4.8.20

Το ΠΝ σε 24ωρη επαγρύπνηση: Διαρκώς εν πλω 10 μονάδες επιφανείας

Σε συνεχή επαγρύπνηση βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό, ακόμα και εν μέσω της προσωρινής "αποκλιμάκωσης" της Τουρκίας με αφορμή τις επερχόμενες συνομιλίες εντός του μήνα Αυγούστου.
Οι μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού έχουν αναλάβει ένα από τα πιο σημαντικά έργα για την προστασία των συνόρων και της εθνικής άμυνας της χώρας, με τουλάχιστον 10 πλοία να βρίσκονται ακροβολισμένα σε καίριες θέσεις στο Αιγαίο επί μονίμου βάσεως.
Η Άγκυρα μπορεί να έκανε πίσω στο Καστελόριζο τις προηγούμενες μέρες, ωστόσο η υβριδική απειλή του μεταναστευτικού παραμένει, ενώ και μια νέα πρόκληση από τις τουρκικές δυνάμεις θεωρείται δεδομένη και είναι ζήτημα χρόνου να πραγματοποιηθεί.
Μπορεί ο «γενικός συναγερμός» στα τέλη του προηγούμενου μήνα να έπεσε στα καθημερινά θα έλεγε κανείς επίπεδα, αλλά τα αριθμητικά δεδομένα για την παρουσία των μονάδων επιφάνειας του Στόλου, στο Αρχιπέλαγος, είναι το μήνυμα του Επιτελείου και του Πολεμικού Ναυτικού, ότι πάντοτε οι Ε.Δ. θα είναι εκεί που πρέπει να είναι!
Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό σημείωναν πως πάντοτε στο Αιγαίο περισσότερες από δέκα μονάδες επιφάνειας βρίσκονται διαρκώς εν πλώ.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτές τις ημέρες, της «μπουνάτσας» μετά την «φουσκοθαλασσιά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν είναι λίγες οι μονάδες επιφανείας που γύρισαν στο ναύσταθμο για ελάχιστα 24ωρα, ετοιμάστηκαν εκ νέου και απέπλευσαν. Η επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, το μεταναστευτικό και η εγρήγορση είναι η τριπλή αποστολή των στελεχών των πολεμικών πλοίων.
Περιμένουμε κάτι; Είναι το ερώτημα που παίρνει την απάντηση πως δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς στο ΠΝ «κάτι» ώστε να πλέει στο Αιγαίο!

Το μήνυμα του Α/ΓΕΝ

Τις τελευταίες ώρες μάλιστα ο ίδιος ο Α’ ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης βρίσκεται στη γενέτειρά του, την Κρήτη, όχι για ώρες ή ημέρες ηρεμίας αλλά για να βρεθεί και πάλι κοντά στους ανθρώπους που υπηρετούν στις πλέον νευραλγικές θέσεις στο νησί, αναφέρει το Hellas Journal.
Παράλληλα ο Αρχηγός του ΠΝ από την Κρήτη, που παίζει σημαντικότατο επιχειρησιακό αλλά και υποστηρικτικό ρόλο στις εξελίξεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, μπορεί να πει κανείς ότι έχει στείλει ένα διπλό μήνυμα, προς τη νευρική γείτονα (που τώρα προβάρει ξανά το καλό της προσωπείο) αλλά και προς τα στελέχη που διοικεί.
Όπως μεταδίδει το τοπικό μέσο zarpanews, ο Ναύαρχος Πετράκης σε συνομιλία του με τοπικούς παράγοντες υπενθύμισε τις λέξεις-κι έτσι περνά το μήνυμα- που είχε χρησιμοποιήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος σε γράμμα του προς τον θρυλικό Ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη πριν τους Βαλκανικούς πολέμους.

«Η Ελλάς δεν αναμένει από εσάς να αποθάνετε γι' αυτήν. Αναμένει να νικήσετε»…

Με άλλα λόγια ο Αρχηγός ΓΕΝ μέσα από μια ιστορική φράση που είχε γραφτεί, δείχνει το πνεύμα της ιστορικής συνέχειας και ναυτοσύνης, την πυγμή και το αποφασιστικό πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίστηκε από το ΠΝ η τελευταία προκλητική ενέργεια της γειτονικής χώρας που επιχείρησε να περάσει την κόκκινη γραμμή της Αθήνας.
Παράλληλα ο Ναύαρχος Πετράκης με αυτό τον τρόπο στέλνει το μήνυμά του και προς τα στελέχη του ΠΝ, ότι δηλαδή με το ίδιο πνεύμα αυταπάρνησης πρόκειται να πορευτεί το όπλο και κάθε μονάδα του Στόλου σε μια τυχόν νέα επανάληψη παρόμοιας κατάστασης.
Πάντως η ηγεσία του ναυτικού μπορεί να παρατηρήσει κανείς ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στη Μεγαλόνησο.
Ο Αρχηγός ΓΕΝ είχε βρεθεί και πάλι στο ναύσταθμο Κρήτης και σε άλλες μονάδες του ΠΝ λίγα 24ωρα πριν φτάσουν στο νησί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.
Αλλά αν ανατρέξουμε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν θα δούμε πως ο Ναύαρχος Πετράκης έχει «συλληφθεί» από τον φωτογραφικό φακό τουλάχιστον άλλες δυο φορές και μάλιστα σε επισκέψεις των υποβρυχίων τύπου 214 αλλά και του αναβαθμισμένου «Ωκεανός», το οποίο μόλις είχε επιστρέψει από περιπολία στο ακριτικό Καστελόριζο.
Η Κρήτη άλλωστε είναι το νησί «πονοκέφαλος» για την Τουρκία διότι με την ισχύ του διαθέτουν εκεί οι ΕΔ, εφόσον επιχειρηθεί η πρακτική ενεργοποίηση του παράνομου Τούρκο-Λιβυκού μνημονίου, μέσω μιας νέας navtex για έρευνες και πάλι η προστασία του σκάφους αλλά και των πολεμικών πλοίων που θα το συνοδεύουν είναι ένας άλυτος γρίφος για τους Τούρκους Επιτελείς.

https://www.pentapostagma.gr/e