4.8.20

Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα - Τα νέα πρόσωπα

Τις λειτουργικές βελτιώσεις στο κυβερνητικό σχήμα ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Οι αλλαγές που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των υφυπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης σε αναπληρωτές υπουργούς, την κάλυψη των κενών θέσεων υφυπουργού στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εργασίας και την ενίσχυση του υπουργείου Υγείας με έναν ακόμη υφυπουργό.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αποφάσισε:

- Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.
- Την αναβάθμιση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, σε Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
- Την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Τσακλόγου στη θέση του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.
- Την τοποθέτηση της κας Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση Υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας.
- Την τοποθέτηση του κ. Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης θα γίνει την Τετάρτη στις 13:00 στο Προεδρικό Μέγαρο. 
Οπως ανέφερε ο κ. Πέτσας με τις αλλαγές επιδιώκεται,
-Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων.
-Η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος.
-Η οργανωτική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας.
-Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της Κλιματικής Αλλαγής.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει πρόσωπα από τη Βουλή και την κοινωνία. Διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας. Με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές. Μπροστά στις προκλήσεις των καιρών, ένα ήδη επιτυχημένο κυβερνητικό σχήμα, δέχεται λειτουργικές βελτιώσεις από τον πρωθυπουργό για να ανταποκριθεί, ακόμη πιο αποτελεσματικά, στις προσδοκίες των πολιτών», σημείωσε ο κυωερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνει το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του κατεύθυνση. Με τις επιλογές του υπογραμμίζει τους στρατηγικούς άξονες που αφορούν το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας. Και επιφέρει λειτουργικές βελτιώσεις στους τομείς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος».
Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις αλλαγές αναφέρουν ότι στόχος είναι «η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων που δίνουν ισχυρό ρόλο στα χαρτοφυλάκια Οικονομικών και Ανάπτυξης».
«Όπως και η υγειονομική κρίση, ταυτόχρονα με το σχέδιο για ένα νέο ΕΣΥ, οδηγούν στην οργανωτική τόνωση του υπουργείου Υγείας. Ενώ είναι σαφές πως δεν θα μπορούσε να μην συμπληρωθεί το επιτελείο του υπουργείου Εργασίας, όταν κυβερνητική προτεραιότητα ήταν και είναι η Απασχόληση κι οι νέες θέσεις εργασίας».
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε αυτή τη φάση σε σαρωτικές αλλαγές καθώς η κυβέρνηση απολαμβάνει πολύ υψηλά ποσοστά δημοτικότητας. «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει», λέει στην «Κ» κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ο δεύτερος λόγος είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να κάψει το χαρτί της «πίεσης» προς τους υπουργούς του ενόψει της συνέχειας. Ενας σαρωτικός αυτή τη στιγμή ανασχηματισμός θα εξέπεμπε μήνυμα σιγουριάς σε όσους μείνουν και σε όσους μπουν στο κυβερνητικό σχήμα πως –τουλάχιστον για έναν χρόνο– έχουν σίγουρη τη θέση τους. Με δεδομένο πως έρχεται ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της κυβέρνησης, κάτι τέτοιο θα ήταν τελείως λάθος. Αντιθέτως, ένας ανασχηματισμός υφυπουργών θα κρατήσει σε εγρήγορση όλους τους υπουργούς, καθώς ανά πάσα ώρα και στιγμή θα καραδοκεί ο πρώτος σαρωτικός.
Επισυνάπτεται το σχετικό αρχείο με τη σύνθεση της κυβέρνησης μαζί με τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς.
https://www.kathimerini.gr/