16.10.20

Εναέρια εισβολή στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Χίου: Τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικό έδαφος λίγα μίλια από το «Κανουνί»
Τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά την ίδια στιγμή που κοντά στην περιοχή βρίσκεται το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Κανουνί».

Στις 12:24 ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξαν σε ύψος 25.000 ποδών πάνω από τις Οινούσσες.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Η Άγκυρα εκτός του ότι αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο σύμπλεγμα των Οινουσσών με την κίνηση αυτή βάζει στον «στόχο» και την Σύνοδο  Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου υποτίθεται θα συζητηθούν πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Reuters η Ελλάδα και η Κύπρος άσκησαν πίεση για μια πιο σκληρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο αφού η Άγκυρα επανέλαβε τις επιχειρήσεις ενός ερευνητικού πλοίου.

«Θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ισχυρή προειδοποίηση (στην Τουρκία)», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης της ΕΕ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσερχόμενος στη σύνοδο «με μεγάλη βεβαιότητα πολλές αντιπροσωπείες θα φέρουν το θέμα της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τελευταίες εξελίξεις».

«Ελπίζω ειλικρινά ότι θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ισχυρά και ομόφωνα την Ελλάδα και την Κύπρο εναντίον των τελευταίων προκλήσεων που έγιναν από την Τουρκία»δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα προσερχόμενος στη σύνοδο.

Η Άγκυρα απάντησε με αυτόν τον τρόπο, συνεπώς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δείξουν με σαφήνεια τι στάση θα ακολουθήσουν έναντι της Άγκυρας.

https://www.pronews.gr/