24ωρα, ωστόσο έως σήμερα η πολυδιαφημισμένη άσκηση της Τουρκίας, με τα 87 πολεμικά πλοία, δεν έχει φανεί στα σημεία που πρόκειται τα πληρώματα των πλοίων να ασκηθούν, μεταδίδει το Hellas Journal.

Αυτό δεν σημαίνει -συνεχίζει η ιστοσελίδα- ότι δεν θα εξέλθουν από τους ναυστάθμους τους, θα το κάνουν λογικά εντός της Δευτέρας και στο Επιτελείο γνωρίζουν ότι τ’ αυξημένα αντανακλαστικά είναι απαραίτητα.

Αν και η άσκηση υποθετικά ξεκίνησε από τις 27 Φεβρουαρίου, η λεγόμενη συγκέντρωση δυνάμεων δεν έχει αρχίσει.

Τα έξι μποφόρ δεν μπορεί λειτούργησαν αποτρεπτικά αλλά φαίνεται πως η Τουρκία σ’ αυτή την φάση της άσκησης λειτουργεί με άλλον ρυθμό.

Βεβαίως απέναντι στα 87 πλοία που διαφημίζει η Τουρκία, οφείλουμε μια αλήθεια προς το αναγνωριστικό κοινό που έχει να κάνει με τις μονάδες επιφανείας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Μέσα στα 87 πλοία που υπολογίζει η Τουρκία ότι θα λάβουν μέρος στην άσκηση, συμπεριλαμβάνει ακόμη και τα πλωτά της ακτοφυλακής της, από φουσκωτά σκάφη έως τα μεγαλύτερα SG, για να φτάσει σε αυτό τον αριθμό, σημειώνει το Hellas Journal.

Οι μονάδες κρούσης της Τουρκίας (φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι, κορβέτες) δεν φτάνουν σίγουρα τις 87, είναι κατά πολύ λιγότερες.

Υπάρχουν ωστόσο κι άλλα πολεμικά πλοία που έχουν το καθένα τον δικό του ρόλο να παίξει σε μια άσκηση όπως η Mavi Vatan.

Η τουρκική άσκηση, τουλάχιστον σύμφωνα με τις navtex που έχει εκδώσει η Τουρκία τοποθετείται σε τρία βασικά σημεία, στο βόρειο Αιγαίο, στον κόλπο Ξηρού, στο νοτιοανατολικό, βόρεια και νοτιοανατολικά του συμπλέγματος του Καστελόριζου και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Πηγές από το Ελληνικό Επιτελείο επισημαίνουν ότι τα πληρώματα των πλοίων επιτήρησης, των Κανονιοφόρων δηλαδή, αλλά και τα ταχέα σκάφη, οι Πυραυλάκατοι, είναι επιφορτισμένα τόσο με την παρακολούθηση όσο και με την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, διότι σε τέτοιες ασκήσεις οι Τούρκοι προσπαθούν να βρίσκουν ευκαιρίες να παραβιάζουν τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα.

Στο Επιτελείο ξέρουν ότι δεν αποκλείεται η Τουρκία να θελήσει να εκμεταλλευτεί οτιδήποτε στο Αιγαίο κι έχει επιστήσει την προσοχή προς όλα τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων.

Άλλωστε το παράδειγμα της fake παρενόχλησης του «Τσεσμέ», όπως και οι υπερπτήσεις- παραβιάσεις που ήταν το «τυρί» ώστε να σπεύσουν οι Έλληνες πιλότοι και να κυνηγήσουν τους Τούρκους, οι οποίοι θα εκμεταλλεύονταν τον πλου του υδρογραφικού, ώστε όλα τα μαχητικά να περάσουν πάνω από το παλιό σκαρί, είναι δείγματα που δείχνουν την τεχνητή ένταση που επιδιώκει η γείτονα να σηκώσει.

Η Αθήνα οφείλει να παρακολουθεί, να καταγράφει και ν’ αναλύει τις κινήσεις που θέλουν να κάνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο σημειώνουν στρατιωτικές πηγές.

Μέσα από τις κινήσεις που γίνονται βγαίνουν πολλά συμπεράσματα που έχουν να κάνουν αλλαγές στις τακτικές που χρησιμοποιούνται στο επιχειρησιακό πεδίο, σύμφωνα με το Hellas Journal.

https://www.tribune.gr/

Αναρτήθηκε από το συνεργάτη μας Μιχάλη Τσολάκη