Μπορεί η κυβέρνηση της Λιβύης να έχει εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Τουρκία, αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται να ανησυχεί μήπως χάσει έναν άλλον πολύ σημαντικότερο σύμμαχο: το Κατάρ. Αν και μόλις χθες ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ συναντήθηκε στη Ντόχα του Κατάρ, στο πλαίσιο του φόρουμ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Al Monitor, στην αραβική χερσόνησο παρατηρούνται κινήσεις επαναπροσέγγισης Σαουδαράβων και Κατάρ.
Προφανώς, μια τέτοια εξέλιξη φαντάζει σαν ένας εφιάλτης για την Άγκυρα μιας και η Ντόχα αποτελεί έναν από τους λίγους πραγματικούς συμμάχους της.
Μπορεί στα τέλη του Νοεμβρίου ο Ερντογάν να συναντήθηκε για 5η φορά με τον ομόλογό του Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί και να αναβαθμίστηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών, ωστόσο τα πράγματα ίσως να μην είναι όπως παρουσιάζονται από τα τουρκικά ΜΜΕ.
Όπως αναφέρει το Al-Monitor, ένα από τα κρίσιμα ζητήματα κατά τη συνάντηση στην Ντόχα ήταν η πιθανότητα προσέγγισης του Κατάρ-Σαουδαραβίας. Τρεις μέρες μετά το ταξίδι του Ερντογάν στη Ντόχα, η The Wall Street Journal ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σέιχ Μοχάμεντ Αλ Τάνι είχε επισκεφθεί το Ριάντ τον Οκτώβριο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Θάνι επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με τους “αδελφούς της Σαουδικής Αραβίας”. Πρόκειται για το πρώτο και σημαντικότερο σημάδι βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών από τον Ιούνιο του 2017. Τι θα σήμαινε για τη Τουρκία το λιώσιμο των “πάγων” Κατάρ-Σαουδικής Αραβίας:
Μπορεί η κυβέρνηση της Λιβύης να έχει εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Τουρκία, αλλά η κυβέρνηση Ερντογάν φαίνεται να ανησυχεί μήπως χάσει έναν άλλον πολύ σημαντικότερο σύμμαχο: το Κατάρ. Αν και μόλις χθες ο Φαγιέζ Αλ Σάρατζ συναντήθηκε στη Ντόχα του Κατάρ, στο πλαίσιο του φόρουμ, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Al Monitor, στην αραβική χερσόνησο παρατηρούνται κινήσεις επαναπροσέγγισης Σαουδαράβων και Κατάρ. Προφανώς, μια τέτοια εξέλιξη φαντάζει σαν ένας εφιάλτης για την Άγκυρα μιας και η Ντόχα αποτελεί έναν από τους λίγους πραγματικούς συμμάχους της.
Μπορεί στα τέλη του Νοεμβρίου ο Ερντογάν να συναντήθηκε για 5η φορά με τον ομόλογό του Εμίρη του Κατάρ Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί και να αναβαθμίστηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών, ωστόσο τα πράγματα ίσως να μην είναι όπως παρουσιάζονται από τα τουρκικά ΜΜΕ.
Όπως αναφέρει το Al-Monitor, ένα από τα κρίσιμα ζητήματα κατά τη συνάντηση στην Ντόχα ήταν η πιθανότητα προσέγγισης του Κατάρ-Σαουδαραβίας. Τρεις μέρες μετά το ταξίδι του Ερντογάν στη Ντόχα, η The Wall Street Journal ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σέιχ Μοχάμεντ Αλ Τάνι είχε επισκεφθεί το Ριάντ τον Οκτώβριο. Ο υπουργός Εξωτερικών Θάνι επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με τους "αδελφούς της Σαουδικής Αραβίας". Πρόκειται για το πρώτο και σημαντικότερο σημάδι βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών από τον Ιούνιο του 2017. Τι θα σήμαινε για τη Τουρκία το λιώσιμο των "πάγων" Κατάρ-Σαουδικής Αραβίας:
Πρώτον, βασική προϋπόθεση άρσης του εμπάργκο στο Κατάρ είναι το κλείσιμο της τουρκικής στρατιωτικής βάσεις στο έδαφός του. Βέβαια, το Κατάρ έχει καταφέρει να αντεπεξέλθει στον αποκλεισμό που του έχει επιβάλλει ομάδα κρατών με κεφαλής τη Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, η Τουρκία φαίνεται να ανησυχείς μήπως αλλάξει αυτή η κατάσταση εξαιτίας του φλερτ της Ντόχα με το Ριάντ.
Δεύτερον, η Τουρκία φοβάται μήπως το Κατάρ αποσύρει την πολύ σημαντική στήριξή του στους Αδελφούς Μουσουλμάνους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε διάφορα κράτη της περιοχής. Το Κατάρ εξάλλου δεν πήρε ξεκάθαρη θέση υπέρ της Τουρκίας στον Αραβικό Σύνδεσμο που καταδίκασε την Τουρκία για την στρατιωτική επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης". Μόνο η Λιβύη αντιτάχθηκε στην καταδίκη της Τουρκίας από τον Αραβικό Σύνδεσμο.
Τρίτον, η Τουρκία θα ζοριστεί πολύ αν χάσει τη συμμαχία με το Κατάρ διότι γρήγορα φαίνεται να ξεμένει από συμμάχους. Εξάλλου, πριν τα χαλάσει ο Ερντογάν με το Ριάντ, Άγκυρα και Ριάντ είχαν εξαιρετικές σχέσεις. Οπότε, υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο.
slpress.gr
ΣΧΟΛΙΟ DP: Αυτό είναι το απειλητικό μήνυμα-ανάλυση που εισέπραξαν οι Τούρκοι, με αποτέλεσμα να προκληθεί αντίδραση των Καταριανών, που έσπευσαν να δηλώσουν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την Τουρκία που τους έχει σταθεί “στα δύσκολα”. Γι’ αυτό τον λόγο είχε σπεύσει και ο Ερντογάν στη Ντόχα…
Αυτό πρόκειται ασφαλώς για ένα καθησυχαστικό μήνυμα, που όμως συνοδεύεται από την ψυχρή, λογική, κυνική “ανάγνωση της κατάστασης: Οι σχέσεις του Κατάρ με τους “αδελφούς” στον Κόλπο δεν πρόκειται να επανέλθουν εύκολα και να εξομαλυνθούν. Έχουν γίνει πολλά για να προσπεραστούν έτσι απλά.
Η εγκατάλειψη της Τουρκίας από το Κατάρ δεν είναι ρεαλιστική προοπτική, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στις συνομιλίες εξομάλυνσης ανάμεσα στις μοναρχίες του Κόλπου και το Εμιράτο του Κατάρ.
Το Κατάρ θα διατηρήσει τις σχέσεις του με την Τουρκία, αφενός για να μην είναι μονοδιάστατα εξαρτημένο από τις ισορροπίες του Κόλπου και αφετέρου διότι η Τουρκία εξασφαλίζει στο Κατάρ πρόσβαση σε μια περιοχή υψηλού πολυεπίπεδου ενδιαφέροντος…
Στην όλη εξίσωση θα πρέπει βέβαια να προστεθεί και κάτι ακόμα: Όπως η σχέση με την Τουρκία εξασφαλίζει “διέξοδο” στο Κατάρ έναντι των πιέσεων από την πλευρά των αραβικών μοναρχιών του Κόλπου, έτσι και η αποκατάσταση της σχέσης ανάμεσα στο Κατάρ και -κυρίως- τις Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) λειτουργεί καιαντίστροφα.
Εάν προχωρήσει, τότε θα διασκεσάζει τις ανομολόγητες ανησυχίες της πανίσχυρης -αλλά ενίοτε διαιρεμένης- οικογένειας Αλ Θάνι στο Κατάρ, έναντι του ενδεχομένου οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις να χρησιμοποιηθούν για την ανατροπή της ηγεσίας και την αντικατάσταση με κάποιο άλλο μέλος των Αλ Θάνι…
Πιο ρεαλιστικό σενάριο θα ήταν σε πρώτη φάση η διακοπή της επέκτασης της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στο Εμιράτο και εν συνεχεία, εάν και εφόσον προχωρήσει η σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με τους Σαουδάραβες και τα ΗΑΕ, να υπάρξει σταδιακή μείωσή της.
Δεν θα είναι εύκολο να γίνει τουλάχιστον όσο βρίσκεται ο Ερντογάν στην εξουσία, καθώς παρουσιάζεται άκαμπτος σε ένα θέμα ζωής και θανάτου για τις δυο χώρες: Αυτό της Μουσουλμανικής Αδελφότητας…
Φιλίες δεν πρόκειται να υπάρξουν, όπως άλλωστε ισχύει ως κανόνας στις διεθνείς σχέσεις. Διαχείριση της κατάστασης θα υπάρξει. Αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς η ελληνική διπλωματία, καθώς οι εξελίξεις διαπλέκονται ευθέως, θετικά και αρνητικά με τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.
Και το ερώτημα που θα πρέπει να εξεταστεί από τους αρμόδιους στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση επίδειξης αυτοκριτικής διάθεσης, είναι εάν η χώρα μας και η διπλωματία της έχουν ήδη ολιγωρήσει στην ανάπτυξη μιας πολύ πιο ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής με στόχο της υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων…
defence-point