13.5.20

"Πόλεμος" ΗΑΕ-Τουρκίας: Ένοπλο drone χτύπησε φιλότουρκους στη Λιβύη

ΗΤουρκία βρίσκει συνεχώς νέους εχθρούς, στοχοποιώντας δια των πολιτικών προσώπων της Άγκυρας, τις χώρες που δεν ευνοούν - και σε πολλές περιπτώσεις υποβαθμίζουν - τα τουρκικά συμφέροντα στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσε μια σφοδρή επίθεση κατά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που υποστηρίζουν τον Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη και εμπλέκονται ενεργά στον εμφύλιο της Υεμένης.
Φυσικά η τουρκική παρέμβαση δεν αφορά τη σταθερότητα και την ειρήνη στις εν λόγω περιοχές, αλλά το γεγονός ότι τα ΗΑΕ, μεταξύ άλλων, θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα της Τουρκίας, καθώς η παρέμβασή τους στις χώρες αυτές οδηγεί την Άγκυρα σε σοβαρές απώλειες στρατιωτικού υλικού και προσωπικού.
Τέσσερις μαχητές πιστοί στην κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επίθεση μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος κοντά στην πόλη Μισράτα, δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ.
Τα ΗΑΕ είναι ο βασικός υποστηρικτής του «Εθνικού Στρατού της Λιβύης» (LNA) υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος από πέρυσι τον Απρίλιο έχει βάλει στόχο να αναλάβει τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Λιβύης, Τρίπολη.
Ο εκπρόσωπος της GNA, Μουσταφά Αλ-Ματζί, δήλωσε ότι η επίθεση έγινε στην περιοχή Αμπού Καρίν νότια της Μισράτα. «Το drone στόχευε τις δυνάμεις μας στην αεροπορική βάση του Αμπού Καρίν, καθώς απογειώθηκε από την αεροπορική βάση αλ Τζούφρα [στην κεντρική Λιβύη]», είπε.
Στο μεταξύ αεροσκάφη της κυβέρνησης Σάρατζ, τη Δευτέρα στόχευσαν μια άλλη αεροπορική βάση που κατέχονται από τις δυνάμεις του Χαφτάρ, τη βάση αλ Ουατίγια, 140 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης.
Ο Μοχάμεντ Κουνουνού, άλλος στρατιωτικός εκπρόσωπος της GNA, δήλωσε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη είχαν ξεκινήσει έξι επιθέσεις εναντίον της βάσης, με στόχο τις δυνάμεις του Χαφτάρ.
Την περασμένη εβδομάδα η GNA ξεκίνησε μια επιχείρηση για να καταλάβει τη βάση αλ Ουατίγια, η οποία είναι ένα από τα προπύργια του Χαφτάρ στη δυτική Λιβύη, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Η βάση χρησίμευσε ως σημαντικός κόμβος επιχειρήσεων για την επίθεση του Χαφτάρ το 2019 στην Τρίπολη. Οι μάχες συνεχίζονται γύρω από τη βάση την τελευταία εβδομάδα.

Η Τουρκία κατηγορεί τα ΗΑΕ για «διασπορά χάους» στη Μέση Ανατολή

Η Τουρκία κατηγόρησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) την Τρίτη ότι «έφερε το χάος» στη Μέση Ανατολή μέσω των παρεμβάσεών της στη Λιβύη και την Υεμένη, ισχυρισμούς που είναι πιθανό να προκαλέσουν περαιτέρω εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Τα ΗΑΕ, καθώς και η Αίγυπτος και άλλες χώρες, «προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον τουρκικό ισλαμιστικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Akit TV, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην τακτική του εμιράτου του Αμπού Ντάμπι.
«Εάν ρωτάτε ποιος αποσταθεροποιεί αυτήν την περιοχή, ποιος προκαλεί χάος, τότε θα λέγαμε το Αμπού Ντάμπι χωρίς δισταγμό», είπε ο Τσαβούσογλου. «Είναι πραγματικότητα ότι είναι η δύναμη που αναστάτωσε τη Λιβύη και κατέστρεψε την Υεμένη».
Ο Τσαβούσογλου απαντούσε στη σφοδρή κριτική που δέχεται η Τουρκία για την παρέμβαση στη διχασμένη από τον πόλεμο Λιβύη, όπου το τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό έχει αναπτυχθεί για να υποστηρίξει την κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ στην Τρίπολη.
Τα σχόλια του τούρκου υπουργού Εξωτερικών φθάνουν μια ημέρα φού τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος, οι οποίοι και οι δύο υποστηρίζουν την εξέγερση του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη, καταδίκασαν σε κοινή δήλωση τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.
Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ βρίσκονται σε ιδιαίτερα άσχημο σημείο από τότε που οι χώρες του Κόλπου και η Αίγυπτος έβαλαν εμπάργκο στο Κατάρ το 2017. Τα ΗΑΕ είναι ιδιαίτερα άβολα με την υποστήριξη της Τουρκίας προς το Κατάρ και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Τον περασμένο μήνα, τα ΗΑΕ - κατηγορούμενα από τον ΟΗΕ για προμήθεια αεροσκαφών και στρατιωτικών οχημάτων στο Χαφτάρ - κάλεσαν όλα τα κόμματα στη Λιβύη να δεσμευτούν για μια πολιτική λύση εποπτευόμενη από τον ΟΗΕ για τον τερματισμό του πολέμου.
Τα ΗΑΕ, έως ότου μείωσαν την παρουσία τους πέρυσι, ήταν επίσης ηγετική δύναμη σε μια αραβική συμμαχία που ξεκίνησε εκστρατεία το 2015 κατά του ιρανικού κινήματος Χούθι στην Υεμένη.
Ο Τσαβούσογλου την Τρίτη επιπλέον κατηγόρησε τα ΗΑΕ ότι υποστηρίζουν μαχητές Αλ-Σαμπάμπ που συνδέονται με την Αλ Κάιντα στη Σομαλία, όπου η Τουρκία διατηρεί στρατιωτική βάση και εκπαιδεύει δυνάμεις ασφαλείας της Σομαλίας.