16.10.20

Είμαστε μπροστά σε μια Εθνική Ευκαιρία

 Άρθρο Γνώμης του Ευάγγ. Αθανασιάδη

Γράφω αυτές τις γραμμές χωρίς πολύ επεξεργασία, γιατί νομίζω ότι είμαστε σε μια χρυσή ευκαιρία. Και κάποιοι διαβάζουν. Ας το επεξεργαστούν καλύτερα. Εμείς ίσως επανέλθουμε.

Ειδικός δεν είμαι, αλλά μια γνώμη μπορεί να έχει την όποια αξία της.

 

Η Τουρκία εφαρμόζει την μέθοδο του: «φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Διαμαρτύρεται για μαξιμαλιστική, πειρατική, παράνομη και εριστική γραμμή της Ελλάδος. Για αποικιοκρατική δράση της Γαλλίας. Δλδ ότι ακριβώς μόνο η Τουρκία κάνει.

Έτσι οι δικές της ενέργειες, που είναι και οι μόνες μαξιμαλιστικές, παράνομες, προκλητικές, ιμπεριαλιστικές και αποικιοκρατικές, να τίθενται υπό εξέταση σε ίση μοίρα, αναλογικότητα, συσχετισμό και σύγκριση με τις νομιμόφρονες άλλες χώρες.

 

Η Τουρκία προκαλεί για να έχει μια στρατιωτικού τύπου ενέργεια ή απειλή από την Ελλάδα, ώστε να φανεί απειλουμένη, αδικούμενη και αμυνόμενη έναντι της Ελλάδος.

 

Η Ελλάδα πρέπει να διαμηνύσει στην Τουρκία, αλλά και διεθνώς και φυσικά να το κάνει, ότι:

- Στις παράνομες, προκλητικές και πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας, κατά παράβαση και παραβίαση του διεθνούς δικαίου, που κάνει με τις παραβατικές δραστηριότητες των ερευνητικών της σκαφών και των γεωτρύπανων της, η Ελλάδα δεν θα την ακολουθήσει στην πειρατική και εριστική της (Τουρκίας) συμπεριφορά, αλλά

- Η Ελλάδα προβαίνει αμέσως στις σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και την κρατούσα διεθνή νομιμότητα παρακάτω ενέργειες:

1ο. Στην ανακήρυξη Αιγιαλίτιδας Ζώνης 12 Ναυτικών Μιλίων-μονομερές, αποκλειστικό και νόμιμο δικαίωμά μας- ΜΟΝΟ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, που περιλαμβάνονται σε μια ζώνη 30 ναυτικών μιλίων από τα ανατολικά σύνορα της Χώρας μας και,

2ο. Στην οριοθέτηση  ΑΟΖ με την Κύπρο, στα πρότυπα που ακολούθησε η Τουρκία με την Λιβύη.

 

Έτσι αναγκάζει την Τουρκία

1ο. Να επαναφέρει ξανά το θέμα, σε θέμα καθαρά διεθνούς δικαίου και επί των θεμάτων που επιδιώκουμε, δλδ οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ.

2ο. Να επανέλθει σε προσφύγει σε διπλωματικές ενέργειες επί της συγκεκριμένης θεματολογίας, που εμείς θέλουμε.

3ο. Με την κήρυξη ΑΟΖ, η παράνομη NAVEX να προσκρούει και στο Διεθνές Δίκαιο. Έτσι μεταφέρονται οι κόκκινες γραμμές στην φυσική τους θέση, δλδ στην παραβίαση της ΑΟΖ.

4ο. Να ξεκινήσει η Τουρκία δράσεις «θερμής» έντασης ή ανάλογης διαλεκτικής, ενώ προσπάθεια της ήταν, εμείς να ανεβάσουμε τους πολεμικούς τόνους. Να μεταθέσουμε «την αιτία πολέμου», από Ελληνική προβολή σε Τουρκική εκτροπή.

5ο. Με την εφαρμογή των 12νμ μόνο στο τμήμα των ανατολικών 30 νμ, αφήνουμε ανοικτούς διαύλους για την διέλευση ξένων πλοίων προς τα στενά, που είναι κρίσιμο σημείο ενδιαφέροντος των άλλων κρατών. Στο μέλλον μπορεί να γίνει και επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και σε μέρος και του δυτικού Αιγαίου. Αφήνοντας πάντα διαύλους προσπέλασης προς τα στενά.

 

Αυτά σε συνδυασμό με μια έκδηλη ισχυρή στρατιωτική αποτροπή.

 

Νομίζω το μόνο κόλλημα μπορεί να είναι, αν οι Ένοπλες Δυνάμεις δηλώσουν ότι δεν μπορούν να επιφέρουν ένα ισχυρό έως συντριπτικό στρατιωτικό κτύπημα, αν χρειαστεί.

 

Νομίζω ότι η εκτίμηση όλων είναι ότι είμαστε σε μία καλή διεθνή και τοπική συγκυρία, αλλά και συσχετισμούς, που όμοια δεν θα έχουμε συχνά.

 

Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα περισσότερο από τους άλλους.

Τελεσίγραφο μιας εβδομάδος, όταν η παραβατικότητα είναι σε εξέλιξη… δεν είναι τελεσίγραφο…

Είναι προτροπή προς τον αδικοπραγούντα, «κάνε σύντομα και πιο δυναμικά, ότι μπορείς να κάνεις». 

Όταν αυτό δε γίνεται κατά τις ημέρες της συνόδου της ΕΕ, σημαίνει ότι δεν θα ασχοληθούμε και δεν θα αποφασίσουμε τίποτα έως την λήξη του «ντεμέκ τελεσιγράφου»..

 

Ο δρόμος είναι ένας: «Συν Θεώ» να προχωρήσουμε εμπρός.